Kirjoittanut sim | joulukuu 7, 2012

Kesälomamietteitä

Aloitin tämän viikon alussa viiden viikon kesälomani, joten odotettavissa lienee postausten hidastumista seuraavan kuukauden ajan. Ensisijaisena tavoitteena tällä harvinaisen pitkällä (palkattomalla) lomalla on viettää aikaa perheen kanssa jonka aikatauluihin on odotettavissa ensi vuonna esikoisen koulun aloituksen myötä melkoisia muutoksia – tämä mm. merkitsee sitä että jatkossa lomat ajoittuvat school holiday:iden aikoihin, ts. sesonkiin. Tammikuu on täällä perinteisesti se selkein lomakuukausi jolloin liiketoimintakin hidastuu – aivan samanlaista ”Anteeksi, tämä maa on nyt suljettu”-ilmiötä kuin Suomessa heinäkuussa ei täällä kuitenkaan tule.

Toissijaisina lomatavoitteina on myös lukea kirja tai pari tai kolme ja lomailla hetken Suomesta loppukuusta saapuvien sukulaistenkin kanssa. Lomista ja niihin Suomessa asuvien mielestä väistämättömästi liittyvistä matkoista Suomeen komppaan muuten tätä Anun kappaletta aiheesta, joten ei siitä sen enempää.

Kesä alkoi virallisesti joulukuun alusta; stabiiliin kesäsäähän siirtyminen on tänä vuonna tuottanut ilmastolta vähän vaikeuksia, mutta nyt tuleva viikko sentään näyttää olevan yleensä lähempänä +30C:tä kuin +20C:tä ja aikalailla aurinkoista, joten eiköhän se tästä.

Kesä on myös oivaa aikaa nauttia – etenkin aamuisin ja iltaisin, keskipäivällä on usein liian kuuma – Melbournen lukuisista puistoista ja lasten niiden yhteydessä olevista leikkipuistoista. Tässä panoraama parista lähipuistostamme (toisin kuin yleensä, nämä aukeavat klikkaamalla suuremmaksi):

Samoin loistavia vierailupaikkoja ovat kasvitieteelliset puutarhat, Royal Botanic Gardens Melbourne tai Australian Garden Royal Botanic Gardens Cranbournessa jonka vasta avatusta uudesta osasta allaoleva kuva. Molemmat puutarhat ovat muuten äärimmäisen lapsiystävällisiä ja lapsille löytyy omat aktiviteettinsa.

cranb

Loppuun vielä muutama lyhyt pointti asioista jotka eivät ansaitse omaa postaustansa..

Linnuista

Erilaisia lintuja on Australiassa runsaasti. Erikoisimpana kenties mustat joutsenet jotka ovat täällä yhtä yleisiä kuin valkoiset pohjoisessa. Papukaijoja on myös joka lähtöön ja nämä rainbow lorikeet:it ovat täälläpäin yleisimpiä – niihin törmää puistoissa aina. Vaikka näistä on eksotiikka jo haihtunutkin, ovathan ne mukavan pirteitä väripilkkuja ohi singahdellessaan:

rainbow

Hyvää australialaista laatua

Olen parjannut paljon – syystä, voinen huomauttaa 🙂 – täkäläistä heikkoa laatua vähän siinä sun tässä asiassa, mutta luonnollisesti tähänkin sääntöön löytyy poikkeuksia. Vastaesimerkkeinä siis erinomaista täkäläistä laatua edustavat mm. Kathmandu:n ulkoilutuotteet, R.M. Williamsin vaatteet ja Akubran hatut. Myös aidot Ugg bootsit ovat hyvälaatuisia – tätä tosin ei tule sekoittaa firmaan/brändiin nimeltä ”UGG Australia”, joka nimestään huolimatta on amerikkalainen yritys jonka tuotteet valmistetaan Kiinassa. Yleiskategorisesti on myös todettava että ainakin Melbournen seudulla ruokatarjonta on laadultaan aivan erinomaista, niin kaupoissa kuin ravintoloissakin.

Perusasioita

Aina välillä törmää ihmisiin joilta on enemmän tai vähemmän perusasioitakin maasta ihan hakusessa. Näitä ovat mm. seuraavat pointit:

  • Vuodenajat: kun pohjoisella pallonpuoliskolla (mm. Suomessa) on kesä, eteläisellä pallonpuoliskolla (mm. Australiassa) on talvi. Ja päinvastoin. Heinäkuu on täällä keskitalvea, tammikuu keskikesää.
  • Sää: ei, Australiassa ei ole aina lämmin. Ei, täällä ei paista aina aurinko. Lainaan taas The Economistin kuvausta Australian säästä, joka on varsin osuva: ”benign and beautiful much of the time, but often by turns scorching, soaking, dehydrating, burning, blowing, parching, cyclonic, cancer-causing and generally destructive”
  • Sähkö: täällä on sama taajuus käytössä kuin Suomessa, 230V. Pistokkeet tosin tarvitsevat adapterin joita on yleisesti saatavilla.
  • Kännykät: Australiassa on kolme kännykkäverkko-operaattoria (Vodafone, Optus, Telstra) joiden peitossa ja verkkojen käyttämissä taajuuksissa on merkittäviä eroja. Monet Suomesta ostetut kännykät eivät tue parhaita verkkoja täällä.
  • Vaaralliset eläimet: vaikka Australiassa asustaa vino pino maailman myrkyllisimpiä eläimiä, ei niitä oikeasti tarvitse arkielämässä pelätä. Terveellä järjellä pärjää, mihinkään ötökkähysteriaan ei ole aihetta. Edes hämähäkkifobiaisten ei kannata sen takia jättää maahan matkustamatta.
  • Liikenne: Australiassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Autojen ratit ovat oikealla. Tottumista liikenteeseen helpottaa se että useimmat autot ovat automaattivaihteisia.
  • Maan koko: Australia on maantieteellisesti pirun iso maa. Viikonloppupyrähdyksiä osavaltiosta toiseen ei ihan noin vaan tehdä ainakaan ajamalla.
  • Hintataso: Australia ei ole halpa maa; etenkin asumisen suhteen se on yksi maailman kalleimmista. Sopiva vertailukohta on toinen länsimaa, ei esim. Thaimaa.
  • Ruoan hinta: Toisin kuin monet väittävät, minä väitän että ruoka on täällä halvempaa kuin Suomessa, etenkin luomuruoka. Tosin sillä lisäkriteerillä että ostaa sitä mikä on sesongissa eikä välttämättä aina siitä lähisupermarketista, vaan esim. farmers’ marketilta tai muilta markkinoilta. Supermarketteja täällä vaivaa samankaltainen duopoli kuin Suomessakin.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: