Kirjoittanut sim | marraskuu 15, 2013

Listoja

Vaikka lausahduksessa ”valhe, emävalhe, tilasto” on paljonkin perää, useimmat meistä silti tykkäävät erilaisista tilastoista sekä listoista. Niinpä tuli mieleen kasata tähän joitain listoja millä olen Melbournen ja Australian nähnyt viime aikoina sijoittuneen kärkipäähän – hyvässä tai huonossa. Kaikki varmaan tietävät jo että Melbourne sijoittuu näissä paras paikka elää-listoilla aina melko kärkipäähän joten ei oteta niitä nyt enää tässä esille.

 • Kahvi. Ihan ensimmäiseksi pitää tuoda esille sellainen arkinen asia kuin kahvi. Suomessa on noussut keskustelua Starbucksin kasvavasta läsnäolosta ja siitä miten olisi parempi suosia pieniä kotimaisia kahviloita kuin ylikansallisia ketjuja. Olen ehdottomasti samaa mieltä tästä. Melbournessa ollaan tällä saralla varsin hemmoteltuja; kaupunki on pullollaan toinen toistaan loistavampia pikkukahviloita. Starbucks koitti tehdä maihinnousua joitakin vuosia sitten, mutta on sittemmin joutunut sulkemaan suurimman osan kahviloistaan. The Economist kommentoi asiasta pari vuotta sitten seuraavasti:

  His analysis is consistent with plenty of superficial observations about Australia: the relative absence of conspicuous consumption (and, it has to be said, a certain lack of style in everyday dress); the evident democracy of the beach and the park; the practice of passenger and driver sitting side by side in taxis; the general amiability of discourse; the pervasiveness of a café society based, for the most part, on small enterprises producing their own excellent coffee (Australia, inventor of the “flat white”, has all but seen off Starbucks, which closed 61 out of its 85 Australian cafés three years ago, having found that anything it could do the Aussies were already doing better).

  Ai niin ne listat. Melbourne löytyy esim. SmarterTravellerin listalta World’s 10 Best Cities for Coffee, Huffington Post:in The World’s Best Cities For Coffee Lovers:lta ja Condé Nast Traveller:in The best places in the world to drink coffee.

 • Ruuhkat. TomTom:in Traffic Index:in mukaan Australiassa on, ehkä hiukan yllättäen, maailman toiseksi pahimmat suhteelliset ruuhkat – mittarina tässä on käytetty sitä miten paljon matka-aika pitenee ruuhka-aikaan kulkiessa verrattuna ei-ruuhka-aikaan. Vaikka Melbourne ei kaupunkivertailussa ihan kärkeen ”pääsekään” (Top 3 on Marseille, Palermo ja Vancouver), on selvää että täälläkin kannattaa autoilua mahdollisuuksien mukaan välttää ruuhka-aikaan. Itse kuljen työmatkat junalla mutta silloin harvoin kun autolla joutuu ruuhkissa istumaan niin ottaa kyllä aivoon.

 • Ratikkaverkosto. Melbournessa on 250km:n raideverkostolla maailman suurin raitiovaunuverkosto.

 • Päästöt. Kiitos kaivosteollisuuden ja pääsääntöisesti hiilellä tuotetun sähkön, Australian hiilidioksidipäästöt per henkilö ovat maailman kärkitasoa. World Bankin tilastojen mukaan edellä on tusinan verran maita, mukaanlukien Yhdysvallat – toisten tilastojen mukaan Australian päästöt per asukas ovat Yhdysvaltojakin edellä. Joka tapauksessa Australian päästöt/hlö ovat luokkaa 40%-80% korkeammat kuin Suomessa, joka sekin on EU:n mittakaavassa melkolailla kärjessä. Tämä surullinen tilanne on extra-ärsyttävä sen takia että Australialla olisi loistavat mahdollisuudet hyödyntää mm. aurinkoenergiaa merkittävästi nykyistä enemmän, ja ydinenergiankin suhteen (jota tällä hetkellä ei ole lainkaan) maa voisi olla uraaniesintymineen omavarainen.

 • Ilmanlaatu. Näennäisesti ristiriidassa ylläolevan kanssa, Australiassa on silti maailman puhtaimpiin lukeutuva ilma. WHO:n ilmanlaatudatan mukaan miljoonakaupungeista Melbournea edelle pääsevät niukasti vain Sydney, Honolulu ja Vancouver. (Suomessa Oulu jää ilmanlaadullisesti hiukan jälkeen ja Helsinki roimasti).

 • Ruoka. Kahvin lisäksi Melbourne on varsinainen ruokaparatiisi niin itse ruokaa laittavalle kuin ravintoloissa syöntiinkin. Tämän ovat huomanneet muutkin ja Melbourne esiintyy mm. CNN Travel:in listalla World’s 10 best cities for foodies, Gadling.com:in The 20 greatest cities in the world for foodies & askmen.com:in Top 10 World Food Cities

 • Hyödykkeiden tuotto. Australiassa suuri osa taloudesta perustuu kaivosteollisuuteen – kaivosteollisuuden ja sen liitännäispalveluiden osuus GDP:stä on 19% – joten maa on myös melko kärjessä eri kaivostuotteiden tuotannossa: #2 lyijyssä, #2 sinkissä, #5 tinassa, #5 nikkelissä, #5 alumiinissa, #2 kullassa, #3 uraanissa & #3 hiilessä. Myös muussa ”perustuotannossa” maa sijoittuu korkealle, ollen #2 raakavillassa, #7 nautakarjassa, #2 lampaiden määrässä, #4 vehnän viennissä – ja kuivana maana käsittämättömästi #6 puuvillan tuotannossa.

 • Lentoliikenne. Kenties yllättäen Melbournen ja Sydneyn väli on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä lentoreiteistä; lentojen määrällä mitattuna #3 maailmassa, matkustajakapasiteetilla #4. Tämäkin silmällä pitäen kaupunkien väli sopisi loistavasti nopealle junareitille, mutta sitä saataneen odotella vielä ainakin puoli vuosisataa tätä menoa..

 • Anteliaisuus. World Giving Index:in mukaan Australialaiset ovat maailman anteliaimpia hyväntekeväisyyteen antamisessa.

 • Kalleus. Australia on maailman kalleimpia maita asua; indeksistä riippuen sijoitus on yleensä Top 5:ssä.

 • Katutaide. Yksi Melbournen omaleimaisia piirteitä on vilkas katutaidekulttuuri; keskustassa on useita kujia joita koristavat hienot (luvalliset) graffitit. Ei olekaan ihme että Melbourne on tästäkin aiheesta eri listoilla, esim: Fodorsin Top 10 Cities for Street Art, Complex Art+Designin Best Cities for Street Art ja Trip.me:n 10 Best Cities in the World for Graffiti. BBC:kin kirjoitti aiheesta pari vuotta sitten.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: