Kirjoittanut sim | lokakuu 19, 2015

Hyötypuutarha Australiassa

Yksi vähän isomman tontin viehetyksistä on mahdollisuus kasvattaa itse osa omasta ruoastaan. Vaikkei tässä mihinkään omavaraiskotitalouteen pyritäkään, voisi joku 5%:n omavaraisuusaste olla ihan hyvä ensitavoite. Puutarhanhoito on sitäpaitsi mukava harrastus, yleishyödyllistä ja myös lapsille opettavaista.

Australiassahan kasvaa ilmaston puolesta melkein mikä vaan, paitsi ne harvat kylmään ilmanalaan sopeutuneet kasvit. Tämä luo varsin houkuttelevan valikoiman kasveja mitä voisi kasvattaa, joten valintaa vaikeuttaa lähinnä runsaudenpula.

Niin ja tietysti tarvittaisiin sellaisia sivuseikkoja kuin multaa ja vettä.

Kasvatus kun ei täällä usein onnistu ihan niin että tökätään kasvit pihamaahan ja annetaan rauhassa kasvaa. Ainoa mitä ne sillä tavalla tekevät on rauhassa kuoleminen, elleivät kyseessä satu olemaan natiivikasvit. Ne taas harvoin ovat kovin yleisiä ruokakasveja. Kuten sitruunapuun istutuksen yhteydessä totesin, maaperä alueellamme ei ole sanotaanko kasvatukseen mitenkään optimia – ja sekin vähä vesi mikä vähään multaan sataa, joutuu äkkiä ympäröivien eukalyptuspuiden imemäksi.

Projekti siis pitää aloittaa niinkin yksinkertaisesta asiasta kun mullasta. Onneksi sitä saa kaupasta – joko tylsästi säkeittäin Bunningsista tai tyylikkäämmin puutarhaliikkeestä rekoittain:

veggies1

Sivuhuomiona, tiesittekö että multa on älyttömän painavaa, noin 1500kg/m3? Sitähän ei äkkiseltään ajattelisi, mutta onhan se loogista että sen pitää painaa esim. enemmän kuin jo sinänsä materiaalina painava vesi; muuten järvet näyttäisivät aikalailla erilaisilta. No, kun sitä lähemmäs kymmenen tonnia roudaa kottikärryillä ylämäkeen niin tämä fakta jää hyvin mieleen.

Seuraavaksi tarvitaan tietysti joku paikka mihin sen mullan laittaa. Yksi vaihtoehto on maahan kuoppaan tai läjään, mutta silloin esteettisten ongelmien lisäksi se altistuu muille ympäristön kasvien kilpailulle. Vastaus on siis ns. raised bed, korotettu kasvipenkki – tai tässä tapauksessa ns. veggie box.

Kasvipenkkejä voi tehdä tai ostaa monesta eri materiaalista, mutta yksi suosittu tapa on käyttää vanhoja omenalaatikoita, apple crates. Näitä ~1.2m x 1.2m kokoisia laatikoita kauppaavat viljelijät muutaman kympin kappalehintaan ja kun ne vuoraa sivuilta muovilla ja pohjasta läpäisevällä kalvolla niin laatikot kestävät jopa 10v. Kunhan pohjalle on laitettu esim. paali olkia, ei kun täytetään ne mullalla. Päälle kannattaa laittaa lisää olkia tai muuta auringon kuivattavalta vaikutukselta suojaavaa materiaalia.

veggies2

Mutta vielä puuttuu vesi. Sitä kun ei tunnetusti täällä etenkään kesäaikaan riittävästi sada että kasvit pärjäisivät suoralla sadevedellä. Sadevettä voi onneksi kerätä talteen – meillä on talon katolta vettä keräämässä 3,000 litran tankki (josta myös vessanpöntöt saavat vetensä) ja autokatoksen katolta toinen 5,000 litran tankki. Niillä pärjää aika pitkälle myös puutarhan kasteluun.

Vesi kuitenkin on myös saatava niille kasveille jotenkin. Letku- tai kannukastelu on sen verran vaivalloista puuhaa että automatisoin tämän puolen mahdollisimman pitkälle. Kasteluun on kaksi eri päätyyppiä ja testaan parhaillaan molempia.

Toinen on ns. wicking bed – suomeksi varmaan altakastelujärjestelmä kuvaisi sitä parhaiten. Siinä laatikon pohjalle tehdään muutaman sadan litran vetoinen vesisäiliö (allaolevassa kuvassa ylivuotoputki), jonka varassa kasvit pärjäävät jopa kuukausia ilman tankin täyttöä.

veggies3

Toinen systeemi on tiputuskastelujärjestelmä, drip irrigation. Näissä vesi tulee kasveille ajastetusti ’vuotavissa’ putkissa. Tätä putkea oli tuossa ylemmässä kuvassa rullalla penkkien päällä. Alla drip irrigation-järjestelmän nousuputki; hanalta asti putket voi kaivaa kätevästi maan alle pois näkyvistä.

veggies5

Yhdestä tällaisesta kastelureiästä – joita putkessa on 30cm välein – tulee 2 litraa vettä tunnissa:

veggies4

Molemmat kastelusysteemit tuntuvat toimivan hyvin. Wicking bed on kalliimpi ja vaivalloisempi laittaa kuntoon, mutta tarvitsee vielä vähemmän jatkuvaa huomiota kun drip irrigation-systeemit. Kun vihdoin perusasiat ovat kunnossa, tarvitsee vain lisätä aurinkoa. Tässä on tulossa pinaattia ja purjoa:

veggies6

Ettei kävisi niinkuin henkilölle kirjassa The $64 Tomato, kannattaa puutarhan osaksi istuttaa yrttejä. Näin välttyy ostamasta naurettavaan hintaan pieniä nippuja kaupasta ja samalla parantaa huomattavasti projektinsa tuottoa sijoitukselle (ROI), vaikka se toki sivuseikka tässä onkin.

Hyväksi havaittuja kirjoja ja muita resursseja puutarhanhoitoon ovat mm:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: