Kirjoittanut sim | helmikuu 17, 2014

Internet, lomakehelvetti & paikallisilmasto

Langaton laajakaista menee kiinteän ohi

  Yli viisi vuotta sitten kirjoitin siitä miten Internet-yhteydet ovat täällä hitaita ja kalliita. Kun vilkaisee uusinta Akamain State of the Internet-raporttia, on helppo tulla siihen tulokseen että näin on vieläkin; Australian laajakaistayhteyksien keskimääräinen nopeus on aika kaukana kärjestä sijalla 30 globaalissa vertailussa. Jotain edistystä on kuitenkin tapahtunut, ja itse olen ollut onnellisesti kaapeliverkon (DOCSIS 3.0) piirissä 100Mbps:n yhteyksien parissa koko täälläasumisajan – henkilökohtaisesti valittamista ei siis hirveästi ole (mitä nyt upstream saisi olla nopeampi).

  Hallituskin tajusi maan laajakaistaverkon surkean tilanteen jo vuosia sitten ja aloitti kalliin (monta kymmentä miljardia) National Broadband Network (NBN)-nimisen hankkeen, eli kansallisen laajakaistaprojektin. Tarkoituksena oli vetää 100Mbps:n valokuitu suurimpaan osaan kotitalouksista ja hoitaa loput kotitaloudet nopealla kiinteällä langattomalla yhteydellä ja kaukaisemmat paikat satelliittiyhteydellä.

  Kuten kovin usein valtiollisissa projekteissa käy, kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaan. Rakentamisen aloitus oli hidasta, mutta sitten kun vauhtiin oltiin pääsemässä vaihtuikin hallitus. Tämä uusi herra Abbottin hallitus ei vanhasta Labour-puolueen NBN:stä juuri perustanut, vaan ajaa itse teknisesti huonompaa mutta hiukan halvempaa FTTN (fibre to the node, eli valokuitu kodin sijasta kadun päähän)-ratkaisua. Tai ainakin ajoi, NBN:n tarkasta nykystatuksesta kun on vaikea saada kenenkään mitään varmuutta. Toistaiseksi verkon rakennus jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaan ja vuoden puolivälin tienoilla olisi tarkemman jatkosuunnitelman tarkoitus olla valmiina. Jos minulta kysytään niin nykyhallituksen tavoite saada verkko valmiiksi ”halvemmalla, nopeammin ja kuluttajille edullisemmin” on vähintäänkin kyseenalaista, ja merkittävästi huonomman teknologian käyttö loppupään yhteydessä tulee – jos nyt oikeasti FTTN:ää aletaan rakentamaan – kostautumaan tulevaisuudessa.

  Mobiililaajakaistapuolella tilanne on kuitenkin aika paljon parempi; paitsi että Australiassa on väestöön suhteutettuna maailman eniten (OECD:n tilaston mukaan) mobiililaajakaistayhteyksiä, ovat 4G-verkot sen verran nopeita että mukavasti peittoavat suurimman osan kiinteistä yhteyksistä – mutta tietysti kun datarajoitukset otetaan mukaan niin mobiililaajakaistalla ei paljon normaalituloinen ihminen HD-elokuvia katsele.. En valitettavasti tähän hätään löytänyt mitään luotettavaa mobiiliverkkojen kansainvälistä nopeusvertailua; jos jollain on vinkata jotain tuoretta lähdettä niin kertokaa.

Lomakehelvetti

  Vastoin monien muiden kokemuksia, itse olen kokenut että ns. ”perusbyrokratia” toimii täällä ihan kohtalaisen jouhevasti ja sujuvasti. Sen sijaan on eräs piirre mikä etenkin lasten koulubyrokratiassa ottaa aivoon: lukemattomat paperiset lomakkeet, ja etenkin se että samat tiedot pitää täytellä ehkä sataanseitsemäänkymmeneenviiteen kertaan. On tietolappuja ja lupalappuja joka lähtöön, eikä missään lomakkeessa kohtaa ”[ ] käyttäkää vanhoja tietoja jotka olemme antaneet jo 24 kertaa” tai ”[ ] hyväksymme kaiken ja annamme luvan kaikkeen ellei toisin mainita” – on minulla parempaakin tekemistä kun olla täyttämässä A4:sia täitarkastuksen sallimisesta, valokuvien ottamisesta, aurinkorasvauksen sallimisesta, exkursioille päästämisestä, pyörällä kulkemisesta ja ties mistä – kaikista oma A4:nen tietysti.

  Miten vaikeaa voi olla ottaa käyttöön joku Canvas:in tyyppinen systeemi tämän paperisodan poistamaan ja juttujen ”muistamiseen”?!

Paikallisilmasto vaikuttaa yllättävän paljon

  On hyvin tunnettua että Melbournen sää on kovin vaihtelevaa. Muuton yhteydessä (muutimme lähes rannikolta 20km sisämaahan) tuli kuitenkin havaittua että myös Melbournen sisällä voi olla kunkin hetken säässä yllättävänkin suuria eroja. Koska olimme vain lahden (emme avomeren) lähellä aiemmin, en olisi uskonut että meren läheisyys vaikuttaa kovin paljon, mutta toisin kävi: nykyisessä asuinpaikassa on selvästi enemmän mannerilmasto. Käytännössä tämä tarkoittaa entistä suurempia lämpötilavaihteluita vuorokauden sisällä, öiden ollessa kylmempiä ja päivien lämpimämpiä. Lämpötiloja seuratessa päivälämpötiloissa voi kaupungin rannanläheisiin osiin olla hyvinkin 5C-asteen ero, joskus enemmänkin.

  Meteorologian laitoksen havaintodata (Climate Data Online) vahvistaa tämän mutu-oletuksen; molemmat ääripäät ovat näinkin vähän sisämaassa jyrkempiä – yön alin on alhaisempi, päivän ylin korkeampi. Nähtäväksi jää helpottaako kostean merituulen puute talven viileiden säiden ”kestämistä”, sikäli kun talven pahimmillaan nollan vaiheen lämpötiloissa nyt kestämisestä voi puhua..

tree
Sekalaiskuva iltataivaasta viikonlopulta

Mainokset

Responses

 1. Hei, Olin Melbournessa 3.2.-10.2. ja täytyy sanoa että hyvän viikon valitsin 🙂 Aiemmin oli kuulemma ollut ihan kauheen kuuma, lähtöni jälkeen kuulemma metsäpalon sumut/savut valtasi kaupungin ja nyt ilmeisesti paljon viileämpää.
  Kovasti Melbourneen ihastuin. En osaa selittää miksi, mutta jotenkin ihanan kompakti keskusta isossa kaupungissa ja aivan ihana joki keskellä kaupunkia. Tein myös aivan loistavia löytöjä kaupoista kuten Nine West ja etenkin outlet alueelta DFO:lta. Nyt sitten totaalisen masentavaa olla taas täällä sateisessa, pimeessä, kylmässä suomessa 😦 Tuli siellä mieleen että olis pitänyt kysyä sulta missäpäin teidän talo on niin oltais poikettu katsomaan paikkaa 🙂 Taas heräsi into hakea työpaikkaa, mutta enpä tiiä saanko aikaiseksi. Mukavaa jatkoa teille! t. Marja

 2. Pitää vielä kommentoida tota lomakehelvettiä. Sen kahdeksan päivän aikana kun Melbournessa olin tais tosiaan tulla ainakin kaksi erilaista lomaketta täytettäväksi paikallisen 9v koulusta. Lisäksi joka päivä piti täyttää ruokatilauslomake jonka lapsi sitten itse maksaa. Ei olis kyllä aikoinaan mun tytöltä onnistunut säilyttämään tallessa ruokarahoja joka ikinen päivä. Saati sitten että mulla olis sopivia kolikoita/seteleitä joka päivä lompakossa. Luulis että tohon vois kehittää jonkun kirjaussysteemin jonka vanhemmat sitten esim. kerran kuussa maksaa. Veikkaisin kyllä että suomalaisetkin lapset olis tyytyväisiä jos joka päivä saisivat itse aika pitkältä listalta valita mitä syövät 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: