Kirjoittanut sim | Touko 26, 2015

Säätä, syksyä ja haastettakin

Seuraa sekalaispostaus sekalaisista aiheista.

Kuumuus ja kuivuus uhkaa – El Niño on täällä

Eräs mielenkiintoinen piirre Australian ilmastossa on että siihen vaikuttaa merkittävästi keskipitkällä aikavälillä useampi ilmiö – ja kohtuullisella varmuudella voidaan sanoa miten ne tulevat ilmastoon vaikuttamaan. Yksi näistä tekijöistä on El Niño, eli Tyynen valtameren ENSO:n lämmin vaihe. Tavallista lämpimämmät pintavedet ja muutokset tuulissa aiheuttavat El Niño:n aikaan sen että etenkin Australian itäosissa on tavallista kuumempaa ja kuivempaa. Tämä on muutenkin kuumalle ja kuivalle mantereelle pääosin ns. Huono Juttu.

Monet mallit ennustavat (kts kuva alla) tämänkertaisesta El Niño:sta tulevan vähintäänkin voimakkaan, kenties hyvin voimakkaan – tiedossa on siis todennäköisesti aikainen tulipalokausi keväällä ja mahdollisesti ennätyksiä rikkovia lämpötiloja maailmanlaajuisestkin. Vaikutukset kuitenkin vaihtelevat paikasta riippuen; Kaliforniaan – joka kärsii ennätyskuivuudesta – El Niño:n pitäisi tuoda sateita, mutta nähtäväksi jää miten käy.

enso

Syksyn kuvia

Kohta alkaa talvi. Vielä viikko sitten päästiin yli +20C:n päivälämpötilojen, mutta talvella moiset luvut alkavat olla harvinaisia. Tänään oli meillä kukkuloilla aamulla raikkaahko +2C – kun iltapäivällä kuitenkin on tulossa +18C, on täällä syytä harrastaa kerrospukeutumista.

Tiesittekö muuten että Australiassa kylmyys tappaa enemmän ihmisiä kuin kuumuus? Mikä kenties vielä yllättävämpää, kylmyys tappaa Australiassa suhteessa paljon enemmän ihmisiä kuin oikeasti kylmissä maissa. Tappavista lämpötiloista on ollut täällä juttua jo muutama vuosi sitten, mutta Lancet:issa julkaistiin juuri mielenkiintoinen useamman maan kattava tutkimus Mortality risk attributable to high and low ambient temperature. Siitä selviää että Australiassa peräti 6.5% kuolemista johtuu tavalla tai toisella kylmästä; Suomi ei ko. tutkimuksessa ollut mukana, mutta Ruotsissa vain 3.7% kuolemista oli luettavissa kylmän tiliin. Kuumuudesta taas johtui vain 0.45% kuolemista Australiassa:

cold mortality

Miksi kylmän vaikutus on täällä niin paljon isompi kuin Ruotsissa joka on paljon kylmempi paikka? Siksi että ihmiset eivät oikein osaa suhtautua täällä kylmään. Suurin osa talokannasta on surkeasti eristetty joten ne ovat talvella kylmiä. Kun huonosti eristettyjen talojen lämmittäminen maksaa paljon, vähävaraiset ihmiset tinkivät usein juuri siitä – huonoin seurauksin. Talokannan lisäksi ongelmana on että ihmiset eivät vaan osaa pukeutua lämpimästi. Siinä missä talokannan eristyksen parantaminen ottaa aikansa, vaatetus sentään olisi (teoriassa) nopeasti ratkaistavissa..

Ai niin ne kuvat. Hups.

Aamusumua matkalla asemalle:

F-_Blog-tmp_Australiaan_fog

Southbankin pilvenpiirtäjiä. Niitä on tänne rakenteilla roimasti lisää, ja parin vuoden päästä Eureka Tower:kin jää kakkoseksi korkeudessa:

IMG_6670

Keskustan itälaitaa:

IMG_6832

Victoria State Library, keskustan upea kirjasto aamulla auringonnousun aikaan:

IMG_6874

Kotiseudun katuja:

IMG_6919

Ensimmäinen haaste ikinä

Sain Katilta blogihaasteen ja vaikka normaalisti en vastaile moisiin kiertojuttuihin – ja nytkin kieltäydyn lähettämästä sitä eteenpäin 😉 – niin olkoon menneeksi tällä kertaa..

 1. Mihin maahan muuttaisit, jos voisit, ja miksi.

  Ei ole enää akuuttia tarvetta muuttaa mihinkään. Jos sen sijaan olisi pakko muuttaa, Top 3 kohdemaata olisivat varmaan tuttuja ja turvallisia valintoja: Uusi-Seelanti, Yhdysvallat ja Kanada.

 2. Mitä kaipaat Suomesta eniten?

  Ystäviä ja sukulaisia, jotka ovat samalla oikeastaan ainoa asia mitä kaipaan Suomesta. Muu perhe kaipailee välillä lunta, mutta minä en ainakaan vielä.

 3. Nimeä kirja, sävellys tai maalaus, joka on vaikuttanut elämääsi.

  Tämä on varmaan pikkuisen noloa, mutta Tom Clancyn Hunt for the Red October on jäänyt vahvasti mieleen – luin kirjan ala-asteella heti sen ilmestyttyä englanniksi ja pidin siitä kirja-esitelmän. Aihe ”pikkuisen” erosi koulukavereiden kirjoista. Osittain sen seurauksena päädyin olemaan ala-asteella enemmän tekemisissä opettajien kuin muiden oppilaiden kanssa, oikea pikkunörtti..

  Kirjoja mitkä aikuisena ovat tehneet vaikutuksen onkin sitten enemmän – niistä voi käydä katsomassa yhtä listaa vaikka täältä.

 4. Mihin asiaan et koskaan tule tottumaan nykyisessä asuinmaassasi?

  Ei tule mieleen mitään mihin ei ”tottuisi”, melkein mihin vaanhan sitä ihminen tottuu. Talvella kylmistä sisätiloistakaan – joka oli siellä ärsytyslistan kärjessä aiemmin – ei tarvitse enää kärsiä kun rakennutti talon joka on aina sopivan lämmin. Ajoittain vähän turhan vakaviin asioihin ylettyvä ”no worries”-asennekin on Melbournessa paremmalla tolalla kuin monessa muussa paikassa Australiassa.

 5. Minkä vinkin antaisit henkilolle, joka on muuttamassa ulkomaille?

  Sattumalta kirjoitin juuri tästä aiheesta jokunen viikko sitten oman postauksen, joten lukekaa sieltä 🙂

 6. Montaako eri kieltä perheessäsi puhutaan?

  Aktiivisesti kahta, suomea ja englantia. Kasvavissa määrin näköjään myös japania, jota lapset opettelevat koulussa vieraana kielenä..

 7. Missä haluaisit viettää eläkepäiväsi?

  Just nyt tuntuu siltä että täällä on hyvä, vaikka ihan tässä samalla alueella ja samassa talossakin kun missä nyt asutaan.

  Varaan oikeuden muuttaa vastausta 🙂

 8. Suomalainen (perinne)ruoka, jota valmistat usein.

  Aika usein tulee tehtyä karjalanpiirakoita; se varmaan voidaan lukea perinneruoaksi.

 9. Mikä on parasta, mitä muutto nykyiseen asuinmaahasi on elamääsi tuonut?

  Olemme löytäneet juuri meidän perheelle kaikin puolin hyvin sopivan ympäristön.

 10. Mitkä kolme asiaa ärsyttävät eniten nykyisessä asuinmaassasi?

  Tämäkin on vähän tällainen ”just-nyt”-tyyppinen eli vaihtelualtis kysymys, mutta kärkeen pääsee tällä hetkellä vallassa oleva ennätys-idiootti liittovaltion hallitus. Muut pointit referoin kysymykseen nro 4.

 11. Suosikkivuodenaikasi ja montako kuukautta vuodessa voit nauttia siitä nykyisessä asuinmaassasi?

  Kesä sellaisen vaatimattoman suomalaisen mittapuun mukaan eli +20C tai yli (mielellään alle +40C kuitenkin) – sitä on täällä onneksi melkein 9kk vuodesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: