Kirjoittanut sim | Touko 13, 2014

Budjetteja pukkaa

Viimeisen parin viikon aikana on tullut uusia budjetteja sekä liittovaltiolta että Victorian osavaltiolta. Retoriikka niiden tiimoilta ei voisi olla paljon erilaisempi. Ennen kuin paneudutaan vähän siihen mitä niiden sisällä on, pari taustahuomautusta: sekä tämänhetkinen Australian hallitus että Victorian osavaltion hallitus ovat oikeiston (”Coalition”) hallussa. Valtion pääministerinä on Liberaalien surullisenkuuluisa Tony Abbott ja Victorian pääministerinä samoin Liberaalien Denis Napthine.

Liittovaltion tasolla Abbott ja valtiovarainministeri Joe Hockey ovat käyttäneet viime kuukaudet budgettikriisin (”budget emergency”) rummuttamiseen jokaisessa mahdollisessa käänteessä – lähinnä tämä juoni koostuu edellisen hallituksen syyttämisestä maan ”surkeasta” taloustilanteesta ja siitä johtuvasta dramaattisten leikkausten välttämättömyydestä. Väsymiseen asti herrat Tony ja Joe ovat vakuutelleet miten budjetista tulee ”ruma” ja ”epäsuosittu” – ja monta epäsuosittua leikkauskohtaa on esillä ollutkin, mm. veronkorotusten muodossa – veronkorotusten joita Tony Abbott nimenomaan vaalikampanjassaan lupasi ettei tule. Todellisuudessa pelottelu kuitenkin on tarkoitettu äänestäjien pehmentämiseen että he hyväksyisivät paremmin oikeiston kovin… no, perus-stereotyyppisen oikeistomaiset leikkaussuunnitelmat – sosiaalimenoista eli köyhiltä nipistetään mutta esimerkiksi reilun 12 miljardin dollarin F-35-hävittäjähankinnoista ei.

Mutta onko Australian valtion budjetti sitten kriisissä? Vaikka menneen vuoden budjetti olikin 3% GDP:stä pakkasella – eli parantamisen varaa olisi – niin lyhyesti sanottuna mitään varsinaista akuuttia kriisiä, ainakaan muihin maihin verrattuna, ei ole. Vaikka Australian taloudella kieltämättä on suuria haasteita edessään etenkin kun kaivostoiminnan investoinnit hidastuvat, ovat hallituksen väitteet jokseenkin kyseenalaisia. Esimerkiksi velasta keskustellaan paljon – Australian valtiolla on velkaa noin 36% GDP:stä. Tätä voidaan verrata vaikkapa Suomen ~60%:iin, Saksan 86%:iin ja Englannin ja Yhdysvaltojen yli 100%:iin. Lisäksi valtio valittaa verotuksen korkeudesta (ironisesti, koska meinaa nostaa sitä – mutta laskea yritysverotusta) vaikka Australiassa on OECD-maiden neljänneksi alhaisin veroaste. Toisekseen oikeisto vihaa ”isoa hallitusta” eli valtion osuuttaa maan taloudesta – mutta tämäkin on Australiassa OECD-maiden neljänneksi pienin.

Tänään julkaistu valtion budjetti pitää sisällään paljon juuri niitä yllätyksiä mitä Abbott lupasi ettei heidän vaalikaudellaan tule – mutta menneiden kuukausien pelottelu/pehmitys-strategia on toiminut sen verran hyvin että eivät nämä enää yllätyksiltä tunnu. Mm. seuraavaa on odotettavissa tällä budjetilla jota hallitus kuvailee pahenteisesti sanoilla ”pain with a purpose”:

 • Suurituloisten (yli $180,000 vuodessa tienaavien) veroja korotetaan 2%-yksikön suuruisella ”budjetinkorjauslisällä” (Temporary Budget Repair Levy)
 • Perhe-etuuksia leikataan; esimerkiksi eräänlaista lapsilisää vastaavan Family tax benefit Part B:n kotitalouden tuloraja tippuu nykyisestä $150,000:sta $100,000:iin.
 • Valtion virkoja leikataan 16,500:lla eri virastoja yhdistämällä ja lakkauttamalla; verovirastosta saa kenkää 3,000 ihmistä
 • Polttoaineveron indeksikorotuksen palautetaan jonka ansiosta bensan hinta nousee noin $0.03/litra
 • Eläkeikä nousee asteittaan 70v:een vuoteen 2035 mennessä (tämä on pikkuisen harhaanjohtavaa koska eläke perustuu täällä laajalti työntekijöiden omiin rahastoihin – superiin – johon pääsee käsiksi 55-60-vuotiaana. Tästä on pitkään ollut tarkoitus kirjoittaa lisää, kunhan joskus ehdin..)
 • Indeksikorotukset moniin maksuihin (mm. Medicaren korvauksiin) jäädytetään
 • Ympäristö on myös suuri kärsijä; mm. Australian Renewable Energy Agency lakkautetaan, Great Barrier Reef Marine Park Authority:in rahoitusta leikataan yms.
 • Medicaren korvausta lääkärikäynneistä vähennetään $5/per visiitti, ja samalla palveluntarjoajat saavat laskuttaa $7/visiitti extraa; tähän asti ns bulk billing-lääkäriasemilla käynti on ollut ilmaista, joskin niitä on kohtalaisen harvassa.
 • Laihaa positiivista puolta edustaa vajaa $12 miljardin panostus infrastruktuuriprojekteihin; pääasiassa tämä valitettavasti menee teiden rakentamiseen
 • Positiivista lienee myös se, että terveydenhuollosta saadut säästöt sijoitetaan $20 miljardiin asti lääketieteen tutkimusrahastoon, ns Medical Research Future Fund:iin

Kaikenlaisia ei-kovin-mukavia leikkauksia edessä siis, ja tuossa on tietysti vain murto-osa budjetin elementeistä. Osoitteesta http://www.budget.gov.au/ löytyy koko budjetti tutkailtavaksi. The Age:lla ja monilla muillakin on pikakatsaus budjetin voittajiin ja häviäjiin jos ei aika riitä koko budjetin plaraamiseen. Ottaen huomioon että maan talous ei varsinaisesti ole kriisissä, veikkaan että tämä siirto maksaa koalitiolle seuraavat vaalit, ainakin jos äänestäjillä on yhtään muistia. Vaikka tunnettu tosiasiahan on että äänestäjien muisti on kovin lyhyt…

Mielenkiintoisena pikkuhuomiona budjetista poimin kohdan Malaysia Airlines flight MH370 — search. MH370:n etsintään varaa Australian valtio 90 miljoonaa dollaria. Käsittämätön summa joka minun mielestäni kuuluisi Malesian valtion ja/tai Malaysian Airlines:in kustantaa kokonaan.

Tämä budjetti tulee aiheuttamaan melkoisen määärän vastalauseita, keskustelua yms – täysin aiheesta.

Sitten Victorian osavaltion budjettiin. Tässä välissä on hyvä huomata että koska Australia on liittovaltio (ja koostuu siis kuudesta osavaltiosta ja kahdesta territoriosta), liittovaltio hoitaa osan yhteiskunnan asioista (kuten verotuksen, maahanmuuttopolitiikan, sosiaaliturvan, maanpuolustuksen, lentokentät yms) – mutta osavaltioiden vastuulle jää myös suuri osa maan toiminnan huolehtimisesta. Surkeaa liittovaltiohallitusta voidaan siis pikkuisen kompensoida hyvällä osavaltiohallituksella – tai tietysti toisin päinkin.

Osavaltioiden vastuulla olevia asioita ovat esimerkiksi sairaanhoitopalvelut (ambulanssit, sairaalat), koulut, rautatiet, tiet, poliisi ja julkinen liikenne. Hallinnon kolmannen tahon – kuntien/kaupunkien – vastuulle jäävät esim. puistot, roskahuolto, rakennusluvat yms. Lyhyt yhteenveto näiden kolmen tahon vastuista löytyy esim. täältä.

Victorian osavaltiolla menee budjettimielessä huomattavasti paremmin kuin Australian liittovaltion hallituksella. Budjetti on ollut viime vuosina ylijäämäinen ja saman ennustetaan jatkuvan tulevaisuudessa. Juuri julkaistu osavaltion budjetti – panostaa tulevina vuosina erityisesti infrastruktuuriin. Tämä tulee merkittävästi väestöään kasvattaneeseen osavaltioon suureen tarpeeseen. $27 miljardin infrastruktuuripanostus sisältää mm:

 • Raideyhteyhden lentokentälle (josta on puhuttu vuosikymmeniä), lisää junia, uusi junatunneli ja muutama asema lisää keskustan seudulle, tasoristeyksien poistamista, moottoriteiden laajennuksia
 • Paikallisliikenteen kakkosvyöhykkeen poiston niin että kaikki matkat olisivat saman hintaisia, sekä keskustan ratikkaliikenne ilmaista. Tämä olisi henkilökohtaisesti hyvä juttu ja säästäisi minulta ~satasen kuussa matkakorttikuluissa
 • Ilmaisen WiFi-yhteyden kaukoliikenteen juniin
 • 12 uutta koulua ja 70 kouluun parannuksia
 • Sairaaloiden laajennuksia, rahaa melkein tuhanteen uuteen lääkäriin ja 1,700 hoitajaan

Oppositio luonnollisesti haukkui budjetin lyttyyn ja kritisoi mm. uusien raideyhteyksien linjauksia – ainakin osin tosin ihan aiheellisesti. Eräs mielenkiintoinen seikka Victorian budjetissa on että osavaltion kassaa kartuttaa mukavasti leimaverot kiinteistökaupoista ja jos/kun aktiviteetti sillä saralla laskee niin sillä tulee olemaan merkittäviä negatiivisia vaikutuksia budjettiin. On siis oletettua että ihan kaikkia listattuja infrastruktuurilupauksia ei välttämättä päästä kovin pian näkemään oikeasti, mutta koskapa sitä ”vaalilupauksia” olisi kaikkia pidetty – Victorian osavaltiossa on nimittäin vaalit tulossa marraskuun lopulla, joten tätä budjettia voidaan pitää vaalikampanjan aloituksenakin.

Silti jos pitäisi valita liittovaltion budjetista valittamisen ja Victorian budjetista valittamisen välillä niin on aika selkeää kumpi on enemmän rikki. Mielenkiintoista tässä kuviossa on toki myös se, että nämä hallituksen kaavailemat toimet budjetin ”korjaamiseksi” ovat paljon radikaalimpia kun mihin Suomessa on kyetty, vaikka tilanteen vakavuus on hädin tuskin edes vertailukelpoinen.

Päivitys 14.5.2014: Kaupungilla kävellessä on aika näkyvästi esillä vastareaktiota molempiin budjetteihin. Ammattiliitot kritisoivat Victorian Denis Napthinea voimakkaasti ja näkyvästi sloganilla ”Napthine is wrecking Victoria: 51,700 jobs wrecked, 198,000 Victorians on the scrap heap”:

napthine-wreck

Kortteli tuosta RMIT-yliopistolle päin opiskelijat olivat kohtalaisen raivoissaan – ja täysin syystä ja ymmärrettävästi – budjetissa olevasta yliopistomaksujen dereguloinnista (eli yliopistot saisivat USA:n mallin mukaan laskuttaa kursseistaan mitä haluavat). Tämä(kin) on sen verran suuri muutos koko yhteiskunnan toimintaan että olisin yllättynyt jos se tällaisenaan realisoituu, mutta kaikki vastarinta on toki ”tarpeen”. Kaupan oli mm. vähemmän mairittelevia T-paitoja Tony Abbottista:

ta shirt

Ja flyereita mielenosoituksiin:

poster

Muu media on melkolailla budjettifokusoitunutta myös, ja ehkä paras kommentti tuli ABC:n aamu-TV:ssä Joe Hockeyn haastattelussa, mikä alkoi kysymyksellä: ”Is it liberating for a politician to decide election promises don’t matter?”. Priceless 😀

Mainokset

Responses

 1. Silmä kovana on täälläkin seurattu tuota budjetin paljastusta ja samat huomiot teimme kuin sinäkin – ei ”#%)”! mitä menoa.

  Itse en pidä edes medical research fundia hyvänä ideana, koska oikeistohallitus ei tasan tule ohjaamaan tätä rahoitusta valtion leivissä työskenteleville tutkijoille, vaan 99%:lla varmuudella isot lääkeyhtiöt tästäkin potista hyötyvät eniten. Ja ylipäätään logiikka, että tieteenaloista pelkästään lääketiede on tarpeellinen, on jalat-alta-vievä.

  Kummallisesti se budjetti- tai pikemminkin velkakriisi unohtui saman tien kun bujdettipaketti paljastettiin. Mitenkään muuten ei selity, että opiskelijoilta, työttömiltä (etenkin alle 30v. työttömiltä), eläkeläisiltä ja lapsiperheiltä nipistetyt rahat on vara käyttää saastuttajaetuusrahastoon (Direct Action Plan), lääketiet. tutkimusrahastoon ja tiehankkeisiin, niiden hävittäjäkoneiden oston lisäksi tietysti.

  Mitä ne tietkin tuottavat…? Kun ne on rakennettu, ne ovat pelkkä kuluerä. Hetkellistä työllistymistä ja teoreettista helpotusta ruuhkiin juu, mutta samalla rahalla olisi voinut reippaasti parantaa raideliikennettä, nettiyhteyksiä tai vaikkapa osarahoittaa ne Tonyn lupaamat miljoona uutta aurinkopaneelikattoa (100 000 kotitaloutta/v x 10 v x $500 rebate).

  Että näin eteenpäinkatsova hallitus tällä kertaa. Täällä WA:ssa ei valitettavasti mene osavaltiotasolla paremmin. WA:lla on jostain käsittämättömästä syystä velkaa $20 miljardia, vaikka tämä on parhaiten tienaava osavaltio Australiassa kaivosten ansiosta.

  Meikäläisten PM Colin Barnett (Lib. eli Kok.) käyttää huoleti rahaa mm. haintappo-ohjelmaan (paljastamatta sen kuluja, 3kkn ohjelman arvio liikkuu haarukassa $6milj); uuteen footy-stadioniin kun entinen toimii ihan hyvin; sekä hallituksensa ministereiden Euroopan-matkaan, jonka tarkoitus oli ”tutkia ratikkajärjestelyjä”, vaikka matka suuntautui Ranskaan viinikyliin, joissa ei edes ole ratikkaa ja ratikka muutenkin hylättiin WA:n hankinnoista viikkoa matkan jälkeen!

  Oho tästähän vuodatus tuli. Pitänee mennä tuonne oman blogin puolelle kirjoittamaan postaus niin saa asiakseen avautua 🙂

  • Juu, tuo WA:n haintappo-ohjelma on kyllä vähintääkin kyseenalaista puuhaa (tai sanotaan suoraan että pirun typerää ja vastuutonta).

   Yksi pahimmista budjettiepäkohdista on että ns. negative gearing:iin (verovähennysoikeus asuntosijoittajien tappioille) ei koskettu – negative gearing kun maksaa Australialle miljardeja dollareita vuodessa – kts esim http://www.macrobusiness.com.au/2014/05/huge-negative-gearing-losses-revealed/


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: