Kirjoittanut sim | helmikuu 1, 2015

Ruokakaupoista ja ruoan hankinnasta

Suomessa viime aikoina esillä olleen ”halpuuttamisen” – eli siis S-ryhmän hämmentävän laajalti uutisoidun pakon edessä tehdyn hintojenlaskukampanjan – tiimoilta tuli mieleen kertoa vähän täkäläisistä ruokaostoksista ja miten ne sujuvat. Samaa ”halpuuttamista” ovat muuten nämä valtatekijät täälläkin säännöllisesti harrastamassa, että ilmiö on lieveilmiöineen selvästi kansainvälinen.

Kuten on aiemminkin ollut puhetta, meillä osa ruokatavaroista tulee kotiinkuljetettuna mm. Aussie Farmers:ilta. Suuri osa muista tuotteista tulee hankittua erikoiskaupoista – tässä yhteydessä tarkoitan termillä siis esim. lihakauppiaita, kalakauppoja, hedelmä/vihanneskauppoja yms – tai farmers’ marketeilta ja bulkkitavaran ostan yleensä duopolin toiselta osapuolelta, nykyään useimmiten Woolworthsista. Bulkkikategoriaa varten olen miettinyt että pitäisikö liittyä CostCo:n mutta kun niiden lähin piste sijaitsee yli 20min matkan päässä ja on Wooliesiin verrattuna kehnohkosti auki, ei ole tullut toistaiseksi liityttyä.

Erikoiskaupat voimissaan

Ehkä silmiinpistävin ero Suomen ja Australian ruokakauppojen välillä on se, että täällä erikoiskaupat ovat vielä voimissaan itsenäisinä liikkeinä. Vaikka täällä onkin pitkälti Suomen K/S:ää vastaava duopoli Coles:issa ja Woolworths:issä, on mukavaa että löytyy niin vaihtoehtoketjuja (mm. Aldi ja IGA), yksittäisiä supermarket-toimijoita (kuten ehkä Melbournen paras supermarket Leo’s Fine Food and Wine) kuin kattavasti yhden kategorian erikoisliikkeitä.

Siinä missä Suomessa lihakauppiaat yms tuntuvat olevan rajoitettu harvoihin kauppahalleihin, täällä lähiöidenkin ostoskaduilla ja pienissäkin kauppakeskuksissa on säännöstään liha-, kala- ja hedelmä/vihanneskaupat itsenäisinä erillisinä toimijoina. Näin jälkikäteen on peräti hämmentävää ajatella että edes Sellon kokoisessa kauppakeskuksessa ei ainakaan muutama vuosi sitten ollut ainuttakaan liha-, kala-, tai hedelmäkauppiasta. Täällä moinen ei tulisi kuuloonkaan – isompien lähiöstoskeskusten laajaa ruokakauppatarjontaa kuvastaa hyvin esim. Box Hill Centralin tarjonta.

Toki marketeistakin lihaa, kalaa ja kasviksia saa, mutta itse tykkään monestakin syystä asioida erikoisliikkeissä. (Ai mistä syistä? No: parempi tuote-asiantuntemus, henkilökohtaisempi ja joustavampi palvelu – helppo tilata mitä tarvitsee, rahat jäävät paikallisille yrittäjille, parempi valikoima, tuotteet tulevat lähempää, usein myös halvempi hinta, tuoreempaa tavaraa jne)

Esimerkiksi nykyisestä asuinpaikastamme ei tarvitse lähteä edes lähiön keskustaan parin kilometrin päähän löytääkseen näitä, vaan pikkuruisessa lähiostarissammekin on laadukkaat toimijat; näin siis ostarissa jossa on kokonaisuudessaan tusinan verran liikkeitä. Tässä lihakauppamme, Berties Butcher:

butcher

Valikoima on hyvä ja laadukas, ja hintakin kohdallaan. Sen lisäksi, kuten em. linkkiä klikkaamalla voi havaita, on yrittäjän online-olemus kunnossa; hyvät sivut ja tuotteita voi tilata netitse kotiin kuljetettuna (luonnollisesti isommat toimijat ovat täysillä netissä myös). Ja toimintafilosofiakin on kohdallaan:

We believe integrity of product to be the single most important thing at Berties

By being a paddock to plate butcher, we are committed to supporting local farmers and you can be assured you are getting what you pay for.

We only buy from the best farmers with superior herds and the most ethical & sustainable farming practices.

Aukioloajat

Pääsääntöisesti ruokakaupat ovat aina auki kun niitä tarvitaan – ja siis poikkeavat näin muista kaupoista, jotka ovat pääsääntöisesti auki yli kuuden vain torstaisin ja perjantaisin. Coles- ja Woolworths-marketit ovat yleensä auki aamu-7:stä puoleen yöhön joka päivä, ja jotkut pisteet vilkkaammissa paikoissa 24h. Erikoisliikkeiden aukioloajat ovat suppeammat, mutta lihakauppakin on sentään auki ilta-seitsemään arkisin.

Alkoholikauppoja – jotka siis ovat erikseen, mutta eivät monopolina – on muuten siroteltu runsaasti ympäriinsä ja niiden aukioloajat vaihtelevat; suurimmat kuten Dan Murphy’s menevät useimmiten kiinni klo 21, mutta pienemmät voivat olla auki 23:een tai myöhempäänkin.

Maksaminen

Suomeen vasta tuloaan tekevä ns. ”lähimaksaminen” on täällä varsin yleistä, ja kaikki pankki/luottokortit sekä maksupäätteet ovat tukeneet ko. ominaisuutta jo vuosia alle $100:n ostoksille.

Toinen eroavaisuus maksamisen suhteen on että kaikissa kaupoissa kassa pakkaa ostokset (joko mukana tuomiisi kasseihin tai ilmaiseksi heppoisiin muovipusseihin). Toinen vaihtoehto on mennä itsepalvelukassoille joissa koko operaation saa hoitaa itse – itsepalvelukassoja on nykyään käytännössä joka marketissa ja ne ovat yhden tai kahden tavaran ostoon ihan käteviä.

Farmers’ Market:it, nuo paikalliset torit, ja muita paikkoja ostaa ruokaa

On vielä muutama kategoria ruokaostoksiin jotka on syytä mainita – ensimmäisenä farmers’ marketit. Australiassa ei ole samanlaista toriperinnettä kuin Suomessa, mutta samaa virkaa ajavat farmers’ marketit. Nämä ovat usein puistossa järjestettäviä markkinoita johon lähialueen maanviljelijät tulevat myymään tuotteitaan; usein näissä on tarjolla muitakin tuotteita kuin tuoretta ruokaaa, esim. käsitöitä. Markkinoita järjestetään useita ympäri kaupunkia joka viikonloppu, yleensä kerran tai pari kuukaudessa aina samassa paikassa. Farmers marketit voivat joko olla akkreditoituja tai eivät; kattavin (mutta ei täysin kattava) lista mitä olen näistä löytänyt on osoitteessa http://farmersmarkets.org.au/markets.

Eniten yhdistettyä tori- ja kauppahallimeininkiä muistuttavat pysyvämmät markkinapaikat, kuten Queen Victoria Market, South Melbourne Market ja Prahran Market. Itse asumme sen verran kaukana että niissä ei usein tule asioitua, mutta ovat ehdottomasti suositeltavia paikkoja jos ovat sopivan matkan päässä. Seitsemän hehtaarin kokoiselta Queen Victoria Marketilta löytää käytännössä mitä vain, ruokaa ja muuta.

Viimeisenä vaihtoehtona on kadunvarsimyynti tai ns. ”farm gate sales”, eli myyntipaikat itse farmeilla tai kadun varressa niiden lähellä. Kun ajelee hiukan maaseudummalla (mutta ei liian maaseudulla), näihin ei voi olla törmäämättä; tarjolla on hedelmiä, vihanneksia, hunajaa ja milloin mitäkin, aina peuraan ja muuhun riistaan asti mm. Yarra Valley Game Meats:ista – näihin isompiin paikkohin tosin on syytä soitella etukäteen eikä vain pelmahtaa paikalle.

Mainokset

Responses

  1. Vau! Mikä meininki tuolla lihakauppiaalla! Upeaa, että on noin hyvä ruokakauppa lähellä. Tekisi mieli tunkea lähi Alepan vakuumipakatut fileet ja raa’at hedelmät jonnekin äärimmäisen kauas.
    Kiitti blogista, tosi kiva lukea:)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: