Kirjoittanut sim | Touko 16, 2013

Sosiaalisuuden oppimista koulussa

Esikoisemme on tämän vuoden käynyt koulua ja siitä olisi paljonkin kerrottavaa; nyt kuitenkin ajattelin tarttua lyhyesti vuorovaikutustaitojen opiskeluun. Lienee aika yleisesti hyväksyttyä että suomalaiset eivät ole sosiaalissa taidoissaan mitään maailman huippuluokkaa, joten on ollut mielenkiintoista seurata miten vuorovaikutustaitoja opetetaan täällä hyvin tietoisesti alusta asti. ”Interpersonal Development” on oma fokusalueensa ja sen johdanto kuvastaa hyvin mitä ajetaan takaa:

Learning in the Interpersonal Development domain supports students to initiate, maintain and manage positive social relationships with a range of people in a range of contexts. It is through the development of positive social relationships that individuals become linked to society, develop a sense of belonging and learn to live and work with others. In a pluralistic, multicultural society such as Australia, with varying interests, values and beliefs, it is essential that individuals learn to participate in groups whose members are from diverse backgrounds. In this domain there is a particular focus on developing students’ capacity to work cooperatively as part of a team as this is widely acknowledged as being a core requirement for success in the workplace and in the community.

Kuvittelisin että näin kansainvälistyvässä maailmassa yllämainittujen taitojen opetus olisi suotavaa myös Suomessa, niin lapsille kuin monille aikuisillekin 😉 Siitä kun itse kävin koulua Suomessa on niin pitkä aika että on vaikea sanoa millaista koulunkäynti lapsille on Suomessa nykyään. Kiinnitetäänkö näihin ”ei-tieteellisiin” asioihin ollenkaan huomiota ja jos, miten?

Sosiaalisuus ja vuorovaikutustaitojen painotus näkyy monessa muussakin tilanteessa. On ollut esimerkiksi hauska huomata miten jo näin alakoulussa lapsille annetaan vastuuta asioiden järjestämisestä. Isommat lapset esim. huolehtivat aamumusiikista (aamuisin on koulualueella ennen koulun alkua aina hyvä fiilis kun kaiuttimista tulee reipasta musiikkia), pyörien lukitsemisesta pyörävajaan päivän ajaksi, osan aamukokoontumisten järjestämisestä yms. Lisäksi koululla on käytössä yleinen ”buddy system” jossa isommat oppilaat ohjaavat pienempiä ja ovat muutenkin pienempien tukena. Mitään ”en voi jutella tolle kun se on ekalla luokalla”-asennetta ei ole ollut havaittavissa. Kaikki oppilaat myös allekirjoittavat koulun ”säännöt”, jossa erityisesti kiinnitetään huomiota kiusaamiseen ja siihen miten se ei ole hyväksyttävää.

Mainokset

Responses

  1. Silloin 90-luvun alussa jo kun mä olin alakoulussa, oli jo Suomessakin käytössä kummioppilasjärjestelmä, missä isompi oppilas sai pienen ekaluokkalaisen kummioppilaakseen ja näitä pieniä sitten neuvottiin ja autettiin koulussa eteentulevissa tilanteissa ja sitten koitettiin muutenkin muistaa. En ole varma onko tämä maanlaajuinen käytäntö, mutta ainakin suuressa osassa alakouluja tämä järjestely on voimassa. Vastaa mielestäni tuota ”buddy systemiä”. 🙂

  2. Miten erityisopetus hoidetaan siellä? Onko erityiskouluja, erityisluokkia vai miten? Millaisia normaalit luokkakoot ovat? Näkyvätkö ”säästöt” yhtä rankasti lasten koulunkäynnissä ja hyvinvoinnissa sielläkuin täällä Suomessa?

    • Pitää todeta että kovin hyvin en ole erityisopetukseen tutustunut; joitakin erityiskouluja kyllä on (luokkia sen sijaan ei), ja joillakin oppilailla on oma avustaja koulussa osan päivää tai koko päivän.

      Luokkakoot vähän vaihtelevat; alaluokilla ovat siinä 20:n tienoilla, ylemmillä luokilla joskus lähempänä 30:tä.

      Täällä ei koulutoimista varsinaisesti olla viime aikoina säästetty, joten siinä mielessä säästöt eivät näy. GFC:n aikaan 5-7v sitten päinvastoin panostettiin koulurakentamiseen, ja niinpä melkein kaikilla kouluilla on nykyään ainakin joitain ihan uusia rakennuksia / tiloja.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: