Kirjoittanut sim | helmikuu 23, 2015

Sitruunapuu

Vain hiukan kärjistäen, kaikilla vähänkään pihaa omaavilla australialaisilla pitää olla sitruunapuu. Meidän tontilla ei sellaista sattunut valmiiksi olemaan, joten yksi tehtävä puutarhanlaittolistassa oli luonnollisesti hankkia sitruunapuu. Se ei kuitenkaan asuinpaikassamme ole ihan niin yksinkertaista että käytäisiin vaan ostamassa puu ja istuttamassa se.

Ai miksei? Koska alueellamme ei juuri ole multaa. Jo kunnan nimikin, Nillumbik, on aboriginaalien sana tarkoittaen ”shallow earth” – ja sitä se todellakin on. Etäisesti mullaksi luokiteltavaa kasvualustaa on maassa sellainen vajaa 10cm:n kerros, jonka jälkeen eteen tulee kasvavassa määrin savea, kiveä ja kalliota. En suoraan sanottuna ihan ymmärrä mistä nuo pihan runsaat puut ravintonsa repivät. No, ihan kivessä sitruunapuut eivät kuitenkaan – ylläri – kasva eikä lapio moiseen pure, joten avuksi piti lainata kaverilta pieni pora:

hammer

Tällä paineilmavasaralla (vaikka ei toimikaan paineilmalla, joten oikea termi lienee jokin muu) sopi hyökätä maan kimppuun ja kaivaa puille kuopat.

(Sopivasti pora muuten tuossa kuvassa nojaa seuraavaan projektiin, ”veggie box”:in alkioon; näistä hedelmälaatikoista meinaan rakentaa kasviksille ja muille syötäville jutuille kasvulaatikot – niitä tarvitaan että saadaan syötävää kasvatettua kun maaperä on mitä on. Niiden rakentamisesta ja käyttöönotosta lisää myöhemmin.)

Tällaista tavaraa maasta sitten kaivetaan pois; kiveä, kiveä ja vähän lisää kiveä. Onneksi kallio ei kuitenkaan ole ihan yhtä kovaa kuin suomalainen peruskallion graniitti.

soil

Reilun metrin levyinen ja puoli metriä syvä kuoppa, ta-daa. Sivussa myös kanava veden poistumiseksi – kivikuoppa kun ei luontaisesti ole kovin hyvin salaojitettu.

hole

Seuraavaksi kuoppaan (ja kuopan päälle tulevaan kumpuun) tarvitaankin sitten sellaista multaa josta sitruunapuut tykkäävät vähän enemmän kuin kivenmurusista, sekä tietysti itse puu. Meinasin itse asiassa tehdä tämän istutuksen vähän myöhemmin – paras aika niiden istutukselle kun on kevät – mutta kavereilta saatiin tupaantulijaisiksi mm. sitruunapuu niin hommaan oli pakko ryhtyä nyt.

Sitruunalajikkeita on useita, joista kolmea – Eureka, Lisbon, Meyer – käytetään yleisesti täälläpäin. Kun meillä ”ylängöllä” voivat yöt olla talvisin melko viileitä, saamamme Meyer-lajike sopii tänne hyvin (kasvipuristeille tiedoksi että Meyer ei ole puhdas sitruuna alkuunkaan vaan luontainen sitruunan ja appelsiinin hybridi), joten lajikkeessa ei ole valittamista.

Kun kuoppaan oli saatu tarpeeksi hyvää multaa, itse puun istutus on tietysti aika triviaali toimenpide, ja tässä se nyt sitten kököttää:

lemontree

Taustalla muuten toinen lahjapuu, paljon pienempänä taimena tullut limetti. Puusaralla on vielä edessä ainakin luumupuun istutus, katsotaan sitten mihin kaikkeen tila riittää kun vähän myöhemmin hankittaville kanoillekin pitää jättää tilaa.. 🙂

Mainokset

Responses

  1. Ihanan paljon kuvia! Tämähän on vähän niin kuin matkailua omalla läppärillä, kun blogiasi lukee. 🙂

    • Kiitos kommentista! Mukavaa että kuvista on ihmisille iloa 🙂


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: