Kirjoittanut sim | maaliskuu 8, 2013

Mietteitä syksyn alusta

Palasin juuri parin viikon Euroopan reissulta takaisin kotiin, ja oli mukava huomata että näin maaliskuun alusta alkanut syksy ei vielä varsinaisesti tunnu syksyltä. Päinvastoin, lämpötila on ollut pitkään päälle +30C:n ja samanlaisena näyttää jatkuvan:

melbweather

Tämä mukava lämmin vastaanotto Suomestakin lumen keskeltä tulleena on kuitenkin myös osoitus ilmastonmuutoksen vaikutuksesta; jos ennusteet pitävät paikkansa, helleaallosta tulee Melbournen pisin yhtämittainen jakso yli +30C:n lämpötiloja koskaan mittaushistorian aikana. Normaali maaliskuun päivän ylin on toki sekin lämpimät +24C, mutta nyt näyttää siltä että kuukauden keskiarvosta tulee useamman asteen korkeampi – ja kuiva – joka ei toki ole pelkästään hyvä asia.

Matkalla muuten vahvistuivat myös entiset käsitykseni lentoyhtiöiden laadusta; Finnair on kyllä selvästi sekä Qantasia että Cathay Pacificia jäljessä. Jotenkin tuntuu siltä että vaikka Finnair tekee pitkästä aikaa voittoa, on pelkona että se säästää itsensä Aasian liikennekilpailusta ulos. Samansuuntaista mieltä olivat paitsi kanssamatkustajat, myös lentohenkilökunta joka pahoitteli mm. vanhahtavaa kalustoa.

Maailman paras työ ja miten hyödyntää sosiaalista mediaa

Aiheesta toiseen. Australian turismiorganisaatio on jälleen palkkaamassa ihmisiä ”maailman parhaisiin” hommiin; tällä kertaa mukavalla $100,000 dollarin liksalle pääsee kuusi ihmistä kuuden kuukauden pesteissä. Tämä kampanja on ottanut vähintäänkin hyvin tuulta alleen ja maa saakin valtavasti ilmaista mainosta tämän(kin) avulla.

Sanon tämänkin, koska Australia on esimerkillisesti onnistunut markkinoinnissa sosiaalisessa mediassa. Tästä kertoo hiukan enemmän tämä esitys Slidesharessa. Mikäli sosiaalinen media ja sen hyödyntäminen lainkaan kiinnostavat, kannattaa lukaista läpi koska kyseessä on hyvä case study muitakin ajatellen.

Mikä on säässä oleellista?

Palatkaamme vielä hetkeksi säähän. Eri maiden lehdissä julkaistavien sääsivujen vertailu on mielenkiintoista (ainakin allekirkoittaneen mielestä, mutta minun mielestäni nyt onkin melkein kaikki mielenkiintoista 😉). Tässä sääsivu Hesarista pari päivää sitten.

Sivu keskittyy vahvasti vain ”ilma”säähän. On sääkartta Suomesta ja Euroopasta, lumensyvyyskartta (talvi kun oli), hiukan tilastoja, sademäärät sekä muutaman päivän sää usealle paikkakunnalle. Maailmanlaajuisesti on esillä muutama kymmenen kaupunkia (Australiaa edustavat Sydney ja Perth) muutaman päivän ennustuksineen.

Täältä esimerkkinä sääsivu Herald Sun:ista tänään.

Tässä sääennuste on paljon paikallisempi. Esillä on sääkartta vain Victoriasta, sademäärät, ilmanlaatuindeksi, hiukan tilastotietoja, auringonpaistetunnit sekä tarkempi tekstikuvaus sääennusteesta eri alueille. Muun maan säästä on vain parin sanan kuvaus suurimpien kaupunkien osalta, ja ulkomaiden listassa on reilu parikymmentä kaupunkia – Suomesta ei ole mukaan päässyt ainoatakaan vaan listassa on lähinnä vain suurkaupunkeja. Lisäksi on tiedot vesivarastojen tilanteesta, vuorovedet, auringonnousu- ja laskuajat ja samat kuusta ja muutamista planeetoistakin. Sitten tulee vielä kalastusraportti(!) jossa kerrotaan missä on mitäkin viime aikoina napattu, sekä tietysti surffiennustus että minkälaisia aaltoja on missäkin surffipaikassa luvassa. Samoin lahden rannoilta on vedenlaaturaportit. Erilaista tietoa on siis tarjolla aika paljon enemmän, vaikkei kaikki suoranaisesti säähän liitykään.

Ruokaa viideltä mantereelta

Lopuksi kiinnitän huomiota ruokaan. Suomessa käydessäni katsastin huvikseni Citymarketin hedelmä- ja vihannesosaston läpi. Tuotteet olivat Suomen lisäksi Espanjasta, Kolumbiasta, Israelista, Ghanasta, Italiasta, USAsta, Kreikasta, Kiinasta, Ecuadorista, Marokkosta, Brasiliasta, Belgiasta, Hollannista, Costa Ricasta, Intiasta, Chilestä, Perusta, Etelä-Afrikasta, Venäjältä ja Ranskasta. HUH! Siinä on ruokaa tuotu mailin jos toisenkin takaa.

Kuten kaikki tiedämme (kai), ns. ruokamailit ovat kuitenkin puutteellinen mittari. Espanjassa kasvatettujen ja Suomeen rahdattujen vaikkapa tomaattien kasvatuksesta aiheutuvat kokonaispäästöt ovat todennäköisesti paljon pienemmät kuin Suomessa talvella kasvihuoneessa kasvatettujen. Tämä on kuitenkin vain osa tätä kuviota; minusta olisi syytä pohtia myös minkä takia on ”pakko” saada aina kaikkia tuotteita saataville, paikallisista sesongeista riippumatta? Lisäksi tulee vielä mieleen että kun kuljetuskustannukset nousevat, näkyy se väistämättä suomalaisten kukkarossa – ja vastaavasti eriasteiset kriisit ja sitä kautta logistiikkaketjujen häiriöt näkyvät helposti kaupan hyllyillä.

Miten suuri osa Suomessa syödystä ruoasta sitten on kotimaista? Kokonaisuudessaan prosenttiosuus on yllättävänkin suuri, 80%. Näin Suomi on mahdollisessa kriisitilanteessa hyvinkin omavarainen – toisin kuin esim. muista riippuvaista ääripäätä edustava Singapore, jossa ruoasta tuodaan maahan yli 90% eli omavaraisuusaste on alle 10%.

Entäs Australiassa? Australiassa syötävästä ruoasta 93% on australialaista, vihannes ja hedelmäpuolelta yli 96% (sekä Coles että Woolworths sanovat yli 96%:n olevan australialaisia, ja kun lisäksi lasketaan markkinat joissa prosentti on käytännössä 100%, kokonaisluku HeVi-kotimaisuudesta lienee jossain 97-98%:n tienoilla). Toisaalta Australia on merkittävä ruoan vientimaa; Australiassa tuotetaan ruokaa noin 60 miljoonan ihmisen tarpeisiin.

Mainokset

Responses

 1. Aloin miettimään että amerikassa kun töitä haetaan niin se lukio ja college koulutus on todella hyvä ja oikeastaan suositeltava asia mutta miten se nyt sitten on australiassa? Saako työtä pelkällä perus ammattikoulu koulutuksella.

  • Tuo varmastikin riippuu täysin siitä millaista työtä hakee. Oppisopimusmallilla kyllä joitain hommia tehdään, ja työkokemus (etenkin paikallinen) painaa enemmän kuin tutkinto – lisäksi ammattikoulu on ihan yleinen käytäntö täälläkin.

 2. oltaisiin miehen kanssa muuttamassa Australiaan parin vuoden päästä, ollaan nyt mietitty että minne päin sitä muuttaisi, meren rannan läheisyys kiinnostaisi joten onko sulla mitään ehdotuksia mihi päin kannattaisi suunnata?

  • Hei Veera,

   Tuohon on kyllä ihan mahdotonta vastata ellei tiedä vähän enemmän mitä olette hakemassa. Suuremmista kaupungeista ainoastaan Canberra (eikä sekään ole suuri) on sisämaassa, joten meren läheisyys ei paljon vielä valintaa auta 🙂 Hiukan pointteja tuosta olen kirjoitellut aiemmin (kts. https://australiaan.wordpress.com/2011/10/27/australia-australia/) mutta tosiaan sekä omat mieltymykset että mahdolliset oman alan työmarkkinatilanteet vaikuttavat ratkaisevasti kaupungin valintaan.

 3. Hei, voisitko jossain vaiheessa kirjoittaa Australian eläkejärjestelmästä? Kiinnostaisi kovasti. Kiitos hirveästi upeasta blogistasi! 🙂

  • Kiitos! Täkäläisestä eläkejärjestelmästä kirjoittelu on kyllä listalla mistä pitäisi kirjoitella kunhan ehdin 🙂 Aihe on vaan aika iso ja monimutkainen joten voi hiukan kestää että siitä saa jotain koherenttia ja yleistajuista kirjoitettua.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: