Kirjoittanut sim | elokuu 31, 2015

Ekoilua & lähiruokaa

Kunta jossa asumme on tunnettu keskimääräistä vahvemmasta ekologisesta ajattelusta. Tämä näkyy monessa asiassa; mm. kotitalousjätettä kunnan alueella tuotetaan ~35% osavaltion keskivertoa vähemmän, kunnan vuosittain järjestämässä Practically Green Festival: Eco Building and Lifestyle-tapahtumassa, ekologisten tapojen korostuksessa ja lähiruoan etujen ajamisessa (josta lisää alla). Kunnan alueella on myös mielenkiintoinen ”extra-eko-alue”, Bend of Islands:

bend of islands

Reilun 600 hehtaarin kokoinen alue on erityiskaavoitettu Special Use Zone (SUZ) – Environmental Living:iksi ja siellä asuu muutama sata ihmistä. Kuten kyltistä näkee, ovat kissat ja koirat siellä kiellettyjä ja alueella asumisen ideana on elää mahdollisimman ekologista, luontoa häiritsemätöntä elämää. Tämä houkuttele tietysti alueelle tietyn tyyppistä porukkaa; on yleisesti ekologisesta elämästä (hyvin) kiinnostuneita, taiteilijoita ja myös kansaa mitä voitaisiin kutsua nykyajan hipeiksi. Myös läheisestä St Andrews:ista löytyy paljon ns. hipahtavaa porukkaa; tämän alueen tunnelmaa voi käydä haistelemassa vaikka viikottaisilla St Andrews:in markkinoilla. Pienen ironisen vivahteen asiaan toki tuo se, että Bend of Islands:iin kulkeminen on kokolailla mahdotonta ilman autoa – toisaalta isoja kovin luonnonmukaisia alueita ei hyvien julkisten yhteyksien päästä taida löytyä oikein mistään.

Erän mielenkiintoinen pointti tuossa ylläolevassa on Removal of timber is prohibited. Kun ympäristön annetaan olla mahdollisimman luonnonmukaisessa tilassa, tarkoittaa se myös että siellä on paljon polttoainetta mahdollisen tulipalon sattuessa. Bend of Islands onkin siis niitä huonoimpia paikkoja olla jumissa jos metsäpalo sattuu syttymään..

Kun nyt tässä muutenkin lähestytään fire season:ia, tuli mieleen tämä kohtalaisen osuva heitto:

firedanger

Lähiruokaa

Yksi näkyvä ekologisuuspiirre on lähiruoan korostus; lähiruoka-aktiviteetteja on alueella paljon. Meilläpäin Local Food Connect-palvelusta löytää hyvän listan paikallisia tuottajia ja kaikenlaista muuta toimintaa – kotipuutarhureillekin löytyy jos jonkinlaista aktiviteettia. Niinsanotut food swap:it ovat yleisiä – tapahtumat joihin kukin tuo omaa ylimääräistä tuotantoaan jota voi sitten vaihdella muiden kanssa. Kotikasvattajillekin on oma vuosittainen kunnan järjestämä tapahtuma, Home Harvest Feast.

Eikä sovi tietysti unohtaa lähiviinitilojakaan.. 🙂

Kotona tuotettu ruoka ei rajoitu vain kasvikunnan tuotteisiin. Melbournen alueella monet pitävät kanoja hyvinkin kaupunkimaisessa ympäristössä jos vain sattuu sen verran tilaa olemaan. Kanat lienevät ”hyötyeläimistä” yleisimpiä ja ovat meilläkin hankintalistalla; hoitokurssin olen jo käynytkin. Viimeisimpänä ”villityksenä” ovat mehiläiset joita yksityishenkilöt pitävät kasvavissa määrin; pesien määrä on rajoitettu tontin koon mukaan – alle 500m2:n tontilla saa pitää yhden pesän, 2000m2:n tontilla jo 10. Kun mehiläiset ovat tässä ilmastossa kohtalaisen helppohoitoisia ja yhdestä pesästä voi saada yli 50kg hunajaa vuodessa, on niiden(kin) viehetys helppo kyllä ymmärtää.

Mehiläisten osalta turvaudun toistaiseksi muihin tarhaajiin. Aiemmin kirjoitin miten tykkäämme hakea lähihunajaa, mutta tuonne paikkaan kuitenkin on useampi kilometri matkaa. Sattumalta Google Mapsia selailemalla huomasin eräs päivä että ihan muutaman sadan metrin päässä meiltä on mehiläistarhaaja joten lähihunaja vaihtui tosilähihunajaksi. Suoraan tarhaajilta ostettu hunaja on monessa suhteessa kaupan hunajaa parempaa; paitsi että kyseessä on poikkeuksetta raakahunaja ja tavara on taatusti tuoretta, on hinta reilusti kaupan hintoja halvempaa – kilon purkki suoraan tarhaajilta on luokkaa $10-$12 (€6-€8/kg).

Maaseudun rajamailla kun elämme, läheltä löytyy monia pientilallisia ja iso eläinkirjo lampaista ja lehmistä laamoihin ja alpakoihin. Täkäläisittäin eksoottisempiakin eläimiä löytyy; esim. Yarra Valley Game Meats kasvattaa saksanhirviä, joka soveltuu varsin kelvollisena korvikkeena poronkäristyksen tekoon.

Lähiruoka-aiheisia resursseja: (ja alueita mihin ovat relevantit)

Ekologinen rakennus

Noin keskiverrosti Australia ei todellakaan ole mikään ekologisen rakentamisen mallimaa; etenkin vanha rakennuskanta on energiatehokkuudeltaan luokkaa ”teltta”. Vaikka energiatehokkuusvaatimukset ovatkin parantuneet, uudet talot taas ovat kooltaan maailman suurimpia – joten jäähdytykseen ja lämmitykseen kuluu silti rutkasti energiaa.

Virkistäviä poikkeuksia tälläkin saralla onneksi on enenevissä määrin; oma kuntamme on julkaissut varsin hyvän yleisoppaan Practically Green at Home – A guide to sustainable building, renovating and living ja jälleen pitää myös mainostaa valtion erinomaista tietopakettia Your Home: Australia’s Guide to Environmentally Sustainable Homes.

Uusien rakennusten osalta kunta käyttää Sustainable Design Assessment in the Planning Process (SDAPP)-rakennetta jonka periaatteet ovat kyllä varsin järkeviä (tarkempia tietoja täältä):

sdapp

Tietoa ei maasta tältä saralta siis todellakaan puutu – vielä kun otettaisiin nuo periaatteet laajemmin käytäntöön. Etenkin volyymirakentajia ei tunnu juuri kiinnostavan tehdä vaatimuksia parempia rakennuksia, tai ”ekologisuus” heidän sanavarastossaan rajoittuu aurinkopaneeleihin. Pienen poikkeuksen tekee Burbank jonka perusmallistosta löytyy jopa 8:n tähden taloja (energialuokitusten mennessä siis nollasta kymmeneen tähteä, kuuden tähden ollessa nykyinen minimi).

Aurinkoenergian käyttöönotossa Australia kylläkin on maailman johtavia maita, nimenomaan kotitaluoksien osalta. Miljoonan kotitalouden raja aurinkopaneelien (nimenomaan PV-paneelien eli sähköntuottoon tarkoitettujen – veden lämmitykseen käytettäviä järjestelmiä on vielä paljon enemmän) raja ylittyi jo 2013, ja huolimatta viime vuosina vähennetyistä kannustumista, kapasiteettia asennetaan yhä yli 700 MW:n vuositahtia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: