Kirjoittanut sim | syyskuu 16, 2013

Pala Australiaa

On aika paljastaa yksi lisäsyy menneiden kuukausien hiljaiseloon; huolimatta epävarmasta asuntomarkkinatilanteesta, olemme kutakuinkin koko tämän vuoden olleet etsimässä uutta kotia. Nykyinen kun alkaa käydä auttamattomasti pieneksi ja olisi kiva muutenkin asettua vuokra-asunnosta ”pysyvästi” aloilleen. Tämänhetkisellä sinänsä kyllä ihanalla asuinalueella toivomaamme ratkaisua – kunnolla pihaa, yksi makkari lisää, ei purku/täysremppakunnossa, kohtuullinen matka juna-asemalle sekä noin 279 muuta vähäpätöisempää pointtia – ei yksinkertaisesti meidän hintaluokassa ole saatavilla, joten olemme etsineet paitsi lähempää myös kauempaa, pitkällisen taustatutkimuksen perusteella hyväksi havaitulta alueelta Melbournen koillisosista.

Kymmeniä asuntoja kiertäessä oppii kaikenlaista rakennuksista, rakenteista ja rakentamisesta. Ihan ensimmäiseksi siinä kuitenkin oppii paikallista välittäjäslangia, joka lienee joka puolella maailmaan samansuuntainen. Normaalin hyödyllisen termistön (esim. BIR=built-in robe eli kiinteä vaatekaappi, WIR=walk-in robe eli vaatehuone, DLUG=double lock-up garage eli kahden auton lukittava autotalli jne) lisäksi kun on olemassa se adjektiiveilla varustettu hyödytön termistö: easy care pihasta tarkoittaa surkean pientä laatoitettua plänttiä, potential sitä että ilman suurta remppaa tai kokonaan purkua ei kannata vaivautua katsomaan, renovator’s dream:ista nyt puhumattakaan. Immaculate ei välttämättä ole ja well/immaculately maintained viittaa lähinnä siihen että onhan sitä jo aika monta vuotta saanutkin ylläpitää.. Huge backyard taas voi olla mitä tahansa alkaen 100m2:n pläntistä, outstanding quality sitä että fikstuurit ovat halvimpien sijaan ehkä toiseksi halvimpia ja niin edes päin loputtomiin. Helpompaa on kun ei usko adjektiivipuolelta ilmoitusteksistä mitään ja ymmärtää että a) kaikki asunnosta otetut kuvat on otettu ultra-laajakulmaobjektiivilla ja b) huoneissa mistä ei ole kuvaa, on 95%:sella varmuudella jotain vikaa.

Sekin käy selväksi asuntoja kiertäessä – ellei se ole jostain syystä aiemmin ole mennyt perille – että rakentamisen yleinen laatutaso … miten sen nyt kohteliaasti sanoisi … jättää toivomisen varaa? 🙂 Hyvin harvoin näkee – kieltämättä melko korkein kriteerein näitä arvioiden – hyvin rakennettuja taloja. Muutama niitäkin kyllä tuli vastaan, mutta eräätkin olivat alueella jonka kouluihin yms tutustumisen jälkeen diskasimme. Pari mielenkiintoista asuntoa valitettavasti lisäksi myytiin Suomen reissumme aikana.

Pitkällisen etsinnän ja pohdinnan jälkeen päädyimme hiukan pelottavaankin ratkaisuun – ostimme tontin:

small-image

Kuten kuvastakin voi havaita, kyseessä on paikallisittain(kin) isohko tontti ja se sijaitsee jo asettuneella alueella. Emme halunneet tämänkaltaiseen tiiviiseen ympäristöön mitä uudet asuinalueet tuppaavat olemaan (ja missä tonttitarjonta on tietysti runsaampaa), joten osittain siksikin prosessi kesti kauan; tämä tontti oli ollut kiikarissamme jo puolisen vuotta aiemmin, jolloin sen pyyntihinta oli vielä liian korkea. Samaan aikaan kun kiersimme lähes joka viikonloppu valmiita taloja, ko. paikka oli taustatarkkailussa. Kun tontti ei kuukausienkaan kuluessa ollut mennyt kaupaksi, teimme siitä tarjouksen – joka hylättiin.

Muutamaa päivää myöhemmin teimme perustelujen kera hiukan korotetun tarjouksen ja jäimme jännittämään. Kaksi päivää voimassa olevan tarjouksemme – olivat muuten pitkät päivät – sulkeutumiseen oli aikaa noin 10min kun välittäjältä viimein tuli viesti:

It’s been a long process however I am happy to advise you that the vendor has accepted your offer – Congratulations.

😀

Tontin oston yhteydessä ja rakentamissuunnitelmia pikkuhiljaa aloitellessa sitä on tutustunut lisää kaikenlaisiin mielenkiintoisiin juttuihin, joita on varmasti loputtomasti vielä edessäpäinkin. Yksi ensimmäisistä oli bushfire assessment; kaikkia uusia rakennuksia varten Victoriassa pitää nykyään tehdä metsäpaloriskiluokitus. Riskitasoja on kuusi ja korkeimmille, etenkin BAL-FZ (”Flame Zone”), alueille rakentaminen on paitsi monimutkaista myös kallista. BAL-FZ-alueella olevan talon kun pitää käytännössä kestää suora liekkikontakti ja ympärillä oleva metsäpalo tuhoutumatta. Näin ollen teimme tarjouksen tontista ehdolliseksi inhimillisen BAL-luokituksen saamisesta, joka onneksi myös saatiin. Raportista sai pulittaa vajaa $500. Koska saamamme luokitus ei ollut aivan matalin BAL-Low, on joitakin lisärakennnusmääräyksiä jotka rakentamisessa pitää ottaa huomioon – sen verran vähän kuitenkin että niistä ei tule merkittävää lisäkustannusta rakentamiseen.

Toinen asia, minkä yleensä pankki tai rahoituslaitos hoitaa (jos siis kiinteistön ostoa varten nyt ylipäänsä ottaa lainaa), on valuation eli valuaatio eli kiinteistön/tontin arvon määrittely pankin toimesta. Tämän hoitaa yleensä riippumaton kolmas osapuoli ja ideana on että pankki tietää minkä arvoinen lainan vakuutena käytettävä tontti/kiinteistö oikeasti on. Ostohintaa matalampi valuaatio paitsi vaikeuttaa lainan saantia, on myös merkki mahdollisesta ylihinnan maksamisesta. Jotkut pankit hoitavat tämän ns. ”pöytävaluaationa” eli tekevät arvion omalla tietokoneellaan karttojen, alueen myyntidatan yms perusteella. Meillä kuitenkin kaveri meni paikan päälle tonttiin tutustumaan. Tämäkin raportti oli mielenkiintoista luettavaa, sisältäen vertailut muihin alueelta viime aikoina myytyihin kiinteistöihin ja monipuolisen riskiluokituksen – sekä onneksi päätuloksenaan myyntihintaisen valuaation, mikä onkin se yleisin lopputulos.

Vaikka kauppasopimus allekirjoitetaan käytännössä tarjousta tehdessä (Victoriassa virallinen tarjous tehdään kauppakirjamuodossa), varsinainen kaupantekopäivä – ”settlement” – on yleensä vasta 1-3kk päästä allekirjoituspäivästä. Yleensä sopimuksen allekirjoituksen jälkeen on pari viikkoa aikaa mahdollisten ehtojen täyttämiselle – valmista asuntoa ostettaessa tärkein näistä on riippumaton kunto- ja ötökkätarkastus jonka ostajan on erittäin suositeltavaa hankkia (ötökkätarkastus lähinnä termiittien varalta). Itse kaupanteon, omistusoikeussopimusten vaihdon yms hoitaa 99%:ssa tapauksia joko ns. conveyancer (en tunne suomenkielistä termiä tälle) tai lakimies ja ko. tilaisuuteen ei ole edes tapana itse ostajan mennä. Tästäkin ilosta saa maksaa luokkaa $1,000, mutta samalla lakimies käy läpi ns. Section 32-dokumentin – jossa on kiinteistöön liittyvää tärkeää tietoa – yllätysten varalta.

Maksuista puheenollen osavaltio huolehtii vielä omistaan leimaveron (stamp duty) muodossa. Leimavero on helposti etenkin valmiista talosta kymmeniä tuhansia dollareita, joten mistään pikkumenosta ei ole kyse. Ensiasunnon ostajille suunnattuja alennuksia ja insentiivejä on tarjolla osavaltioittain vaihtelevasti; Victoriassa merkittävin on tällä hetkellä 40% alennus leimaverosta alle $600,000:n ensiasunnon (mutta vain asunnon) ostajalle.

Vaikka tässä nyt siis rakentamaan ruvetaankin ja vapaa-ajan ajatukset ja aktiviteetit väkisin pyörinevät sen ympärillä, pyrin siihen että vuonna 2014 tämä blogi ei olisi pelkästään rakennusblogi. Ihan pari kolme kirjoitusta aiheesta voi kuitenkin olla vielä tulossa.. 😉 Saa siis esittää aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

Aiempina vuosina pohdimme ajoittain että pitäisikö meidän palata vaikka tilapäisesti Suomeen, mutta viimeistään tämän ratkaisun myötä lienee selvää että vastaus tähän on ei: tänne olemme toistaiseksi jäämässä, eikä itse asiassa mikään muukaan maa tai kaupunkikaan nyt houkuttele. Olemme kotona.

Mainokset

Responses

 1. Onnittelut! Minun mielestäni että Suomen tilanne meni vähitellen huono ja irtisanomisia kuultu uutisissa tällä viikolla. Teillä on hyvä koti ja työpaikka Australiassa. On mielenkiintoinen seuraa teidän rakennusprojektiblogianne. 🙂

  • Kiitos! On tosiaan hiukan huolestuttavia uutisia sieltä kuulunut, mutta toisaalta joitain hyviäkin – toivotaan että Suomi pystyy muuttumaan tarpeeksi nopeasti maailman muuttuessa.

 2. Onnittelut vielä uudelleenkin! Kiva kuulla että koti on löytynyt. 🙂

  P.S. Minua ei haittaa ollenkaan jos vaikka vähän rakennusblogiksi muuttuukin…

  • Kiitos! Varmaan tämä väkisin ensi vuonna vähän rakennusblogin puolelle menee.. 😉

 3. Onnea! Päivitä vain ahkerasti blogia, on mielenkiintoista luettavaa. Itsekin haaveilen muuttoa Australiaan ja varsinkin oman talon rakentamista. Olisi hienoa tietää, miten kyseinen prosessi siellä päin toimii. 🙂

  • Kiitos! Eiköhän tässä rakennusaiheisia postauksia ole tulossa enemmän kuin tarpeeksi.. monet asiat ihan rakennusmateriaaleista alkaen ovat erilaisia kuin Suomessa, joten opeteltavaa riittää.

 4. Osaako teidän lapset minkä verran englantia puhua, vai oletteko alkaneet vielä edes opettaa heille sitä

  • Koulun vuoden alusta aloittanut puhuu jo ihan täysiä (ei mitään kommunikointiongelmia kummallakaan kielellä), kinderissä oleva poika on vielä aika ujo puhumaan mutta ymmärtää melkolailla kaiken..

 5. Onnea maanomistajille ja tsemppiä rakennushommiin! Todellakin saa ja pitää kirjoittaa rakennusprojektista, täällä länsipuolellakin Aussilaa se on mielessä muhimassa. Ilolla otetaan kaikki kokemukset, vinkit ja ”älä tee näin” – toteamukset vastaan!

  • Kiitos! Kattavaa ”älä tee näin”-listaa saa odotella ainakin vuoden päivät, mutta kyllä tässä varmaan pikkuhiljaa aletaan asiaa enenevissä määrin sivuamaan jos kaikki vaan menee suunnitelmien mukaan (mitä tietysti harvoin tapahtuu).

   WA:n osalta on mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu asuntojen (ja tonttien – ehkä etenkin sen maakomponentin) hinnoille kun kaivosbuumi alkaa hiipumaan. Tilanne voi olla aikalailla erilainen vuoden-parin päästä.

 6. Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Rakentamisesta olisi kiva kuulla kokemuksia kun asia tulee meillekin ajankohtaiseksi lahiaikoina.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: