Kirjoittanut sim | syyskuu 12, 2014

Kevätsiivousta ja vähän kännyköistä

Pientä kevätsiivousta blogiin, ja aasinsillan kautta vähän paikallisesta mobiilimaailmasta.

Linkkipäivitystä

  Tein pienen blogin huollon ja korjasin mm. sivupalkissa vanhentuneet ja muuttuneet linkit, ainakin toivottavasti. Lisäsin joitakin relevantteja linkkejä ja lisäsin myös rakennusaiheisen linkkikategorian – sieltä löytää runsaasti rakennusaiheista informaatiota jos niistä on kiinnostunut.

Vanhentunutta tietoa

  Tässä kun blogi alkaa olla vuosia vanha, on vanhemmissa postauksissa enenevissä määrin vanhentunutta tietoa. Yksi suosituimmista, työnhausta tehty postaus, on jo yli neljä vuotta vanha joten ei varmasti ole enää 100%:sen relevantti, vaikka pääpiirteittän toivottavasti onkin. Valitettavasti toinen suosituimmista postauksista, mobiililiittymistä kertova, on sekin jo yli neljä vuotta vanha ja alan nopean muutoksen ja kehityksen huomioonottaen sisältää melkolailla auttamattomasti vanhentunutta tietoa – mm. LTE/4G-verkot ovat tulleet tuon kirjoittamisen jälkeen, liittymät muuttuneet montakin kertaa jne.

  Ajantasaiset mobiililiittymätiedot kannattaakin siis tarkistaa palveluntarjoajien sivuilta (Telstra, Optus, Vodafone). Voisin kai kirjoittaa päivitetyn postauksen mobiililiittymistä myös, mutta enpä kirjoita koska a) olen Telstran työntekijänä ilmeisen jäävi kirjoittamaan asiasta objektiivista postausta ja b) mielipiteeni liittymistä on helppo summata seuraavasti: jos haluaa käyttää kännykkää muualla kuin suurimmilla kaupunkialueilla TAI haluaa muuten vaan parhaan suorituskyvyn verkolta, on Telstra ainoa vaihtoehto. Tästä ilosta tosin saa maksaa jonkun verran hintapreemiota muihin verrattuna, mutta ei ole ihan sattumaa että Telstra viimeisen 12kk:nkin aikana keräsi melkein miljoona uutta mobiiliasiakasta ja on kiistaton markkinajohtaja.

iPhone & Australia

  Mobiililiittymistä päästäänkin sopivan aasinsillan kautta iPhone:ihin. iPhone 6 ja 6+ tulivat ennakkotilaukseen Australiassa klo 17:01 täkäläistä aikaa, ja kaikkien operaattorien (Telstra, Optus, Vodafone) nettisivut olivat enemmän tai vähemmän toimintakyvyttömiä siitä eteenpäin – Telstra ja Optus vaikuttavat jo toimivan, Vodafone ei vielä.. Myönnettäköön että itsekin lukeudun niihin jotka iPhone 6:sen ennakkotilasivat, mutta yleisöryntäykselle on laajempikin syy: Australia on iPhone-penetraatioltaan (eli osuutena käytössä olevasta laitekannasta) maailman kärjessä. Ei tarvitse kovin kauaa Melbournen tai Sydneyn katukuvassa ihmisiä tarkkailla kun käy selväksi että iPhone on kutakuinkin se suosituin puhelin.

  Miten suosittu noin tarkalleen ottaen? Julkisista tiedoista en äkkiseltään löytänyt kuin maininnan vuoden alusta että iPhonen markkinaosuus on 35%, mutta voin todeta että ainakin valtakunnan suurimmassa verkossa laitekannasta merkittävästi suurempi osa on iPhoneja. Android on tietysti se toinen selkeä valtapeluri, alustaa käyttävistä valmistajista Samsung selkeässä kärjessä. Muut alustat ovatkin sitten aika minimaalisia – Blackberry alkaa kadota ja Windows Phonen:kin markkinaosuus on kyllä Australiassa melko mitätöntä. (Lisäys 14/9/14: juurikin näin tilaston Suomesta, jossa iOS:n markkinaosuus on näköjään 17-19%:n tietämillä eli alle puolet täkäläisestä)

  Tämä on sikäli sääli että ainakin 95% sovelluksista on saatavilla vain iPhonelle ja Androidille, juuri kukaan ei jaksa täällä(kään) Windows Phonelle alkaa sovelluksia tekemään. Omistan kakkospuhelimena Lumia 1020:n joten mieluusti näkisin kyllä sitäkin paremmin tuettavan – meinasin käyttää sitä paremmin ajan tasalla olevana navigaattorina kun kyllästyin maksamaan TomTom:in kartoista pari vuotta sitten. Mutta vaikka offline-kartat olisivat miten loistava ominaisuus ja muuten laite on ihan pätevä, ajo-ohjeet ovat kyllä … sanotaanko nyt kiltisti epä-optimeja. Viime viikonloppuna ko. vimpain neuvoi reitin Stratheweniin ystävällisesti sen verran eksoottista reittiä että oli kyllä viimeinen kerta kun pelkästään siihen luotan.

  Australialaiset muuten ovat kovia valittamaan – ihan aiheellisesti – ns. Australia tax:ista, eli siitä että samat tuotteet ja palvelut maksavat täällä kohtuuttoman paljon enemmän kuin Yhdysvalloissa, joka on se yleisin vertailukohde. Havainnollistetaan tätä jatkaen iPhone-teemalla; alla eri maiden iPhone 6:sten (ilman sopimusta) hinnat, USA:n ja Suomen hinnat tämänhetkisellä kurssilla Australian dollareiksi muutettuna.

 • Australia: $869 (16GB) / $999 (64GB) / $1,129 (128GB)
 • USA: $716 (16GB) / $827 (64GB) / $938 (128GB)
 • Suomi: $998 (16GB) / $1,140 (64GB) / $1,283 (128GB)
  Australiassa laitteista siis joutuu pulittamaan noin 20% enemmän kuin USA:ssa, ja Suomessa vielä ~15% sitäkin enemmän. Valituksen aihetta on siis molemmilla mutta Suomi vetää kalleudessa pidemmän korren tässä(kin).
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: