Kirjoittanut sim | lokakuu 4, 2014

Kesä Australiassa on…

Faktat jäävät tässä listassa nyt vähän vähemmälle; vaikka oikeasti vietetään vielä kevättä, aktiviteeteissa ollaan jo käytännössä kesän puolella kun on jo päiviä joiden lämpötila on lähempänä +30C:tä kuin +20C:tä. YMMV jne, mutta minulla kesään – eli oikeastaan normaalielämään kun ”kesä” tässä kontekstissa kestää sen ~8kk vuodesta – kuuluu:

 • Aurinkoa. Sitä upeaa, häikäisevää, brutaaliakin kesän aurinkoa joka aiheuttaa ihosyöpiä, kuumentaa pysäköidyt autot hetkessä saunoiksi ja tekee keskipäivällä ulkona valokuvaamisesta melkolailla turhaa puuhaa – mutta jota rakastan.

 • Aurinkorasvaa. Edellisestä luontaisesti seuraten, auringolta pitää myös kesällä suojautua ihan tosissaan.. työpäivinä päivän polttavat tunnit ollaan sen verran tehokkaasti sisällä että aurinkorasvaa ei tarvita, mutta muuten päivät alkavat kaikkien perheenjäsenten aurinkorasvauksella. Vaikka olisi kuinka suojautunut, ei sitä silti ihan keskipäivällä suoraan aurinkoon tee kesällä juuri mieli – varjot on ns. Hyvä Juttu. Lapsilla on myös hattupakko kouluissa ja kindereissä.

 • Kevyttä vaatetusta. Takin voi onneksi unohtaa kaappiin suurimmaksi osaksi vuotta. Meillä töissä (normaali toimistotyöpaikka) lämpimämpinä päivinä on ihan yleistä että porukka on paikalla lyhythihaisissa kauluspaidoissa – ja perjantaisin näkee porukkaa shortseissa ja t-paidoissakin. Konsulttiraukat mm. Accenturella ja PWC:llä sen sijaan painavat kesätkin täydessä mustassa puvussa – niitä käy kyllä vähän sääliksi😉

 • Metsäretkiä. Yksi paikka missä ei tule talvella liiemmin liikuttua on metsät, vaikka vesiputoukset olisivatkin parhaimmillaan silloin. Lyhyemmät päivät ja märät kelit vaan eivät siihen houkuttele. Suurimman osan vuodesta kuitenkin on kiva viettää vaikka päivä (tai useampi) metsäretkellä – paitsi pahimpina metsäpaloriskipäivinä. Vaikka täällä ei Suomen tyylistä jokamiehenoikeutta olekaan, on suojelualueita sen verran paljon että metsään pääsee kyllä samoilemaan ilman että pitää kovin kauas lähteä. Metsissä on monesti mukavan viileää ja varjoista kuumina päivinä.

 • Suolaa. Yllättävänkin monessa muodossa; ulkoillessa hikoilun tuottama suola ja siitä seurauksena tuleva suolaisen ruoan nälkä, kuten myös merenrannalta väistämättä joka paikkaan tunkeutuva ihana suolainen merivesi ja -ilma. Josta päästäänkin sopivasti seuraavaan pointtiin eli..

 • Rantaelämää. Rannat ovat tietysti toinen paikka joissa ei tule talvella käytyä. Eikä ihan alkukeväästäkään – olen täällä ”rantakelin” rajana pitänyt +25C:tä koska etenkin avomeren vesi on viileää vuoden ympäri ja useimmiten rannalla tuulee jonkun verran. Viime kesänä hankimme puoliavoimen rantateltan joka on osoittautunut hyväksi hankinnaksi niin tuulen- kuin aurigonsuojanakin.

 • Ötököitä. Nämä voisivat jäädä tulemattakin, mutta väistämättä kesä tuo mukanaan läjän ötököitä hämähäkeistä alkaen. Yli-äänekkät cicadat tulevat sitten varsinaisen kesän alkupuolella (joulukuussa) ja niiden meteliä on aina auringon laskiessa mukava kuunnella sen muutaman viikon kun se kestää. Jossain vaiheessa Melbournen seudulle lentelee tuulten mukana maaseudulta läjäpäin kärpäsiä, mutta itikoita sen sijaan ei onneksi hirveästi ole (kuivan ilmaston etuja).

 • Sotkua.Kun kesä tulee, yleinen siisteysvaatimustaso helposti hiukan laskee. Lapset käytännössä asuvat ulkona, ja itsekin sisällä tulee oltua entistä vähemmän. Rannoilta tulee tietysti aina mukaan puoli rannallista hiekkaa myös..

 • Hattuja. Ellei ihan väkisin halua polttaa itseään kesällä, on opittava käyttämään hattuja. Miestenkin.

 • BBQ:tä Vaikka täällä onkin vuoden ympäri grillaussää, talvella pimeys laskeutuu sen verran aikaisin (ennen kuutta) että ei sitä tule kovin usein talvella pimeässä / keinovalossa grillattua. Kesällä sen sijaan BBQ:lla kypsentää kätevästi niin hampurilaiset kuin maissitkin ja vähän kaikki siltä väliltä.

 • Kevyitä ruokia ja jäisiä juomia. Kun on kuuma päivä (tämän määritelmä on nykyään yli +35C), ei kovin raskas ruoka maistu – BBQ:nkin sijaan tekee mieluummin salaatin ja jonkun jäähilejuoman. Liikkeellä ollessa Boost Juice ja muut vastaavat paikat tulevat ahkeraan käyttöön, kuten myös etenkin Lygon Streetin italialaiset jäätelökioskit, mmm..

 • Auringonlaskuja – koska aurinko laskee täällä kesälläkin viimeistään iltayhdeksän maissa, ehtii auringonlaskuista nauttimaan käytännössä päivittäin.


Responses

 1. Olisi mielenkiintoista kuulla miten päädyit alusta työskentelemään ulkomaille.Oliko se opinnoista lähtien suunnitelmissasi? Millainen kielitaito sinulla oli?🙂

  • Hyvä kysymys, johon ei varmaan ole yksiselitteistä vastausta. Lapsuuteni oli etenkin sen ajan mittapuilla hyvin kansainvälinen joten itselle on kutakuinkin ”aina” ollut selvää että koko elämää en tule Suomessa viettämään. Useampaan otteeseen alaikäisenä ulkomailla asuneena oli helppoa lähteä ensin työpaikan viemänä ulkomaille ja myöhemmin omatoimisesti tänne.

   Kielitaidosta; olen lapsesta alkaen ollut kaksikielinen (suomi/englanti), mutta muut opiskelemani kielet (ruotsi, saksa) ovat unohtuneet käytön puutteessa melko tehokkaasti.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: