Kirjoittanut sim | tammikuu 16, 2014

Jatketaan sekalaishuomiolinjalla

Ei ole taaskaan aikaa kirjoittaa mitään missä olisi pidempää punaista lankaa, joten saatte tyytyä taas sekalaishuomioihin arjesta, näitä on kertynyt läjä niin pääseepä niistä ’eroon’ 🙂 Tämä on nyt edellistäkin postausta sekalaisempi kasa kaikkea, mutta here goes..

Kaksi mennyt, kaksi jäljellä

  Hellepäiviä siis. Tällä erää. Menossa on harvinaisen pitkä kuuma jakso; siinä missä pitkän ajan keskiverto Melbournessa on 1.5pv/vuosi yli +40C:n lämpötiloja, niitä on nyt pelkästään tälle viikolle siunaantumassa neljä. Vielä maanantaina oli mukavan viileät +30C, mutta tiistaina kivuttiin jo +42C:een, samoin eilen. Tänään on tiedossa viikon kuumin päivä, +44C, ja huomennakin vielä +42C ennen kuin lämpötilat laskevat tavanomaisille kesälukemille siihen +20C:n ja +30C:n välimaastoon; keskimääräinen päivän ylin lämpötila tammi- ja helmikuissa on +26C. Vaikka tykkäänkin lämmöstä, liika on liikaa ja kun lämpötilat menevät päälle +40C:n ei sitä mielellään juuri päivällä ulkona liiku – sääliksi käyvät Australian Open:issa tennistä pelaavat kaverit, ja erinäisiä valituksia epäinhimillisistä peliolosuhteista onkin jo kuultu.

  Suurempia tulipaloja ei toistaiseksi ole Melbournen seudulle osunut; luoteis-Victoriassa on viikon mittaan ollut satoja pienempiä ruohikko- ja metsäpaloja, mutta se kuuluu enemmän tai vähemmän asiaan. Pieni ruohikkopalo oli reilun 10km:n päässä meiltä, mutta se saatiin kohtuunopeasti hallintaan. Toistaiseksi suurin ongelma tässä viikossa on että maasto kuivuu nyt hyvin tehokkaasti joka tietää loppukesälle vaikeampia olosuhteita.

  Metsäpaloista puheenollen, otanpa esille uutisointiärsytyksenaiheeni. Kaikki suomalainen media Hesaria ja YLEä myöten kun lähes poikkeuksetta uutisoi paikalliset bushfire:t ”pensaspaloiksi”. Ellei kyseessä ole ”grassfire”, se on useimmiten metsää joka siellä palaa eikä mitään pensasta; monesti korkeampia puita kuin mitä Suomessa on olemassakaan. Sen verran voisi itseään arvostavalla medialla olla mielestäni kielitaitoa että ei suomennettaisi niitä termejä suoraan sana sanalta..

Luonnollinen ratkaisu helteellä – lisää kahvia(?)

  Näin ainakin Melbournessa. Paikalliselle juna-asemalleni nimittäin ilmestyi juuri sopivasti tämän kuuman viikon alkuun pop-up-kahvila:

  popupcafe

  Eipä nyt tullut mieleen testata kun klo 07:00 lämpötila oli jo +30C:ssä.. ehkä sitten joku vähän viileämpi päivä.

Kiinni? Ei kun..

  Australiassa on usein vaikea päätellä ohi ajaessa/kävellessä että onko joku liike tai ravintola auki. Olen havainnut että tähän on ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin monet ikkunalasit on tummennettu ettei aurinko kuumentaisi sisätiloja liikaa. Tämä tummennus on usein aika vahva – tästä allaolevasta sisältä päin otetusta kuvasta näkee hyvin miten tumma (jostain syystä vain puolet ikkunasta oli tummennettu, yleensä koko ikkuna on):

  window

  Toinen on että moni sisäpaikka tuntuu olevan aika himmeästi valaistu; tämä yhdessä tummennettujen lasien kanssa korostaa vaikutelmaa että ulkoa päin paikka näyttää pimeältä, eli kiinni olevalta. Kannattaa kuitenkin mennä nykimään ovesta varmistaakseen asian.

Mene kotiin, sanoo junayhtiö

  Tämän päivän lämpötilan takia paikallinen junayhtiö Metro käski alkuiltapäivästä menemään ajoissa kotiin:

  Message to our customers

  Due to the ongoing extreme heat, Metro is urging all of our customers to leave the CBD as early as practicable. This afternoon’s peak will present significant challenges for our train airconditioning units. There is no precedent for Melbourne’s heat this week. We are managing a very difficult situation and we urge all of those who can travel before the afternoon peak to please do so, where possible. We understand the heat is already making life difficult for all Melburnians and we thank you for your ongoing patience.


  Parturissa pitää vielä käydä, mutta sen jälkeen taidankin siis hilpaista kotiin jos vielä pystyy.. saa nähdä miten junasysteemin myöhemmin ruuhka-aikaan käy.

Mainokset

Responses

 1. Samaa mieltä noista ”pensaspaloista”. Suomalaiset kääntävät yleisesti sanan ”bush” väärin, jolloin bushfiresta tulee pensaspalo. Mutta tässä yhteydessä sanalla bush on merkitys ”asumaton alue” eli siis korpi. Pitäisi siis pikemminkin puhua korpipalosta, mutta suomessa on jo olemassa vakiintunut sana metsäpalo, jota mielestäni pitäisi tässä yhteydessä käyttää.

  • Pikkuisen eriävän mielipiteen esitän tuosta ”bushfire”:n käytöstä täällä – juurikin tänään mm. Melbournen Craigieburnen ja Warrandyten lähiöissä riehuvia paloja (jossa tuhoutui muutama talokin) käsiteltiin nimenomaan ”bushfire”:na. Kts esim. http://www.theage.com.au/victoria/melbourne-homes-lost-as-crews-battle-blazes-20140209-329s1.html – nämä ovat kuitenkin tuhansien asukkaiden lähiöitä (olkoonkin ulkoreunan sellaisia, muutenhan siellä ei tuollaisia paloja olisikaan), kaukana ns. korvesta.

 2. Pohdiskelinkin sanan *mahdollista* etymologiaa. Kun joku sana tulee yleiseen käyttöön, sitä käytetään myös vähemmän alkuperäiselle merkitykselleen sopivissa yhteyksissä. Meilläkin täällä Canberrassa paloi vuonna 2003 yli 500 taloa kaupunkialueella. Bushfireksi sitäkin tulipaloa kuitenkin kutsuttiin.

  • Ok, jäi tuo etymologinen näkökanta hämäräksi 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: