Kirjoittanut sim | kesäkuu 26, 2014

Miltä näyttää australialainen toimisto?

Otsikon kysymykseen ei luonnollisestikaan voi antaa yhtä tyhjentävää vastausta kun joka paikka on erilainen, mutta esitelläänpä tässä silti muutamalla kuvalla meidän toimistoa. Perustoiminnot lienevät toimistorakennuksissa ympäri maailmaa aikalailla samat, mutta pieniä eroavaisuuksiakin mahtuu joukkoon. Pahoittelut etukäteen kuvien kehnosta laadusta, napsin suurimman osan illan pimeydessä kännykällä.

Toimistomme lukeutuu täällä Australiassa toimistojen sanotaanko ylempään keskiluokkaan – moderneja tapoja on omaksuttu, tila on uusi ja siisti, mutta monet merkitykselliset innovaatiot kuten seisontatyöhön säädettävät työpöydät eivät ole vielä meille löytäneet. Avoimuus on vahva suuntaus täälläkin; ainoastaan osaston johtajalla (firman CTO) on oma huone, kaikki muut istuvat identtisissä avopisteissä. Palaverihuoneitakin on varsin vaatimaton lukumäärä – niistä kaikki, kuten tämä isoin versiomme, on varustettu videokonferenssilaitteilla ja niiden pääasiallinen käyttö on ulkoisia osapuolia sisältäviin kokouksiin.

office0

Normaaleja sisäisiä palavereja sen sijaan kannustetaan pitämään joko tällaisissa bussipysäkeiksi ristimissämme ”avoneukkareissa”:

o-busstop

.. tai sitten tällaisten ”collaboration desk”ien ääressä:

office4

Näissä kätevä ominaisuus on ainakin se että seinällä olevan taulun lisäksi pöydän pinta toimii valkotauluna johon voi vapaasti piirrellä. Lisäksi korkea pöytä sopii hyvin seisoeltaan pidettäviin palavereihin, vaikka korkeita tuolejakin on tarjolla. Sivuhuomautuksena: kuvassa kuvaushetkellä pinkissä lamppukuvussa on Philipsin Hue-”älylamppuja” jotka voi säätää puhelimella minkä värisiksi vaan ja jotka saa IFTTT-integroinnilla tekemään käytännössä mitä vaan. Rakenteilla olevaan kotiin suunnittelen myös muutaman sellaisen pistäväni.

Muuallekin on valkotauluja viljelty; itse asiassa kaikki seinäpinnat mitkä eivät ole ikkunaa tms, on varustettu valkotauluilla jotka ovat ahkerassa käytössä:

whiteboard

Toimiston ”sydän” on iso avoin keittiö- ja ruokailutila, josta pari seuraavaa kuvaa eri suuntiin. Niinkuin olen aiemminkin maininnut, työpaikkaruokalat ovat Australiassa tuntematon käsite. Arviolta 25-50% lounaista syödään toimistolla, joko lähistöltä takeawaytä hakien tai kotoa eväät tuoden – loput käydään syömässä jossain kahvilassa/ravintolassa. Keskustassa kun ollaan, 5min kävelymatkan säteellä on varovaisestikin arvioiden yli 1,000 ravintolaa, kahvilaa ja muuta ruokapaikkaa – kreikkalainen kortteli on vieressä, Chinatown viereisellä kadulla yms joten valinnanvara ja skaala on aikalailla loputon.

office1

office2

Lounasruokailun lisäksi tätä tilaa käytetään erilaisiin isompiin kokoontumisiin, oli sitten kyseessä osaston kuukausittaiset illanistujaiset (joita varten jääkaapissa on jatkuvasti sopiva määrä juotavaa, ruoat tulevat sitten erikseen) tai muu kestitys päivällä. Mukavaa työkulttuurissa meillä on se, että monesti keittiöön ilmestyy työkavereiden tekemiä herkkuja tai ulkoisista palavereista (sisäisiin ei ruokia yleensä saa tilata) ylijäänyttä ruokaa yms. Eräskin työkaveri harrastaa (varsin maukkaiden) suklaakonvehtien tekemistä, joten satunnaisen säännöllisesti autamme ylituotannon karsimisessa 😉

Lisäksi keittiötilassa on tuossa pöydällä espresso-pohjaista vastajauhetuista pavuista kahvia tekevä automaattikone josta saa ainakin valovuoden parempaa kahvia kuin Suomen automaateista (vaikkakaan ei yhtä hyvää luonnollisesti kuin kahviloista). Vettä – kuumaa ja kylmää filtteröityä – saa hanasta, teetä ja kaakaota on tarjolla kahvin lisäksi mutta limut, sipsit ja sulkaat yms pitää automaateista ostaa itse jos niiden perään on. Kovin montaa kertaa en ole kenenkään noita automaatteja nähnyt käyttävän.

Tilan yhdellä seinällä on videoseinä. Tätä käytetään päivällä uutiskanavien – ja tällä hetkellä ”luonnollisesti” jalkapallon – seuraamiseen, välillä ns. ambient presence wall:ina toisiin firman tiloihin (toimii siis samalla videokonferenssiyhteytenä) ja välillä sekalaisiin esityksiin:

videowall

Ison keittiötilan lisäksi kerroksessa on muutamia taukotiloja, joita ei itse asiassa kovin paljon käytetä. Tässä toimiston ”kirjaston” (muutama hylly kirjoja) vieressä olevia tuoleja. Olisinko kerran nähnyt että joku niissä lukee jotain kirjaa, ja harvoin siinä muutenkaan hengaillaan:

officelibrary

Toisaalla on televisionurkkaus, jossa olisi käytettävissä pelikonsoleita ja muuta vastaavaa – joita kukaan ei koskaan käytä. Pieniä epämuodollisia esityksiä tässä sentään joskus pidetään:

tvcorner

Työpisteet ovat aika tavanomaisia, tässä minun:

office3

Työt tehdään meillä(kin) nykyään läppäreillä, pöytäkoneita ei juuri ole käytössä (softakehittäjiä lukuunottamatta). Pöydälle mahtuu tietokoneen, näppiksen yms lisäksi pari 24″ monitoria (onneksi käsivarsien varassa eikä jalustalla) ja vähän kirjoja, mutta ei juuri muuta. Säilytystilaa on muutaman hyllyn/laatikon verran pöydän alla ja vieressä.

Ulos näkymät työpisteeltäni ovat tällä hetkellä (kehnompiin maisemiin muutama kuukausi sitten muutettuani) näin illalla tällaiset:

office5

Että kaiken kaikkiaan aika tavanomaista toimistoa. Säädettäviä työpöytiä kaipaan yhä Nokian ajoilta, mutta kyllä näissä nyt töitä tekee näinkin. Kuten kuvista näkyy, (oikeita) kasveja sentään on vähän joka puolella joka on kyllä kiva juttu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: