Kirjoittanut sim | joulukuu 11, 2012

Kuvatehtävä asumisen muuttuvista laatukriteereistä

Kun ensin muutimme tänne Australiaan, rakentamisen yleinen (heikko) laatutaso pisti aika nopeasti silmään; sitä oli jotenkin tottunut Suomessa esimerkiksi siihen että sisällä on talvellakin lämmin. Nykyinen vuokra-talomme jossa olemme vuodesta 2009 asti asuneet, oli muuttaessamme uusi ja me olimme sen ensimmäiset asukkaat; silti sisällä oli talvella kylmä, ikkunat yksinkertaisia, eristys lähes olematonta yms mukavaa. Emme siis varsinaisesti osanneet arvostaa asuntoa, vaan fiilis oli enemmän sellainen ”kai tässä nyt sen vuoden voi asua”-tyyppinen ratkaisu.

Vuodet kuitenkin avartavat kaikenlaisia näkökantoja ja tässä vaiheessa on selvää että asuntomme on monelta osaa keskivertoa aussiasuntoa parempi ja erinäisiä piirteitä siinä osaa jo jossain määrin arvostaakin. Nämä eivät etenkään Suomessa asuville välttämättä erotu mitenkään hienoina juttuina, joten osaattekohan arvata allaolevista kuvista mikä niissä on tätä arkielämän luksusta?

ducted

hana

laatat

lattia

piha

puu

raystas

suihku

vesi

Jos vinkit eivät heti aukea, niin selityksiä tässä kuvien kanssa samassa järjestyksessä:

  • Ducted heating & cooling. Asuntomme sekä lämpenee että viilenee joka huoneeseen kanavoidulla ilmalämpöpumpulla. Tämä on hienoa monestakin syystä; ensinnäkin lämmityksessä yleisin tekniikka täällä on ilmakanavoitu kaasulämmitys joka käyttökokemuksena on samankaltainen mutta käyttökustannuksiltaan (vielä) kalliimpi ratkaisu. Toisekseen ilmastointia ei läheskään joka paikassa edes ole; siellä missä taas on, on se usein muodossa yksittäinen ilmalämpöpumppu olohuoneen tms seinässä, ei joka huoneeseen kanavoituna (makuuhuoneisiinhan se tärkein mielestäni kuumina öinä on).

  • Yksiotehana sekoittajalla. Vaikka Victoriassa nämä ovat ihan yleisiä, muualla Australiassa on vielä yleisesti käytössä muinaisjäänteitä 1900-luvun alusta eli brittiläistyylisiä erillisiä kylmä- ja kuumavesihanoja.

  • Kylpyhuoneen täyslaatoitus. Monesti kylpyhuoneet on laatoitettu vain suihkun kohdalta ja esimerkiksi kylpyammeen kohdalta puoli metriä ylöspäin. Todennäköisesti joka tapauksessa surkeaa vesieristystä tämä varmaan auttaa vain marginaalisesti, mutta näyttääpähän paremmalta.

  • Parkettilattia ilman ulkonäkyvyyttä. Vaikka makuuhuoneissa onkin kokolattimatto, ei sentään muualla toisin kuin monessa muussa paikassa. Bambuparketti on sitäpaitsi paljon miellyttävämpi ratkaisu kun monien uusien talojen laattalattia. Toisekseen parissakin talossa jota kävimme katsomassa oli niin erinomaiset seinärakenteet että kun kumartui lattian tasoon katsomaan ulkoseinää päin, näkikin suoraan ulos(!). Ihan näin eristeetöntä meillä ei sentään ole.

  • Pieni piha isolla puulla. Vaikka oikeasti isojakin pihoja löytyy, on yllättävän yleistä rakentaa tontit niin täyteen että pihaa ei jää minimaalista laatoitettua terassia enempää. Meilläkin on varsin pikkuruinen piha, mutta onneksi sinne mahtuu pöytä, tuoleja, vähän kasveja – sekä harvinaisena herkkuna iso sopivia oksia omaava puu johon saimme jopa rakennettua lapsille rengaskeinun(!).

  • Meillä on räystäs, joka puuttuu monista uusista taloista. Tämä on sikäli käsittämätöntä että pohjoisaurinko on kesällä sen verran kuuma että puuttuvat räystäät väistämättä lisäävät merkittävästi talon ilmastointitarvetta. Sopivan kokoisen räystäät estävät auringon kesällä päivällä mutta päästävät valon sisälle talvella; ihan perussuunnitteluaspekti jonka osalta tosiaan uusissa taloissa on menty monesti takapakkia.

  • Suihku letkulla, eikä vain jokseenkin säätövarattomalla tangolla mikä on vanhemmissa paikoissa yleinen suihkutyyppi.

  • Kuuman veden aurinkolämmitys säästää mukavasti kaasulaskuissa; aurinko riittää täysin veden lämmitykseen noin 9kk:n ajan – vain talvikuukausina vedenlämmitykseen kuluu kaasuakin.

Tämä ei millään muotoa tarkoita sitä että olisin jotenkin 100% tyytyväinen nykyiseen asumukseen, ja on käynyt selväksi että jos täältä haluaa haluamansa laatuisen talon joskus saada, on se 99%:in todennäköisyydellä rakenn(ut)ettava itse. Toisaalta, kuten olen aiemminkin maininnut, ei näissä taloissa ihan kaikki miinuspuolelle mene.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: