Kirjoittanut sim | marraskuu 14, 2014

Kesän värit

Eilen illalla kuului tämän kauden ensimmäiset cicada-konsertit, jotka ovat varma merkki paikallisen kesän lähestymisestä. Toinen yhtä varma merkki ovat kellastuvat nurmikot; kun lämpötilat nousevat ja sateet vähenevät, nurmien tila muuttuu vähitellen vihreästä allaolevan välimuodon kautta kokonaan keltaiseksi, kaikkialla paitsi kastelluilla urheilukentillä..

bush

.. tai keskustan kastelluilla alueilla. Melbournen keskusta on suurkaupungin keskustaksi harvinaisen vihreä, ja monia pääkatuja reunustavat isot puut. Alla kuva kirjaston etupihasta, joka on opiskelijoiden suosittu keskustan kaupunkikeidas:

cbd green

Väriä elämään löytyy nurmikoiden kellastuessa ja luonnon muutenkin kuivuessa onneksi muualta; ensimmäisenä esimerkkinä kukat. Täällä on aina joku pensas tai puu kukassa, mutta väriloisto keskittyy silti kevääseen ja kesään, jolloin kukassa on mm. tällaisia:

flower

Toinen lähes joka päivä väriä elämään tuova asia on aurinko, ainakin aamuisin ja iltaisin. Päivisin aurinko nimittäin paistaa sellaisella brutaalilla valkoisella paahteella että valotuksellisesti hyvien valokuvienkin otto on ulkona vaikeaa. Auringonnousut – ja kuten alla, laskut – sen sijaan ovat säännöstään loistavia, sekä bonuksena tapahtuvat inhimilliseen aikaan:

doncaster sunset

Kesään kuuluu väri- ja äänimaailman lisäksi lähes näkymättömiä pienhiukkasia jotka tunnetaan nimellä siitepöly. Suomessa olin allerginen koivulle, joita ei täällä onneksi juuri ole, mutta olen onnistunut nappaamaan jonkun täkäläisenkin kasvin pärskimisen aiheeksi. Melbournen siitepölymäärät – jonka tiedote ja ennuste löytyvät muuten täältä – seuraavat vahvasti tuulta. Kun tuulee pohjoisesta eli sisämaasta ”maaseudulta”, siitepölymäärät nousevat. Etelätuulet eivät meren päältä tullessaan taas paljon siitepölyä mukanaan tuo. Onneksi kausi ei ole ainakaan omalta osaltani kovin pitkä.

Loppuun vielä muutama sana rakentamisesta; talon rakennus sujuu hyvin, ja on peräti edellä aikataulustaan siihen malliin että muuttamaan voi – sikäli kun loppuvaiheet menevät suunnitelmien mukaisesti – päästä jo ensi kuun lopulla. Ulkoapäin alkaa olla jo aika valmista, tässä kuva tilanteesta muutama viikko sitten:

cladding

Rakennusaktiviteetti onkin siirtynyt sisälle, mutta sisäkuvia en meinaa täällä sen kummemmin mahdollisia myöhemmin tulevia yksityiskohtia lukuunottamatta esitellä. Teidän tuntemattomien tulee siis tyytymään kutakuinkin tähän kuvaan ’metsävajastamme’. Kuvasta näkyy hyvin miltä näyttävät meidän täkäläisittäin(kin) hiukan epätavalliset ulkomateriaalivalinnat; galvanoitua terästä ja spotted gum-eukalyptusta.

Puuosan voi jättää vapaasti harmaantumaan – tai vaihtoehtoisesti öljytä vuosittain jolloin se säilyttää tuon tummemman värin. Alunperin tarkoituksenamme oli jättää se harmaantumaan, mutta tämä väri on niin mielestäni niin kiva että voi olla että ainakin jonkun vuoden jaksamme sitä öljyillä.. Galvanoitu teräs taas kuuluu vahvasti Australialaiseen ”bush architecture”:een ja sopii mielestäni erittäin hyvin alueellemme joka on kaavoitettukin ”semi-bush precinct”:iksi. Lisäksi se on täysin huoltovapaa ainakin seuraavat sata vuotta.

Eri ulkopintamateriaalivaihtoehdoista voi oppia lisää aiemminkin mainostamani Your Home-oppaan Materials-osasta tai hieman lyhyemmin vaikka täältä. Suomalaisittain materiaalit näyttävät varmasti vähintääkin erikoisilta, eivätkä tosiaan ole sitä tavallisinta täälläkään – mutu-arviolla ehkä 90% taloista täällä kun ovat tiiliverhoiltuja ja muita ratkaisuja näkee verrattain harvoin, mutta kutakuinkin kaikkia ratkaisuja on tarjolla suomalaistyyppistä kevytsora”kivitalo”harkkoa myöten.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: