Kirjoittanut sim | helmikuu 3, 2014

Kun hotelli ei olekaan ja muita erikoisuuksia

Hotelli vailla huoneita

Jos rakennuksen kyltissä lukee isolla Hotel, voisi sen olettaa viittaavan… no, hotelliin. Sellaiseen joka tarjoaa majoittumispalveluita. Tämä sääntö ei kuitenkaan päde Australiassa. Täällä on monia paikkoja joissa menee pahasti harhaan jos yrittää näistä ”hotelleista” etsiä itselleen huonetta. Esimerkiksi tämä Elsternwick Hotel näyttää ulkoa päin hyvinkin siltä että kyseessä voisi olla pieni hotelli. Mutta ei: paikka on varsin tavallinen ei-hotelli-hotelli. Sopivaa suomenkielistä sanaa näille paikoille ei ole, mutta niiden primääritoimintaa on olla veikkaus/peliluola sekalaisella oheishoukutustoiminnalla.

  Sivuhuomiona uhkapelit ovat Australiassa suuri ongelma; täällä käytetään uhkapeleihin eniten rahaa maailmassa (per asukas), menetysten ollessa yli $1,000/aikuinen/vuosi – melkein tuplasti Suomeen verrattuna joka sekin on listan kärkipäässä sijalla #3. Itse olen paitsi periaatteellisesti uhkapelejä vastaan, täällä siitä tekee silmissäni extra-paheksuttavan se että voittoja ei kanavoida yleishyödyllisiin palveluihin kuten Veikkaus Suomessa tekee, vaan ne menevät yrityksille kuten Tabcorpille & Crown Limited:ille. Jotain hyötyä on siis monopoleistakin. (Edit: edelläolevaan päivitetty juuri tulleet vuoden 2013 tuoreet luvut)

Monesti paikoissa järjestetään pikku konsertteja tai muuta liveviihdettä ja useimmiten niistä saa myös kohtalaisen hinta-laatutason omaavaa ruokaa (epäilemättä siksi että tulot tulevat sieltä pelipuolelta). Usein näissä paikoissa on samassa yhteydessä toinen erikoisuus: drive-through viinakauppa – eli sellainen johon ajetaan autolla ”sisälle” (katoksen alle) ja ostokset voi hoitaa siinä kätevästi auton vieressä. Vaikka oluen kuinka kätevästi saisi ostettua lähes autosta nousematta, auton sisällä juomia ei kuitenkaan kannata kuskin alkaa nautiskelemaan – se kun on laitonta.

Sunburnt country

Australiaa kutsutaan monesti ”sunburnt country”:ksi, eli auringon polttamaksi maaksi. Tämän sanonnan lähde lienee australialaisen runoilijan Dorothea Mackellar:in yli 100 vuotta sitten kirjoittama runo My Country, jonka kuuluisin osa on tämä toinen säkeistö:

  I love a sunburnt country,
  A land of sweeping plains,
  Of ragged mountain ranges,
  Of droughts and flooding rains.
  I love her far horizons,
  I love her jewel-sea,
  Her beauty and her terror –
  The wide brown land for me!

Kesä on täällä etelässä yleensä sitä kuivinta aikaa, ja maasto todellakin muuttuu auringon polttamaksi kaikkialla missä sitä ei aktiivisesti kastella:

sunburn

Puut, kumma kyllä, pysyvät vihreinä vaikka ei sataisi kunnolla kuukausiin. Paikalliset lajit toki ovat kuivuuteen sopeutuneet, mutta hämmstyttävän hyvin myös ”tuontilajikkeet” kuten tammet kestävät pitkääkin kuivuutta. Toisaalta kuivaksi ruskettunut ruohokaan ei ole varsinaisesti kuollutta – lehti on, mutta itse ruoho ei ja heti kun talvella taas sataa enemmän, alkaa ruoho vihertää nopeastikin ja maasto muuttuu taas ihan eri näköiseksi.

Paitsi tietysti hyötyä, sateesta on haittaakin. Viime vuosina vettä on tullut pitkän ajan keskiverrosti, joka sitä edeltävän 10 vuoden kuivan kauden jälkeen on saanut kasvit kasvamaan urakalla. Metsäpalojen maassa kun ollaan, tämä biomassa tunnetaan myös toisella nimellä: polttoaine eli fuel – ei tosin autoille, vaan tulipaloilla. Nyt se massa alkaa olla kuivaa ja otollista polttoainetta ruohikko- ja metsäpaloille. Loppuviikon +40C:n lämpötiloja ja sen mukaista tulipaloriskiä taas odotellessa..

Home Among the Gumtrees

Puuteemalla jatkaen runoista lauluihin; yllämainittu on toinen sanonta jonka lähtökohta on kuuluisassa viihteessä, Wally Johnson and Bob Brown:n laulusta Give Me a Home Among the Gumtrees. Laulu on vuodelta 1975 ja siitä tuli yksi Australian kaikkien aikojen levytetyimmistä kappaleista. Tämä tuli mieleen lähinnä siksi kun sellainen tässä on suunnitelmissa rakentaa. Näitä puita ja täkäläistä metsää kyllä rakastan; ne nyt vaan ovat niin omalla tavallaan kauniita auringonvaloa sopivasti suodattaen:

trees

Yksi eukalyptuspuiden (erityisesti tiettyjen lajikkeiden) erikoisuuksista liittyy niiden kuivuuden sietoon; erityisesti Eucalyptus camaldulensis eli river red gum kun tunnetaan ”widowmaker”ina (eli leskentekijänä) – näillä puilla on nimittäin taipumus tiputtaa isojakin oksia ilman varoitusta vettä säästääkseen. Meidän tontille ei onneksi näitä pahimpia oksientiputtelulajikkeita ole eksynyt.

Jotkut eukalyptuslajikkeet kasvavat myös vaikuttavan isoiksi; mountain ash voi kasvaa yli 90m korkuiseksi (vertailun vuoksi Suomen suurin yksittäinen puu on alle 50m korkea) ja 60-70m korkeat puut ovat metsissä ihan yleisiä. Niiden keskellä tuntee olonsa jokseenkin pieneksi – samantyyppinen efekti kuin avomeren valtavalla rannalla tai outbackin tähtitaivaan alla.

Tähän kun vielä lisää tuoreet tutkimushavainnot että kasvit paitsi kommunikoivat hajujen avulla, myös ilmeisesti havaitsevat ääniä ja omaavat muistin (kts esim tämä ja tämä) on massiivisessa metsässä samoilu kuin Sormusten Herrasta.. 😉

Mainokset

Responses

 1. ”Hotelli” Australiassa = kapakka samalla tavalla kuin ”ravintola” Suomessa. Syykin näihin nimityksiin on hyvin samankaltainen: Ennen vanhaan Suomessa ei saanut anniskella väkijuomia ellei anniskelupaikassa ollut tarjolla myös ruokaa. Olipa sellaisiakin paikkoja, joissa sitä ruokaa oli myös pakko ostaa, jotta voisi ostaa myös alkoholipitoisen juoman tai pari: muun muassa vielä 1980-luvulla VR:n junien ravintolavaunuissa taisi olla tällainen käytäntö. Australiassa (tai ainakin osassa Australian osavaltioita) taas vielä vissiin 1950-luvulla ja kenties myöhemminkin ei saanut anniskella alkoholia, ellei paikassa ollut tarjolla myös majoitusta.

  • Kiitos Jouni kommentista, enpäs tiennytkään että sillä on tuollainen anniskelurajoitustausta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: