Kirjoittanut sim | Touko 13, 2015

Budjettiaika

Kun nyt suomessa väännetään hallitusta ja keskustellaan surullisenkuuluisasta ”sopeutustarpeesta”, ajattelin kirjoittaa täkäläisestä liittovaltion tilasta juuri julkaistujen budjettien valossa. Budjetteja on tullut taas parikin; viime viikolla kun julkistettiin Victorian osavaltion budjetti ja eilen liittovaltion budjetti. Viime vuoden liittovaltion budjetti ei leikkauksineen mennyt lopulta juuri mihinkään koska senaatti esti monet isoimmista muutoksista muutoksista. Tämänkertainen budjetti onkin suurien leikkausten osalta jonkun verran lievempi, vaikka hallituksen arvomaailma paistaa kyllä tästäkin läpi. Joka tapauksessa budjetin potentiaali päästä käytäntöön asti on edellistä suurempi.

Australian haasteet eivät kuitenkaan ole vuodessa kadonneet mihinkään, päinvastoin. Kaivosalan investointibuumin loppuminen ja kaivostuotteiden maailmanmarkkinahintojen lasku tuottaa paljon harmaita hiuksia niin tietyille osavaltioille (erit. WA, QLD) kuin liittovaltiollekin heikentyneen taloustilanteen muodossa. Australian liittovaltion budjetti onkin reippaasti miinuksella tulevat vuoden – alijäämää on tiedossa $40 miljardia tälle vuodelle, siitä pikkuhiljaa (ehkä/muka ennusteiden mukaan) parantuen ”vain” -$7 miljardiin vuoteen 2018 mennessä.

Summa kuulostaa hurjalta ja toki sitä onkin; prosentteina GDP:stä alijäämä on tänä vuonna samaa suuruusluokkaa kuin Suomessa, -3.1%. Tilanne on toki Australiassa parempi kuin Suomessa ainakin parilla eri tavalla; ensinnäkin kukaan ei ainakaan vielä edes ennusta maahan GDP:n laskua eli lamaa, vaan kasvuluvut pyörinevät +3%:n molemmin puolin tulevina vuosian. Toisekseen valtion velkataso on Australialla merkittävästi matalampi kuin Suomella; siinä missä Suomen velka kasvanee näillä hetkillä yli 60%:iin GDP:stä, on se Australialla alle puolet siitä. Näin siis liikkumavaraa velanoton suhteen on Australialla enemmän, mutta ei tietysti loputtomiin täälläkään – jos alijäämässä päästään ennusteen mukaisesti jo vuonna 2016-2017 -1.5%:iin niin tilanne on kuitenkin kohtalaisen ok.

Budjetista on helppo kaivaa ”voittajia” ja ”häviäjiä”; en nyt lähde näitä tässä ruotimaan, koska monet muut lähteet ovat sen jo tehneet. Tämän päivän otsikoissa on näkynyt niin verilöylyä kuin katastrofiakin, joten ei voida sanoa että tämänkään budjetin ”myynti”operaatio on varsinainen menestys ollut 😉 Katsokaa voittajat/häviäjät-listoja vaikka täältä, täältä ja täältä. Tervetulleena eleenä näen pienten yritysten (= liikevaihdoltaan alle $2M/vuodessa) 1.5%-yksikön vero-alen, kun taas monille reppureissaajille on tiedossa heinäkuusta 2016 ikäviä uutisia: Working Holiday-läisten aiemmin voimassa ollut sääntö tienata verovapaasti $20,000:een saakka poistuu, ja WH-viisumilla matkailevien tuloja tullaan verottamaan 32.5%:in mukaan $80,000:een asti (tästä on tietysti noussut hirveä ”epäreilua!”-haloo eri foorumeissa, mutta muistutettakoon että Suomessakin verotetaan vaikka niitä marjanpoimijoita 35%:n lähdeveron mukaan).

Victorian osavaltion budjetti

Victoriassa taas vaihtui viime vuonna valta kun oikesto heitettiin pihalle ja Labor tuli vuorostaan valtaan. Yksi suurimmista kiistoista vaalien alla oli ns. East-West-tunneli; tolkuttoman kallis moottoritietunneli keskustan pohjoispuolella. Poistuva hallitus oli tehnyt ”kivan” pikku yllärin ja allekirjoittanut sopimuksen tien rakentamisesta juuri ennen vaaleja – sopimus joka piti sisällään miljardin dollarin miinan; sopimusrikkomusmaksun jos uusi hallitus toteuttaa lupauksensa ja peruu projektin. Kiivasta sanailua projektista käytiin niin ennen vaaleja kuin vaalien jälkeenkin aina pääministeri Tony Abbottia myöten, joka oli ja on sitä mieltä että tien hylkääminen on suunnilleen typerintä mitä Victoria voi tehdä.

No, Laborin tultua valtaan noussut Daniel Andrews piti vaalilupauksensa ja sekä julkisti tunnelin aiemmin salassa pidetyn talousvaikutusarvion (joka oli surkea, eli tunnelin rakentaminen ei olisi ollut taloudellisesti järkevää) sekä pääsi sopimukseen projektin perumisesta ”vain” $339 miljoonan kuluilla.

Viime viikolla julkistettu Victorian osavaltion budjetti – joka muuten on $1.2 mrd ylijäämäinen – on pitkälti vaalilupauksien mukainen (96%:sesti, olen nähnyt laskettaneen) ja siten melko yllätyksetön. Budjetti on otsikoitu ”For Families” josta voi päätellä painopisteen. Teiden rakentamisen sijaan Labor uskoo enemmän julkiseen liikenteeseen, ja lupaa rakennuttaa mm. $9-$11 mrd maksavan Melbourne Metro-raideyhteyden joka olisi tervetullut lisä junaverkostoon ja helpottaisin väistämättömiä kapasiteettiongelmia. Rakennustöihin on tarkoitus päästä viimeistään vuonna 2018, ja suurin poru tullee siitä että projekti repii keskustan yhden pääkadun – Swanston Streetin – auki pariksi vuodeksi.

Muita merkittäviä asioita budjetissa on panostus terveydenhuoltoon (mm. uusi naisten- ja lastensairaala ja neljän sairaalan remppaus) sekä lisävaroja kouluille. Lisäksi miljardeja käytetään 50 tasoristeyksen poistamiseen ja niin paloautoja kuin poliisejakin on määrä tulla lisää. Mielenkiintoinen pikkulisä on $60M:n ”start-up-rahasto”, josta on jännä nähdä millaiseksi sen prosessi muodostuu. Muita yksityiskohtia voi lukea itse budjetista. Pääpiirteittäin Victorian osavaltiolla siis menee kohtalaisen hyvin, vaikka liittovaltiotason budjetissa on huomattavia haasteita.

Liittovaltio vs osavaltio

Jos jotain mietityttää että miksi osavaltioilla ja liittovaltioilla on eri budjetit, niin näinhän se liittovaltioissa menee. Osavaltioilla on tiettyjä vastuu-alueita ja liittovaltiolla omia – ja kuvaan tulee myös kolmas taso, kunnat. Pääpiirteittäin vastuualueet menevät näin:

Liittovaltio on vastuussa:

 • Valtion ”suurista linjoista” kaupan, työllisyyden, ulkopolitiikan, talouspolitiikan yms suhteen.
 • Puolustuksesta
 • Verotuksesta
 • Lentokentistä ja lentoliikenteen turvallisuudesta
 • Sosiaaliturvasta

Osavaltiot ovat vastuussa:

 • Sairaaloista ja terveyspalveluista
 • Kouluista
 • Rautateistä
 • Teistä ja liikenteenohjauksesta
 • Metsäteollisuudesta
 • Poliisista
 • Julkisesta liikenteestä

Kunnat ovat vastuussa:

 • Paikallisteistä
 • Jätehuollosta
 • Puistoista, leikkikentistä, uimahalleista ja urheilupaikoista
 • Leirintäalueista
 • Elintarviketurvallisuudesta
 • Kirjastoista
 • Rakennusluvista
 • Muista paikallisista asioista
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: