Kirjoittanut sim | Touko 8, 2013

Toukokuun sekalaiset

Syksy alkaa huomaamattaan olla jo lopuillaan. Siitä on saatu nauttia tavanomaisen aurinkoisessa mutta myös tavallista lämpimämmässä säässä – tällä viikolla on tiedossa lauantaihin asti +23-+24C:n päivälämpötiloja kun keskiverrosti päivälämpötilat eivät juuri toukokuussa enää päälle +20C:n pidempään ole. En nyt juuri mitään punaista lankaa keksi tähän postaukseen, joten otetaan muutama sekalaishuomio sekä muutama kuva nätistä syksystä.

Ensin kuitenkin mielenkiintoinen huomio asuinalueiden eroista. Niinsanotuilla korkeamman sosio-ekonomisen luokan dominoivilla alueilla en ole näitä kylttejä kaupoissa nähnyt, mutta erään sekatavarakaupan ikkunassa hiukan ”värikkäämmällä” alueella liikuttaessa tuli eteen tällainen ”hauska” kyltti:

solvent

En tiedä mitä tuo käytännössä tarkoittaa – kenties tarpeeksi sekaisin oleville ei myydä liimaa tms? 🙂

Välillä voisi kai katsahtaa myös ajankohtaisiin asioihin. Täällä on vaalit tulossa muutaman kuukauden päästä, ja pääpuoleet ovat muodostamassa linjanvetojaan eri tavoitteidensa suhteen. Eräs on rakenteilla oleva valokuitupohjainen laajakaistaverkko, National Broadband Network (NBN) jonka Tony Abbott:in johtama koalitio valtaan tullessaan vesittäisi ns FTTN (fiber to the node)-verkoksi joka on teknisesti merkittävästi huonompi ja hitaampi, joskin myös alkuun hiukan halvempi ratkaisu. Ratkaisujen nopeuseroja voi käydä katsomassa tästä simulaatiosta.

Lisäksi Australian kansainvälisesti ottaen vahva talous hiukan yskii mm. kaivosbuumin hiipuessa, ja valtion budjetista uhkaa tulla noin $18 miljardia alijäämäinen. Tämä taas on saanut aikaa yhden sun toisen säästökohteen etsimisen ja veronkorotusten mahdollisuuden. Vertailun vuoksi Suomen valtio ottaa velkaa tänä vuonna noin 7.5 miljardia euroa kokonaisbudjetin ollessa luokkaa 54 miljardia euroa. Australiassa ensi (talous)vuoden budjetti julkistetaan 14.5., mutta viime vuoden budjetin koko oli luokkaa 376 miljardia dollaria – suhteellisesti puhutaan siis Australian osalta paljon pienemmästä alijäämästä, mutta psykologisesti tämä on tappio hallitukselle joka lupaili aiemmin plussalle pääsyä kuluvana talousvuotena; lupaus josta myöhemmin irtisanouduttiin. Vuosina 2009-2011 Australia otti roimasti lisää velkaa jota käytettiin esim. koulujen ja teiden rakentamiseen, mutta julkinen velka on silti länsimaittain alhainen ~26% GDP:stä.

Loppuun yleiskuvia toukokuisesta kaupungista:

city1
Federation Square kirpsakkana syysaamuna

city2
Swanston Streettiä; vaikka varsinaista kaikenkattavaa ruskaa ei kaupunkialueella olekaan – ikivihreiden puiden paljouden takia – pääsevät syksyn värit silti paikoin esille.

park
St Kilda Botanical Gardens

zoo
Melbourne Zoo on eräs erinomainen ajanviettokohde

city3
Yksi epäilemättä hieno tapa nähdä kaupunki on kuumailmapallosta auringon noustessa – itse en ole vielä tätä ehtinyt kokeilla, mutta näitä järjestää esim. Global Ballooning

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: