Kirjoittanut sim | huhtikuu 11, 2014

Sitä tietää olevansa australialaistunut kun…

… on kiitollinen ja iloinen sateesta. Viime päivinä Melbournen seudulla ja Victoriassa laajemminkin on satanut melko tasaisesti. Itse asiassa tänään oli kolmas peräkkäinen päivä jolloin päivittäinen sademäärä ylitti 10mm; vertailuksi tammi- ja helmikuun koko kuukauden sademäärät olivat alle 15mm ja maaliskuussakin jäätiin 22mm:iin. Nyt on kolmessa päivässä tullut 52mm vettä ja sade jatkuu yhä – huomenna ja ylihuomenna on tiedossa vielä kuuroja ja vasta maanantaista näyttäisi muodostuvan kokonaan kuiva päivä.

Tällainen Suomessa yleistäkin yleisempi useamman päivän sadeputki on täällä kohtalaisen harvinainen juttu; yleensä vettä tulee kerralla kovaa ja lyhyen ajan (max. muutaman tunnin) sisällä. Vaikka päivittäinen sademäärä on meidän täällä asumisaikana ollut parhaimmillaan jopa yli 100mm, ei tällaisia yhtämittaisia jaksoja ole juuri ollut – itse asiassa kun nyt tilastoja tarkistin niin edellisen kerran on yli 10mm/päivä satanut kolme päivää putkeen vuonna 1995(!). (Näitä säätilastoja voi kätevästi tarkkailla BoM:in Climate Data Online-palvelusta).

Meille sade tiesi vähän suunnitelmien muutoksia. Oli tarkoitus mennä muutamaksi päiväksi telttailemaan ennen ruuhkaista pääsiäisviikonloppua, mutta se suunnitelma vaihtui kotioloissa laiskailuun. Pitkiä viikonloppuja on edessä kaksikin kappaletta päääsiäisen vapaiden ja Anzac Day:n ansiosta ja kun päällä on parin viikon koululomakin, on kiva ottaa vähän rennommin. Telttailun siirtyminen hiukan harmittaa, mutta sade sinänsä ei – koko kesä ja alkusyksykin on ollut tavalliseen tapaansa kuiva ja on hyvä että luonto saa vähän vettä välillä – sekä tietysti kaupungin vesivarastot saavat kaivattua lisäystä.

Tämä sade on tavallistakin tervetulleempi siinä valossa että El Niño:n alkaminen lähikuukausina näyttää entistä todennäköisemmältä; Australian meteorologian laitoksen mukaan El Niño:n kehittymisen todennäköisyys talven aikana on jo yli 70%. El Niño:sta itsestään voi lukea enemmän vaikka WikipediastaSuomeksi tiivistelmä täällä – ja sen vaikutuksista Australiaan BoM:n sivuilta. Superlyhyenä ja hyvin yksinkertaistettuna versiona El Niño-vuodet ovat globaalisti keskivertoa lämpimämpiä ja Australialle tämä merkitsee etenkin itäisen maanpuoliskon kuivaa kautta.

Erityisen mielenkiintoisen tästä tämänkertaisesta El Niñosta tekee sen että siitä vaikuttaa tulevan voimakas – mahdollisesti merkittävästi voimakkaampi kuin vuoden 1997-1998 tähän asti voimakkain rekisteröity El Niño. Jos näin tapahtuu, on todennäköistä että lämpötilaennätykset rikkoutuvat ja vuodesta 2014 tulee ihmisten mittaushistorian lämpimin vuosi ja vuodesta 2015 vielä lämpimämpi. Jos siitä jotain positiivista pitää löytää niin loppuisivatpahan höpöhöpöpuheet ilmastonmuutoksen ”paussista”. Ehkä.

Mainokset

Responses

  1. Hauska lukea, että toinenkin suomalainen on samaa mieltä Australian sateista 🙂 Täällä ollaan iloittu hyvin paljon pienistä pisaroista ja pilvistä;)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: