Kirjoittanut sim | tammikuu 6, 2014

Uuden vuoden sekalaiset

Muna-ongelmien viestintäeroja

  Suuren munantuottajan lintuinfluenssaepidemian takia kananmunien toimituksessa on ollut ongelmia etenkin paikalliselle Coles/Woolies-duopoliketjulle. Näissä käydessäni huomasin mielenkiintoisen viestintätapaeron. Coles on koristanut vajavaisen munahyllynsä oheisella geneerisellä ilmoituksella:

  eggs-coles

  Tästä jää väkisin mieleen lisäkysymyksiä että mitä oikein on sattunut. Wooliesen taktiikka oli hiukan erilainen, ja heidän puolityhjää munahyllyä koristi uutinen aiheesta:

  eggs-woolies

  Kumpikaan ei välttämättä ole ihan optimilähestymistapa, mutta jotenkin rehellinen uutinen siitä mitä on sattunut on parempi kuin mitäänsanomaton ”tässä on nyt vähän ongelmia”-viesti.

  Onneksi tämä episodi ei kuitenkaan ole koskenut meidän käyttämiä munalähteitä kuten Aussie Farmersia.

Katastrofivalmistautumista

  Nyt hiukan ”maaseudummalle” muuttamisen jälkeen asumme alueella joka on altis metsäpaloille. Vaikka alue ei olekaan kaavoituksessa pahimmalla ”bushfire management overlay”:llä, on se silti ns. ”designated bushfire prone area” joten metsäpaloihin on varauduttava. Tässä pääsee alkuun mm. näillä opuksilla; Climate Councilin raportista Be Prepared: Climate Change and the Australian Bushfire Threat saa hyvää taustatietoa metsäpaloista ja niiden vaikutuksesta sekä siitä miten ilmastonmuutos niiden riskiin jo vaikuttaa ja tulee vaikuttamaan. Toinen opus, Country Fire Authorityn Fire Ready Kit on enemmän käytännönläheistä neuvoa miten tehdä oma metsäpalosuunnitelmansa ja miten niihin kuuluu varautua sekä tarvittaessa niitä vastaan taistella.

  fire

  Tietoja meneillään olevista tulipaloista saa uudelta VIC Emergency-sivustolta (saatavilla luonnollisesti mobiili-applikaationa myös) kun taas Fire Danger Rating yms löytyy CFA:n sivuilta. Fire Danger Rating on luokitus joka kuvaa miten vaikea mahdollisesti syttyvää tulipaloa olisi hallita. Suosituksena on että pahimpien luokitusten aikaan (Extreme ja/tai Code Red) poistuu varalta jo etukäteen vaara-alueelta.

  Houkutus olisi suuri varautua niin että tulta vastaan voisi tarvittaessa jäädä taistelemaan, mutta pienten lasten kanssa se strategia nyt ei toistaiseksi tule kysymykseen – niinpä meidän suunnitelmamme koostuu lähinnä rantapäivästä pahimpina riskipäivinä. Varautumisessa on kuitenkin vielä paljon parantamisen varaa, etenkin siltä varalta että pois ei syystä tai toisesta pääse, joten pientä varustelua täällä ”maalla” joutuu väkisinkin tekemään.

  Läheisessä Warrandyten lähiössä ovat tehneet tällaisen kevytmielisen promootiovideon suunnitelman tärkeydestä:

  Kunkin päivän fire danger ratingin näkee paitsi em webipalvelusta, myös vaara-alueiden kadun varsilla tähän tapaan:

  20140106-225157.jpg

  Päivittäisen indeksin lisäksi on vielä ”fire danger period” vaarallisen kauden aikana (yleensä kesä ja osa syksyä) jolloin avotulen teolle on rajoituksia sekä erityisen vaarallisina päivinä erikseen ”total fire ban” jolloin rajoitukset koskevat lähes kaikenlaista tulenkäyttöä.

Kunto nousuun

  Uusi asuinalue on paljon – paljon – mäkisempää kuin vanha. Sitä ei äkkiseltään tajua miten paljon pari pientä (tai suurtakaan) mäkeä nyt mihinkään vaikuttaa, mutta pohjelihakset siitä muistuttavat. No, lähteepähän kunto nousuun hyötyliikunnastakin. Pikkuisen vaan tulee kuuma mäkiä helteellä tarpoessa, mutta mikäs siinä.

  Purojen ja jokien vartta myötäilevät kävely- ja pyöräilyreitit ovat onneksi tasaisempia. Tässä ulkoilumaastoesimerkki Yarra-joelta:

  yarra

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: