Kirjoittanut sim | Touko 28, 2014

Breaking ground

Rakentamisrintamalla on vihdoin alkanut tapahtua. Vaikka epäilemättä itse rakentamisessa tulee vielä mutkia matkaan, on helpotus kuitenkin suuri kun ollaan päästy alkuun – viime viikolla tontilla näytti tältä:

breaking ground-500

Kyseessä siis salaojien kaivamista yms. Kunnan nimi jossa asumme on Nillumbik, ja nimi tulee aboriginaalien (tarkemmin Wurundjeri:en) kielestä, tarkoittaen ”shallow earth” eli matala maa. Matala maa tosiaan on, parillakin tapaa – kuten kuvasta näkyy, multaa on maan pinnalle ikään kuin vain ripoteltu sellainen ~15cm:n kerros (ja pintamulta on raavittu kallisarvoisena talteen taustalla näkyvään kasaan). Maa on toisellakin tapaa matala; alle metrin syyvydessä eteen tulee sään kuluttama peruskallio. Ihanteellinen maaperä rakentamiseen siis, mutta kasvien kasvatuspuuhat tulevat tällä tontilla tarvitsemaan nostettuja penkkejä tms. Eikä eukalyptuspuiden alla kyllä muutenkaan paljon mikään kasvaisi (ovat kovin janoisia vieden tämän ”edun” muilta lähellä olevilta kasveilta).

Tontin kauppakirjan allekirjoittamisesta tähän pisteeseen pääsemiseen on kestänyt 9kk, joten ihan nopeaa puuhaa tämä ei ole. Matkalle on jo tähän mennessä mahtunut jos minkälaista stressattavaa; saadaanko ostettua haluamamme tontti sopivaan hintaan, myöntääkö pankki lainaa, mitä maaperätutkimus paljastaa, mitä tulee tontin paloriskiluokitukseksi, saadaanko ns. planning permit:iä ollenkaan, valittavatko naapurit tai kunta suunnitelmista, saadaanko varsinainen rakennuslupa jne jne. Kärsivällisyyttä on vaadittu joka osapuolelta rakentaja ja arkkitehti mukaanlukien, mitä onneksi on kaikilta löytynyt tarvittava määrä. Onneksi tälle tielle lähdettiin asenteella että se tulee kestämään, muuten olisi varmasti mennyt hermo tai pari.

Yhden vastoinkäymisen yksityiskohtia avatakseni; että tontille pääsee rakentamaan taloa, on suunnitelmien oltava yhteisön nähtävillä tietty jakso, ns. advertising period. Tämä kuuluu planning permit-lupahakemukseen. Käytännössä se tarkoittaa sitä että kadun varteen tulee iso kyltti jossa kerrotaan kuka hakee ja mitä lupaa tähän paikkaan. Lisäksi kaikille rajanaapureille sekä tien toisella puolella oleville minne talo näkyisi, lähtee kirje samasta asiasta. Kyltin esilläoloaika ja siten myös valitusaika on 2vk – sinä aikana kuka tahansa saa siis esittää halutessaan vastalauseita. Kyltin pystytettyä kunnalle pitää lähettää kuva todisteena että se on esillä, ja kahden viikon kuluttua kyltti pitää palauttaa kunnalle.

Kaikki näytti ensin sujuvan hyvin. Arkkitehdin kanssa sovimme että kun advertising period on alkamassa, käyn juttelemassa kaikille naapureille ja esittelen suunnitelmia henkilökohtaisesti. Tämä olikin erittäin hyvä strategia – kaikki naapurit olivat sääännöstään hyvin iloisia kun tulin esittäytymään ja esittelemään suunnitelmia ja naapurussuhteet lähtivät liikkeelle positiivisesti – naapureille jutellessa vierähtikin monta iltaa ja oluelle/viinilasillisellekin olisi useampi pyytänyt jäämään; vain yhtä naapuria en saanut kiinni, oli kuulemma useamman kuukauden matkalla Yhdysvalloissa.

Kyltin palautuspäivänä rakentaja meni paikalle noutamaan kylttiä kunnalle palautusta varten … vain huomatakseen että se oli kadonnut! Vain pieni sentin riekale roikkui telineessä. Ensimmäisenä tuli mieleen että joku ääliö on pöllinyt sen ja haluaa näin hidastaa meidän prosessia. Kun vähän rauhoituin niin todennäköisimmältä vaikutti vaihtoehto että pari päivää aiemmin myrskyisenä päivänä tuuli oli puhaltanut (ohuen muovisen nippusiteillä kiinnitetyn) kyltin irti telineestä ja jonnekin pois. Ei sitä kuitenkaan missään lähistöllä näkynyt. Kunnan ohjeet olivat yksinkertaiset: uusi kyltti paikalle ja advertising-aika lähtee alusta. Ärsytti.

Eipä siinä sitten muu auttanut kuin laittaa uusi kyltti, kiinnittää se tällä kertaa pomminvarmasti kehykseen ja odottaa uudet 2 viikkoa – joka päivä tontillä käyden tarkistamassa että onko se paikalla.. toisella kertaa homma sujui niinkuin pitikin ja kyltti saatiin palatettua. Kun valituksiakaan ei ollut tullut yhtään (jee), irtosi planning permit pari viikkoa myöhemmin. Muutama päivä toisen kyltin poistamisen jälkeen tontin postilaatikkoon oli ilmestynyt rullattuna myös se ensimmäinen kyltti. Ilmeisesti se oli jonkun puskaan lentänyt ja sitten palautettu kun se oli löydetty (tontit ovat tällä alueella verrattain isoja, jopa puolen hehtaarin kokoisia, joten ei sitä välttämättä heti pihalta huomaa).

Ulkopintamateriaaleista

Rakentaminen eroaa (luonnollisesti) Australiassa melkolailla suomalaisesta vähän joka saralla. Yksi eroavaisuus on käytettävät pintamateriaalit – vaikka Suomessa yleinen tiiliverhoilu on täälläkin kenties se yleisin erillistalojen ulkopintamateriaali, on vaihtoehtoja monta muutakin. Arkkitehtimme suosituksesta valitsimme kenties hiukan epätavallisen materiaalin talon ulkopinnoille; kaksi kolmasosaa talon ulkopinnasta tulee olemaan galvanoitua terästä ja yksi kolmasosa eukalyptusta (”spotted gum”) jonka annetaan auringossa harmaantua luonnollisesti. Tähän ajatukseen tottuminen kesti hiukan aikaa, mutta nyt odotan jo innolla miten kivan ja persoonallisen näköinen siitä tulee – talon tyylistä tulee ikään kuin iso moderni australialainen metsävaja – ja metsäiseen maastoon se tulee ehdottomasti sulautumaan paljon paremmin kuin esim. joku raskas tiiliverhoilu.

Tässä esimerkki yhdestä talosta missä nämä valitut ulkopintamateriaalit tulevat esille, joten tämäntapaista meillekin sitten tulee:

pintamatskut

Lisäksi tietysti galvanoitu teräs on pitkäikäinen (kestää seinäkäytössä yli 100 vuotta) eikä ole altis tulipaloille; toinenkin materiaali spotted gum luokitellaan myös hyvin paloturvalliseksi. Mutta ennen kun päästään katselemaan ulkopintoja, on edessä aika monta muuta vaihetta. Niinkuin nyt perustukset näin alkuun, niistä ehkä ensi kerralla enemmän.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: