Kirjoittanut sim | heinäkuu 21, 2015

Nettiyhteys vuosituhannen alusta

Joskus aiemmin taisin luvata että kerron minkälainen prosessi oli saada uuteen taloon nettiyhteys. Ei nimittäin mennyt ihan putkeen, vaikka putkeen se kaapeli lopulta saatiinkin. Otti nimittäin 6kk ennen kuin saatiin uuteen taloon nettiyhteys.

Taustatiedoksi sellainen että kiinteät Internet-yhteydet ovat Australiassa tunnetusti melko kehnoja. Esimerkiksi Ooklan indeksissä Australian keskinopeus on roimasti EU:n tai OECD-maiden alapuolella, keskinopeuden ollessa 18Mbps – Suomen vastaava oli 33Mbps, eli merkittävästi parempi.

Yhteyksiä on tarjolla paikasta riippuen kolmenlaisia:

 • Uusille asuinalueille vedetään useimmiten valokuituyhteydet ja surullisen kuuluisa NBN – eli National Broadband Network-projekti – on sekin joillekin alueille vetänyt kuidun ja jatkaa etanamaista verkon levitystä sillä ja muilla teknologioilla. Kaikki on luonnollisesti hyvin siellä missä kuitu kulkee. Niitä paikkoja ei kuitenkaan ole hirveän paljon.
 • Toiseksi paras on kaapeli, ja joko Telstran tai Optuksen koaksiaalikaapeliverkosto kattaa aika mukavasti kaupunkialueita. Jos sattuu osumaan sellaiselle alueelle, niinkuin viimeisimpään muuttoon asti satuin minäkin, saa DOCSIS 3-standardin mukaisen 100Mbps:n yhteyden jolla pärjäilee varsin mukavasti, vaikka uplink-nopeudet kaapelilla ovatkin suhteellisesti huonompia.
 • Joka paikka ei kuitenkaan ole HFC-kaapelinkaan päässä, joten jäljelle jää vanha ”puhelinlinjakupari” eli ADSL ja sen variaatiot. Jos sattuu olemaan lähellä puhelinkeskusta – etäisyyden keskuksesta voi tarkistaa täältä – tilanne on kohtalainen ja ADSL2+ toimii hyvin. Jos etäisyys alkaa mennä yli kolmen kilometrin niin nopeus ei tule olemaan päätä huimaava.

Ja kas kummaa, meidän uudessa asuinpaikassa etäisyys keskukseen on vajaat neljä kilometriä – ja nopeudet sitä luokkaa. Ennen kun edes niistä päästiin nauttimaan, oli edessä turhan iso rumba. Tein liittymän tilauksen viime vuoden marraskuussa, ja joulukuussa piti olla asennus. Paitsi ettei asentaja koskaan saapunut, vaan 5min ennen 4h:n ikkunan loppua tuli tekstari että tuleekin joku toinen päivä. Grr. Sitten kun viimein tuli, talopuolen kaapelointi kadulle asti oli kohtalaisen helppo tehtävä koska rakennusvaiheessa olimme siihen varautuneet.

Siitä kuitenkin alkoivat ongelmat; vaikka keskuksessa oli ADSL-portteja vapaana, muuta infrastruktuuria piti päivittää (en tarkalleen tiedä mitä ja menetin jossain välissä kiinnostuksen ottaa selvääkään) ja siitä seurasi odotusta, alihankkijoiden kanssa tappelua, lisää odotusta, lisää alihankkijasotkuja, taas vähän odotusta jne. Kompensaationa sentään saatiin lisää mobiilidataquotaa, LTE-modeemi tietokoneelle, ei liittymismaksuja yms, mutta silti otti aivoon että kesti niin pitkään. Näin jälkikäteen ajatellen olisi ehkä ollut parempi että olisi kestänyt pidempäänkin, osoittautui nimittäin että se tilapäinen mobiililiittymä pesi ”oikean” laajakaistan sata-nolla. Lähes kirjaimellisesti.

Ooklan Speedtest.net antaa nimittäin tulokseksi siitä viimein toimintakykyiseksi saadusta ADSL-liittymästä näinkin huimia lukuja:

adslspeedtest

Tragediaksi tämän tekee se, että kadulla kyllä kulkee HFC-kaapeli. Siihen kiinni pääsemisen ongelmaksi muodostuu kuitenkin liittymismaksu. Siinä missä uuden puhelinliittymän – ja siten myös ADSL:n – hinta on säännöstelty maksimissaan $299:ään, kaapelilla ei moisia ole vaan verkonmuutoskulut yms infrastruktuurin uuteen paikkaan ”saa” maksaa asiakas itse. Ja meidän tapauksessa, kun kaapeli kulkee kadun väärällä puolella ja matka on aika pitkä ja pylväät väärässä paikassa ja koska talo on kaukana tiestä niin matkalle tarvittaisiin vahvistin ja ja … niin hinnaksi muodostuu $7,000. Ei kiitos.

Joten se toistaiseksi siitä. 100Mbps yhteys jää toistaiseksi niin lähelle, mutta silti niin kauas. NBN:ää tai naapurien kanssa jonkinlaista diiliä odotellessa pärjäillään ADSL:llä – kuka sitä nopeaa nettiä nyt kotona tarvitsisikaan… Perun täten taannoiset vuosia sitten esittämät puheeni DVD/BluRay-vuokrausautomaattien – joita sattuneesta syystä löytyy täältä vähän joka ruokakaupan kyljestä – tarpeettomuudesta… 😉

Mobiilipuoli sen sijaan on täällä peiton ja nopeuksien puolesta hyvässä kunnossa. Mobiililiittymäni hakkaa kevyesti tämänhetkisen kiinteän liittymän. Tilastojenkin valossa tässä asiassa ollaan Suomea edellä, maailman kärkikastissa, keskimääräisen mobiililiittymänopeuden ollessa 25.2Mbps. Tässä nopeustestin tulos iPhone 6:lla ruuhka-aikaan keskustassa:

4Gtest

Mobiilidataliittymästä olisi pysyvämmäksikin ratkaisuksi, ellei täkäläisiä nettiliittymiä vaivaisi eräs maailmalla yleinen ominaisuus: datasiirtorajoitukset. Niin kiinteällä kuin mobiilipuolellakin liittymät hinnoitellaan ei nopeuden vaan niihin sisältyvän datamäärän mukaan. Mobiilipuolella siis joku 10GB:kin maksaa maltaita kun kiinteällä puolella kiintiöt ovat sentään paremmassa kokoluokassa.

Joka tapauksessa kiinteän netin surkeat uplink-nopeudet sekä siirtorajoitukset saavat aikaan sen että esim. valokuvia ja videoita on ihan turha yrittääkään varmuuskopioida ns. pilveen, vaan ratkaisujen on oltava paikallisia. Tervetuloa menneisyyteen siltä osin siis.

Mainokset

Responses

 1. Meillä kävi Sydneyn vuokra-asunnon kanssa hienosti. Se oli kalustettu ja hintaan kuului Telstran ADSL. Yritin saada agentin kautta tietoa minkälainen data cap siinä mahtaa olla koska pienin ei riittäisi, tarjouduin myös maksamaan päivityksen ja sainkin suostumuksen mutta asia ei edennyt mitenkään.

  Sattumalta TPG veti parin viikon kuluttua kuidun kellariin ja tarjosi 100/50 bittiä _ilman_ datarajoitusta halvemmalla kuin Telstran halvin ADSL. Ehdotin vaihtoa tähän ja sain vastauksen että no thank you mutta saat kyllä tilata sen itse jos haluat.

  Laitoin sen tilaukseen ja se asennettiin alle viikossa, asentaja tuli kytkemään VDSL-modeemin jouluaattona. Hienoa, kerrankin oikea Internet-yhteys Australiassa.

  Viikon kuluttua tuosta TPG joutui NBN:n takia lopettamaan ko. liittymien myynnin. Kun muutimme asunnosta pois, ehdotin agentille että kuituyhteys kannattaisi varmaankin jättää käyttöön uudelle asukkaalle kun niitä ei edes myydä tällä hetkellä. Vuokraemäntä totesi että ei kiitos, ja kertoi että lopettaa myös aiemmin hintaan kuuluneen ADSL:n.

  Kesäkuussa olimme parissa Airbnb-asunnossa. Ekassa oli omistajan Vodafone-mokkula, josta tuli päivän jälkeen sähköpostia että voisimme käyttää hiukan vähemmän kun on niin kallista.. Toisessa oli Telstran 4G mokkula, jossa viikon kuluttua laite näytti ”Käytetty 16.51GB of 4GB”. Varoitin kyllä vuokraemäntää kun muutimme sisään että kertoo jos käytämme liikaa, hän vain totesi että ”se toimii niin kauan kuin se toimii”. Kaikissa asunnoissa oli kyllä sisäverkko, jolla modernin bitin olisi saanut aika helpostikin jos vain tarjontaa olisi.

  Toissa vuonna vuokra-asunnossa ei ollut mitään ja kun huomasin että sinne saa Telstran (BigPond) kaapelimodeemin, ajattelin tietysti että sehän on näppärä ja helppo vaihtoehto. Tuossa vaiheessa olin sen verran noviisi Australian suhteen etten tajunnut että se ei ole kuten DNA Welho, jossa haet kaapelimodeemin ja se lähtee toimimaan sinä aikana kun kävelet kotiin.

  Siinä sitten juteltiin parin viikon ajan Intiaan ja ties minne, käytiin viemässä samat paperit myymälään kolme kertaa ja ties mitä. Liittymä kyllä lopulta tuli mutta seuraavat pari viikkoa arvottiin kaapelimodeemi-liittymään pakollisena tulevaa lankapuhelinta. Totesin jossain vaiheessa ettei kiinnosta, perukaa tilaus jos haluatte. Jätin myös pari tusinaa soittoyrityksiä vastaamatta lankaliittymän suhteen. Kuukauden jälkeen ehkä sen jonnekin asensivat, jotta saivat laskutuksen pyörimään, en tiedä minne.. Aivan järkyttävä case.

  Irtisanominen onnistui kyllä ihan mukavasti — tosin yllätyksenä tuli $100 lasku siitä hyvästä että lankaliittymä oli irtisanottu liian nopeasti ja siihen oli kuulunut jotain credittiä. Itse kaapeli-internet oli kyllä ostettu ilman minimisopimusta.

  Suomessa asuntoon tuleekin sitten seinästä 1000/500 yhteys ja vaihtoehtoja on kolmelta operaattorilta, päälle kaapeli-tv-internet. Gigabit-yhteys oli pakko ottaa kun sen kerran sai 🙂 Parin kympin 350/50 olisi toki ollut kustannuksiltaan kaikkein järkevin. Hiukan erilaista. Perusnopeus (10/10) tulee jo taloyhtiön puolesta, taloyhtiö maksaa siitä pari euroa kuussa.

  Seurailen sekä Australian että Uuden Seelannin verkko-operaattoripostituslistoja ja täytyy tunnustaa että kyllä siellä on paljon keskustelua tasolla, joka Euroopassa on jo historiaa. Esimerkiksi ADSL on Euroopassa nopeasti tulossa yhtä vanhanaikaiseksi kuin lankapuhelin (joita ei ole muuten Helsingissä pitkään aikaan enää saanut edes ostaa — ja jos sellaisen on sattunut pitämään niin kk-maksu on yhtä kallis kuin mobiililiittymä rajoittamattomilla puheluilla, tekstiviesteillä ja datalla).

  Telstran 4GX verkko on kyllä hyvä ja teknisesti ajantasalla mutta omat kokemukset ovat että Elisan verkko on nopeampi Suomessa, myös kaupunkiolosuhteissa. Sydneyssä sain myös Optuksella Telstran nopeusluokkaa mutta verkko oli reikäinen ja maaseudulla turha edes yrittää. Nyt kesällä vaihdoin Suomessa Soneraan ja se antaa tuon Telstran esimerkkisi kaltaisia lukuja mutta en pidä tuota hirveän hyvänä, yli 100 Mbit/s nopeutta on tullut vain silloin tällöin. Elisan puhelinmyyjä onneksi sattui soittamaan alkuviikosta ja trokasi vaihdon.. (*

  Suomen 4G verkoissa on nyt viimeisen parin vuoden aikana tullut aika iso hyppy maaseudulla kun matalammat taajuudet tuli kätytöön. Sonera on vain mennyt melkoista alamäkeä Ruotsin alaisuudessa ja DNA on hit-and-miss, kuten Optus Australiassa. Elisa ja DNA rekrytoivat uutta porukkaa Suomessa, Sonera potkii pihalle.

  *) Kun muutimme tähän pari vuotta sitten, kesti pari päivää että kuituyhteys kytkettiin. Se oli tuolloin kympillä kuussa 100/10 — ja sattumalta sitten tuli huomattua että Elisan 4G oli nopeampi kuin kuitu!

  **) Jos ihmettelet tätä Suomi-Australia akselin vaihtelua niin olemme nyt viime vuodet olleet Australiassa ja Suomessa molempien paikalliset kesät. Pitäisi saada sponsoroitu työ Australiasta niin voisi muuttaa pysyvämmin 🙂 Osaamisen sain assessoitua mutta pisteet eivät vain absoluuttisesti riitä, paremmalla puoliskolla on prosessi vielä työn alla mutta paikallinen liitto on tehnyt tutkinnon vastaavuudesta todella vaikean, suojelevat paikallisia työpaikkoja ulkomaalaisilta.

  ***) Mielenkiintoinen blogi, kiitos siitä! Ja extra-kiitokset siitä että olette jaksaneet päivittää vuosien ajan!

  • Kiitoksia kommenteista! Eipä tuo ”kesä molemmissa maissa”-toimintakaan kovin huonolta kuulosta pysyvää viisumia odotellessa 😉


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: