Kirjoittanut sim | tammikuu 8, 2013

Uuden vuoden sekalaishuomioita

Lomat ovat tältä erää loppu ja on valitettavasti aika palata arkeen. Pari agendalla olevaa aihetta mistä kirjoittaa enemmän ovat mm. tuore päivitys Melbournen asuntomarkkinoilta (suunta edelleen alaspäin), eläkejärjestelmien eroista ja kansallispuistoista, mutta nyt tähän hätään muutama lyhyt sekalainen juttu.

Vettä

Vesi on monella tapaa tärkeä asia Australiassa; kun maa on kuiva, veden säästön kanssa ollaan ainakin Victoriassa tarkkoja ja tosissaan. On kuitenkin eräs asia missä vettä ei pidä säästellä: henkilökohtainen juominen, etenkin kesällä. Jo tänä kesänä Victoriassa on ollut yli +40C-asteen päiviä ja todennäköisesti lämpöön ja nestehukkaan liittyviltä kuolemiltakaan ei olla vältytty; uhrit ovat usein turisteja. Mihinkään bushwalkeille ei siis missään nimessä kannata lähteä lähteä ilman riittävää juotavaa ja juomiseen muutenkin on ihan oikeasti syytä panostaa; esim. autossa pitää aina olla runsaasti vettä mukana (ja allaolevasta kuvasta huolimatta putouksien tai purojen vettä ei ole syytä juoda ilman puhdistamista).

water

Kaupungissa riitävästä juomisesta huolehtiminen on toki helppoa; ravintoloista ja kahviloista saa käytännössä poikkeuksetta hanavettä ilmaiseksi. Alkoholia tarjoavissa paikoissa ilmaisen veden tarjoaminen on lakikin, mutta en ole missään muuallakaan törmännyt paikkaan jossa hanavedestä yritettäisiin rahastaa. Kaupungeissa ja puistoissa on myös yleisesti juomavesilähteitä.

Lakkoilusta

Kun viime(kin) vuonna Suomesta kantautui vähän väliä uutisia milloin kenenkin lakkoilusta, tuli mieleen kaivaa tilastoja että onko siellä oikeasti enemmän lakkoilua kuin täällä vai tuntuuko se vain siltä. Australiassa lakkoiltiin viime vuonna enemmän kuin 8 vuoteen, lakoille menetettyjen työpäivien ollessa jo syyskuuhun mennessä 301,800 (vuonna 2010 koko vuoden saldo oli vain 126,000).

Suomesta toistaiseksi tuorein saatavilla oleva tilasto taitaa olla EK:n vuoden 2011 Työtaistelutilasto, jonka mukaan Suomessa menettiin työtaisteluissa työpäiviä 305,362 vuonna 2010 ja 127,619 vuonna 2011. Vaihtelut vuosien välillä ovat siis yllättävän suuria. Kun kuitenkin otetaan huomioon että Australiassa on yli 4x enemmän ihmisiä kuin Suomessa, on selvää että Suomessa lakkoillaan suhteellisesti paljon innokkaammin – jopa sen noin 4x enemmän.

Lämpöaalto

Siinä missä Suomessa puhutaan helleaallosta kun lämpötila on hetken yli +25C, liikutaan täällä vähän eri lukemissa. Parhaillaan Australiaa peittää erittäin kuuma ilmamassa ja sukulaisvieraamme Suomesta lähtivät kärvistelemään tänään Sydneyyn lähes ennätykselliseen +43C:n lämpötiloihin. Lämpötilat keski-Australiassa ovat niin korkealla että paikallisen meteorologian laitoksen piti keksiä pari väriä lisää lämpötilakarttoihin:

weather chart

Tämän aallon pahin lämpö ei (toistaiseksi) ole ~päivää pidemmäksi aikaa Melbourneen ulottunut. Kesän tulipalokausi on kuitenkin jo aiheuttanut merkittäviä vahinkoja Tasmanian puolella ja muitakin paloja on siellä täällä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: