Kirjoittanut sim | heinäkuu 31, 2015

Tapaus Adam Goodes

Samaan aikaan kun Suomessa velloo Immonen-kohu ja sitä seuranneet vahvat ja ilahduttaneet rasismin vastaiset kannanotot, täällä on rasismi myös harvinaisen vahvasti tapetilla. Tämä kaveri on Adam Goodes:

adamgoodes

Adam Goodes ei todennäköisesti monelle sano yhtään mitään. Adam on kuuluisa ja menestyksekäs australialaisen jalkapallon pelaaja, joka viime vuonna nimitettiin Vuoden Australialaiseksi. Adam on myös taustaltaan aboriginaali, johon tämänhetkiset ongelmat juontavat juurensa.

Aiemmin tänä vuonna Goodes esitti maalinteon jälkeen aboriginaalisen sotatanssin maalia juhlistaessaan. Välittömästi tämän jälkeen Goodes on saanut osakseen vihapuhetta ja osa yleisöstä on buuannut hänelle jokaisessa tapauksen jälkeisessä pelissä.

Siitä buuataanko Adamille rotutaustan vuoksi vai jostain muusta syystä on kiihkeän keskustelun aihe, mutta yleinen mielipide tuntuu olevan että buuaminen on vähintään suurelta osin rasismista johtuvaa.

Miksi näin näennäisesti pienestä asiasta sitten tulee niin iso kohu?

Siksi että Australialla, toisin kuin Uudella-Seelannilla jonka uudisasukkaat elivät rauhanomaista yhteiseloa alkuperäisasukkaiden kanssa, on erittäin väkivaltainen ja historiallisesti hankala suhde aboriginaalien kanssa. Uudisasukkaat ovat kohdelleet aboriginaaleja monilla tavoin kaltoin, ja vasta viime vuosikymmeninä asiaan on kunnolla puututtu ja aboriginaalit saaneet kaikki muille kuuluvat ihmisoikeudeta. Huonon kohtelun pitkä historia on kuitenkin jättänyt syvät arvet kansaan puolin ja toisin.

Adam Goodes on aboriginaalijohtaja ja arvostettu roolimalli joka on äänekkäästi puhunut aboriginaalien oikeuksien puolesta. Voitettuaan Vuoden Australialainen-palkinnon, Goodes käytti julkisuutta hyväkseen kiinnittämällä huomiota jatkuvaan aboriginaalien kokemaan sosiaaliseen epäoikeudenmukaisuuteen – jota valkoinen valtaväestö ei välttämättä kovin mielellään kuunnellut. Kun Goodes sitten juhlisti maalia selkein aboriginaalirituaalein, sankarista tulikin vihan kohde.

Kuten Suomessa Immosen tapauksessa, muut australialaiset ovat lähteneet voimakkaaseen kampanjaan puolustaakseen Goodesia. Jopa pääministeri Tony Abbott vetosi ihmisten kunnioituksen puolesta ja liikkeellä ovat myös liike-elämän tahot. Oman työnantajani Telstran pääjohtaja twiittasi asiasta lyhyesti:

AG-aptweet

Qantas puolestaan julkaisi tänään pidemmän kannanoton, samalla yhtyen tähän 150 yrityksen rasismin vastaiseen kannanottoon.

ag-qantas

On hyvä nähdä valtaväestön osoittama tuki Goodesille, mutta koko tämä kohu paljastaa myös sen että Australiassakin on rasismia. Näin vaikka monella mittarilla – ja mutu-kokemuksellakin – Australia on maailman parhaita esimerkkejä onnistuneesta monikulttuurisuudesta. Arkielämässä nimittäin suoranaiseen rasismiin törmää täällä verrattaen harvoin vaikka jännitteitä esim. muslimiväestöä kohtaan välillä esiintyykin.

Mielenkiinnolla jään odottamaan miten ja milloin tämä kohu laantuu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: