Kirjoittanut sim | syyskuu 25, 2015

Viikon sekalaishavaintoja

Malcolm Gladwell livenä

Malcolm Gladwellin kirjat (mm. Blink, Outliers, The Tipping Point) ja muut tekstit varmaan tuntee suurin osa tämänkin blogin lukijoista; minutkin voi kenties lukea kaverin ”faneihin” kun kerran kaikki kirjat olen lukenut. Keskiviikkona pääsin kuitenkin ensimmäisen kerran kuulemaan Malcolmia livenä kun hänet oli hankittu työnantajani melko massiivisen paripäiväisen asiakastapahtuman Vantage:n loppupuhujaksi.

gladwell

Ihan hyvä oli Malcolm puhumaankin – vaikka voidaan mielestäni sanoa että parempi silti kirjoittamaan kuin puhumaan. Tämänkertaisen puheen pääjuonne keskittyi innovaattoreiden asenteeseen ja kantavana juonena toimi Malcolm McLean, konttiliikenteen keksijä. Pääpointtina oli että innovaattoreille, niille jotka oikeasti pystyvät muuttamaan mailmaa, on yhteistä kolme asennetta:

  1. Creativity eli luovuus
  2. Conscientiousness eli tunnollisuus, se että vievät ”tehtävänsä” loppuun asti tietynasteista jääräpäisyyttäkin ilmentäen
  3. Disagreeableness eli eivät välitä muiden mielipiteistä tuon taivaallista

Ja tärkeänä lisäpointtina että vain harvat ihmiset ovat kaikkia kolmea, ja se on ihan ok. On kokonaisia aloja joissa työskentelevien ihmisten odotetaan olevan vain tunnollisia, ei esimerkiksi luovia – esimerkkinä kirjanpito.

Leikkausyhtäläisyyksiä

Välillä tuntuu siltä että hallituksilla on joku online-foorumi tai muu paikka missä he keskustelevat että mitä kollektiivisesti tehtäisiin ja mistä leikattaisiin – sen verran yhtäläisyyksiä eri tahojen toiminnoista välillä löytää. Tällä kertaa tämä tuli mieleen kun uunituore pääministeri Malcolm Turnbull (sattumalta myös menestynyt liikemies kuten Suomenkin nykyinen pääministeri) otti esille leikkauslistalle täysin samoja asioita kuin Suomessa – nimittäin sunnuntailisien leikkaukset. Reaktio liittojen ja kansan taholta oli samansuuntainen, vaikka täällä ei vielä olla tämän aiheen tiimoilta lakkoiluun asti päädyttykään.

Erilaiset lisät vaihtelevat täällä aloittain, osavaltioittain ja sopimuksittain joten 1:1-vertailu on mahdotonta. Esimerkiksi South Australiassa on jo sovittu että 25%:n lauantai-lisistä luovutaan ja 100% sunnuntailisät puolitetaan. Toisaalta kansallisten vapaapäivien lisät voivat jopa kolminkertaistaa palkan. Saa nähdä mitä täällä ehdotuksen tiimoilta käy.

Ottamatta sen enempää siis kantaa siihen ovatko tämänsuuntaiset leikkaukset Suomessa tai Australiassa oikeutettuja tai ”oikea” tapa toimia, kiinnitin huomiota lähinnä tilanteen, diskurssin ja ajoituksen yhtäläisyyksiin.

Onko (kahvilan) ulkonäöllä väliä?

Kotilähiömme on noin 25,000:n asukkaan kokoinen ja juuri mukavan aktiivinen – vaikka väkiluku ei massiivisesti olekaan kasvussa (kuten eräissä muissa Melbournen lähiöissä), kaikenlaista uutta tulee alueelle jatkuvasti ja tuntuu siltä että seutu on positiivisessa mielessä elossa. Lähiön teollisuusalueelle on viime aikoina avattu useampi vähemmän teollinen tapaus – muutama kuukausi sitten uusi ravintola ja vähän aikaa sitten uusi kahvila tiloihin mikä aiemmin toimi taidegalleriana. Tämä nykyään-kahvila/leipomo/galleria on varsin moderni mutta samalla kotoisan oloinen (huomaa aito hipsteri-barista ;)):

cafe1-1

cafe1-2

Kilometrin päässä tästä paikasta, lähiömme ”keskustassa” sijaitsee varsin eri tyylinen paikka. Tässä kuvassa paikan muutaman hengen vetoinen ”terassi” – näyttääkö houkuttelevalta?

cafe2

Jos ei näytä, voi Melbournessa menettää monta hyvää elämystä. Ulkoapäin aika mitättömän näköisiin paikkoihin nimittäin kätkeytyy Melbournessa monta toinen toistaan parempaa kahvilaa ja ravintolaa. Tämän vaatimattoman ulkokuoren alle kätkeytyy Little Drop of Poison – nimikään ei varsinaisesti vedä puoleensa, mutta paikka on ihan loistava pikkupurtavalle tai kahville tai muulle juotavalle.

Kumpi tyyli siis on parempi; päälle(kin) päin pramea vai kätketty paikallinen aarre? No molemmat tietysti 🙂 Ja on hienoa että jopa täällä metropolialueen perähikiällä ovat molemmat tyylit mallikkaasti edustettuna.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: