Kirjoittanut sim | huhtikuu 14, 2015

Alkusyksyn pikakelaus

Kuin varkain on päässyt kulumaan pari kuukautta edellisestä postauksesta. Ei voi mitään. Aika on mennyt mm. kuukauden kestäneessä appivanhempien vierailussa täällä jolloin otin itsekin pari viikkoa lomaa että päästiin näyttämään heille jo perinteiksi muodostuneita lempparipaikkoja kaupungin ulkopuoleltakin. Samalla sai taas tekosyyn viettää vähän aikaa ”turistina” omassa kotikaupungissa.

Up, up and away – asuntokannan muutoksesta

Tässä vielä hetken aikaa kaupungin korkein rakennus, Eureka Tower:

IMG_6451

Hetken aikaa koska rakenteilla oleva Australia 108 tulee menemään valmistuttuaan Eureka Toweria korkeammalle, 317m:iin. Melbournen pilvenpiirtäjät sijaitsevat muutamassa eri ryppäässä vähän eri puolilla (sinänsä aika kompaktia) keskustaa, joten tilanne ei ainakaan vielä muistuta New York-maista ahdasta pilvenpiirtäjämerta. Kaupungissa kuitenkin on jo 30 yli 150m korkeaa rakennusta, joka on enemmän kuin Lontoossa tai Sydneyssä. Rakenteilla tai suunnitteilla kuitenkin on peräti 40 lisää, joten kaupungin silhuetti tullee lähivuosina muuttumaan aika paljon.

skyline

Sen lisäksi että keskustaan pakataan lisää porukkaa, Melbourne laajenee ja tihentyy muuallakin. Monissa lähiöissä tontteja pilkotaan aktiivisesti ja ~800-1,000m2:n tonteille missä ennen oli yksi talo, tilalle nousee kaksi tai kolme tai neljäkin uutta. Eri alueille mittasuhteet toki ovat erilaiset; meidänkin talotontti oli isommasta tontista pilkottu, mutta kokoa jäi silti 1,400m2:n verran. Toisaalla taas ns. ”townhouse”ja (vähän kuin rivitalo) voidaan rakentaa 200m2:nkin tontille, jolloin ei pihalle juuri terassia suurempaa tilaa jää.

Vaikka pääsääntöisesti rakentaminen kuitenkin on hyvin matalaa – yksi- tai kaksikerroksista monesti suburbien keskuksia myöden – korkeampaa on luvassa paikoin myös keskustan ulkopuolelle. Esim. Box Hill:iin 13km keskustasta itään on nousemassa 36-kerroksinen talo muiden korkeahkojen lisäksi. Trendinä onkin, ihan järkevästi, erityisesti juna-asemien läheisyydessä tiivistää asumista sen sijaan että mentäisiin aina vaan kauemmas keskustasta jota sitäkin toki tapahtuu.

Kaupunkirakenteen muutoksesta kertovat myös pikkuhiljaa tilastot; vaikka Melbournen seudulla 71.1% asunnoista onkin vielä erillistaloja, on ”high density”-asuntojen (=kerrostalot) määrä kasvanut kahdella %-yksiköllä vuosien 2001 ja 2011 välillä (7.2%:iin) ja erillistalojen osuus on laskenut samat pari %-yksikköä kymmenessä vuodessa. Asuntokannan tyyppiero Suomeen on kuitenkin vielä melko radikaali – Suomessa kun 44% kaikista asunnoista on kerrostaloasuntoja. Pääkaupunkiseudulla osuus on luonnollisesti vielä suurempi; Helsingin asuntokannasta kerrostaloja on peräti 86%, Vantaalla 62% ja Espoossakin 58%.

Luontoa

Muutama kuva reissuiltamme lähialueilla (Grampians National Park, Otway National Park, Great Ocean Road) jotka eivät sen suuremmin selityksiä kaipaile:

IMG_5533

IMG_5660

IMG_5924

Paitsi ehkä tämä kommenttina sen verran että puiden kokoluokka on täällä paikoin melko mahtava. Tästä saa jotain osviittaa kokoluokasta:

IMG_6023

IMG_6092

Ja tästä sen verran että kuvassa näkyy yksi Australian parhaista piirteistä mistä on aiemminkin ollut puhetta; tila. Jopa näin miljoonakapungin läheltä löytyy kohtalaisen helposti kilometrikaupalla täydellistä rantaa jossa ei ole juuri ketään muuta. Tähän ei Välimeri pysty:

IMG_6153

Kuunpimennys

Huhtikuun 4. päivä päästiin täällä nauttimaan täydellisestä kuunpimennyksestä; tämän parempaa kuvaa en iPhonella perusteleskoopin okulaarin läpi kuvattaessa saanut, mutta jonkun käsityksen siitäkin saanee:

moon

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: