Kirjoittanut sim | tammikuu 23, 2015

Työmatka(osa)pyöräilystä

Vaikka Melbournessa ja Australiassa yleensäkään ei olla pyöräilyn edistämisessä ihan eurooppalaisella tasolla, ei tilanne kuitenkaan ole aivan toivoton. Pyörätieverkostoa löytyy jonkin verran ympäri kaupunkia, kuten Google Mapsista voi tilannetta katsoa ja etenkin viikonloppuisin näkee pyöräilyporukoita ajeluilla. Meillä töissä ehkä noin 10% ihmisistä pyöräilee töihin keskustaan asti; yksi hullu kollega pyöräilee 3x viikossa Geelongista, 70km:n päästä. Toisin kun mieli- ja muistikuvani Suomesta, useimmat täällä pyöräilevät ottavat pyöräilyn melkolailla vakavasti ja tuppaavat ”normaalipyörien” sijaan omistavan kilpapyöräksi luokiteltavan vimpaimen ja varustautuvan joka matkalle lycrapuvulla yms.

Itse lukeudun vahvasti kategoriaan ”arkipyöräily”, enkä pyörän ja kypärän lisäksi sen kummempia varusteita omista. Kun nyt muuton myötä asumme muutaman kilometrin päässä juna-asemalta, pyöräilen mieluusti asemalle ja otan siitä sitten junan. Lyhyttä matkaa varten tuntuisi tyhmältäkin mitenkään erityisesti sitä varten varustautua. Juna-asemilla täällä on yleisesti käytössä erilaisia turvallisia pyöränsijoitusmahdollisuuksia; avointen telineiden lisäksi monilla asemilla on suljettuja yhden pyörän koppeja joihin saa asemalta avaimen. Kätevämpi järjestelmä on yleistymässä olevat Parkiteer-pyöräkopit jotka ovat lukollisia isompia tiloja joihin pyörän saa parkkiin – tällaisia:

pyoravaja

Avainkortin näihin koppeihin saa ilmaiseksi (panttia vastaan) ja niissä toivottavasti pysyy pyörä turvassa. Pyöräilykypärän käyttö muuten on täällä pakollista, ja Australia olikin maailman ensimmäinen maa jossa se pakolliseksi tuli, 1990-1993 osavaltiosta riippuen.

Edellisessä postauksessa oli kuva auringonlaskusta. Sen lisäksi että ne tapahtuvat inhimilliseen aikaan kesälläkin (=hereilläoloaikaan), myös auringonnousut pääsee näin kohtalaisen aikaisen rytmin omaavana näkemään, vieläpä kätevästi kotiovelta. Näissä tunnelmissa on ihan mukava polkaista aamuisin juna-asemalle:

sunrise

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: