Kirjoittanut sim | syyskuu 5, 2014

Kansalaisuuden hakemisesta ja vähän muustakin

Aloitetaan kansalaisuushakemuksesta. Viime viikolla pistimme vihdoin liikkeelle prosessin Australian kansalaisuuden saamiseksi. ”Vihdoin” sen takia että olisimme voineet hoitaa jutun jo yli vuosi sitten, mutta eipä vain tullut hoidettua muiden kiireiden keskellä.

Nyt oli kuitenkin korkea aika, koska vaikka permanent resident-viisumi sinällään ei koskaan vanhenekaan niin mikäli haluaa palata ulkomaan matkoiltaan takaisin Australiaan, tarvitsee PR-viisumin myöntämisestä viiden vuoden jälkeen hakea niinsanottu return resident visa, eli palaavan asukkaan viisumi. Sen saaminen sinällään on automaattinen juttu ja tapahtuu noin päivässä, mutta kun kurjat veloittavat siitä $345 per nuppi… Tämä RRV on voimassa viisi vuotta, jonka jälkeen se pitää taas uusia, jne. Lisäksi kun Suomen passeja joutuu käydä uusimassa Canberrassa asti niin tulee kaikin puolin helpommaksi hakea kansalaisuus ja paikalliset passit.

Kansalaisuuden haku sinällään ei ole mitenkään kamalan monimutkainen prosessi, mutta aikaa siinä vierähtää kuukausia. Ennen hakemuksen jättämistä pitää taas kerätä läjä lähinnä henkilöllisyyden todistavaa dokumentaatiota, valokuva yms. Aavistuksen erikoisena lisänä tässä on ”Identity Declaration”. Tämän ideana on että joku tiettyyn, ilmeisesti luotettavaksi katsottuun, ammattiryhmiin (lääkäri, farmaseutti, lakimies yms) kuuluva, yli vuoden hakijan tuntenut henkilö, menee takuuseen ko. henkilön henkilöllisyydestä. Koska kuka tahansa tyyppi ei tähän tarkoitukseen kelpaa, kävimme me hoitamassa sen edellisen asuinalueen perhelääkärillämme (nykyisellä kun olemme asuneet alle vuoden).

Kun paperit ovat kasassa, itse hakemuksen voi tehdä netitse ja ladata sinne skannatut dokumentit. Hakemuksestakin veloitetaan $260 eli ihan ilmaista huvia ei ole sekään. Hakemuksen jättämisen jälkeen tulee kutsu kansalaisuustestiin – kutsu tulikin ihan pari päivää hakemuksen jättämisestä, tosin vasta lokakuun puolivälin tienoille. Samalla käynnillä pitää ottaa mukaan alkuperäiset dokumentit joita verrataan skannattuina lähetettyihin ja tarkistetaan niiden aitous.

Kansalaisuustesti itsessään on käsittääkseni jotain väliltä tosi helppo ja naurettavan helppo (kuuluisia viimeisiä sanoja, heh heh..). Testiin valmistautumiseen on tehty kirjanen Australian Citizenship: Our Common Bond jonka voi joko ladata netistä ja halutessaan tilata yhden kirjasen ilmaiseksi kotiin. Vaihtoehtoisesti on myös olemassa DVD jonka voi samoin tilata – sen sisältämät videot tosin ovat nähtävillä YouTubestakin.

Testin läpäisemisen jälkeen pitää vielä käydä kansalaisuusseremoniassa jossa vannotaan seuraava vala; ”under God” siis on vapaaehtoinen:

From this time forward, [under God],
I pledge my loyalty to Australia and its people,
whose democratic beliefs I share,
whose rights and liberties I respect, and
whose laws I will uphold and obey.

Näitä testejä järjestävät paikalliset kunnat/kaupungit yleensä muutaman kuukauden välein. Koko prosessin sanotaan vievän puolisen vuotta jonka jälkeen pääsee sitten hakemaan Australian passia; perästä kuuluu sitten joskus miten vaikea testi oli yms – pistän näitä päiviä tuonne aikajanan puolelle kanssa niin näkee myöhemminkin miten nopeasti homma hoituu.

Vähän muustakin

Eräs päivä keskustassa lounastauolla kävellessäni törmäsin varsin ilahduttavaan uuteen kauppaan – ihan oikeaan kirjakauppaan:

bookstore

Ei nyt äkkiseltään tule mieleen montaa kaupunkia missä uusia kunnon kirjakauppoja avattaisiin – ja ”ihan oikealla” viittaan siihen että jos uusia perustetaan, useimmiten ne tuntuvat olevan niitä ”kaikki kirjat vitosen”-tyyppisiä halpispaikkoja eivätkä tällaisia jossa myydään ihan kunnon kirjoja kunnon valikoimalla (kunnon hintaan…:)) Tykkään kovasti – ei kun rakastan – kirjoja ja kirjakauppoja, ja vaikka e-kirjojakin tulee Kindlellä luettua, olen sen verran vanhaa koulukuntaa että paljon miellyttävämpi niitä on mielestäni fyysisenä kopiona lukea. Lisäksi kun kaupasta löytyi tämä päällimmäinen kirja allaolevista, piti paikallista kivijalkakauppaa välittömästi tukea:

books

Nämä kirjat liittyvät kevään/kesän/syksyn suunnitelmiin olla mahdollisimman paljon luonnossa liikkumassa. Tiinen opus uimapaikoista sisältää myös mielenkiintoisia tutustumiskohteita; tämän tilasin tekijän nettisivuilta osoitteesta www.vicswimmingholes.com. Suomalaisittain voi tuntua typerältä hankkia uimapaikkaopas, mutta täällä Australiassa makean veden uimapaikat ovat uimahalleja lukuunottamatta aika harvassa. Merenrantaa riittää tietysti senkin edestä, mutta ajattelin että olisi kiva käydä muutamassa makeanvedenpaikassakin pulahtamassa – täällä etelässä ei sentään tarvitse pelätä että joutuu krokotiilin syötäväksi, niinkuin pohjoisessa käy välillä.

Mainokset

Responses

 1. Kiitokset informatiivisesta blogista!

  Ymmärsimmekö oikein, että permanent resident -viisumi mahdollistaa multiple entry -tyyppisen ramppaamisen ensimmäiset 5 vuotta, jonka jälkeen tämä oikeus tulee uusia 5 vuoden jaksolle? (tai hakea kansalaisuutta?)

  Voidaankohan viisumi evätä tuon ensimmäisen 5 vuoden aikana jos ei löydykään töitä ja joutuu tulla välissä suomeen ansaitsemaan rahaa?

  Emme ole itse löytäneet kättä pitempää tähän liittyen.

  • Permanent resident-viisumi mahdollistaa tosiaan 5 vuoden ajan edestakaisin ramppaamiset, jonka jälkeen pitää hankkia Return Resident Visa jos poistuu maasta eikä ole maan kansalainen. Kansalaisuutta voi hakea jo neljän vuoden maassa olon jälkeen.

   PR-viisumilla ei ole mitään ehtoja työn suhteen, joten työttömyys tai Suomessa käyminen ei ole ongelma. PR-viisumin saamisesta tosin pitää vuoden sisään tulla Australiaan, ja jos sen ”loppuvaiheessa” on monta vuotta Suomessa, voi RRV-viisumin kanssa tulla ongelmia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: