Kirjoittanut sim | lokakuu 30, 2015

Mihin verosi menevät?

Australiassa ns. financial year on jokseenkin ärsyttävästi heinäkuusta kesäkuuhun, eli verovuosi päättyy kesäkuun viimeinen päivä. Yksityishenkilöiden veroilmoitukset pitää tehdä lokakuun loppuun mennessä. Prosessi ei ole aivan yhtä kevyt kuin Suomessa veroehdotuksen kanssa, mutta ei siihen silti tuntia tai paria kauempaa mene, ja homma onnistuu netissä.

Tänä vuonna lopullisen verolaskelman mukana tuli mielenkiintoinen lisäkaavio – mihin verosi käytetään? Allaolevan voi klikata isommaksi (mustat laatikot peittävät dollarimääräiset summat). Mielestäni tämä on varsin hyvä ja helppo tapa nähdä mihin veroja käytetään.

taxes

Tuosta voi myös huomata että valtionvelka kasvaa täälläkin kohisten. Taso on vielä roimasti alempana kuin Suomessa, mutta kuten aiemminkin on ollut puhetta niin säästöjä tai säätämistä on kyllä edessä täälläkin. Kun maalla nyt on – vaihteeksi – uusi hallitus, ensi vuonna nähdään mitä tuleman pitää tältä taholta. Ainakin nykyisellä pääministerillä Malcolm Turnbull:illa on retoriikka huomattavasti paremmalla tasolla kuin Abbott:illa; innovaatio, tiede ja teknologia ovat vahvasti esillä. Saa tosin nähdä miten paljon tästä retoriikasta päästään toimiin asti. Kuvittelisi ettei se ainakaan edellistä hallitusta huonommin voi mennä.

Palkasta menevien verojen lisäksi tulevat omalle kunnalle menevät rates:it mikäli omistaa asuntonsa; ratesit ovat kunnasta ja asunnon arvosta riippuen suuruusluokkaa $1,000 – $4,000 vuodessa. Jos omistaa miljoonien arvoisen luksuskämpän niin toki summa voi olla moninkertainen. Vuokralaisilta näitä ei mene, vaan ne maksaa kiinteistön omistaja. Kunnatkin pääsääntöisesti informoivat varsin hyvin mihin rahansa käyttävät; tässä meidän kunnan jakauma:

rates

Lopuksi vielä siitä paljon puhutusta asuntojen hintakuplasta, joka vihdoin näyttää pian saavuttavan lakipisteensä. Markkinat viilenevät parhaillaan nopeasti kautta linjan, ja esim. BIS Sharpnel ennustaa ”lievää korjausta” hintoihin (-5%-7%). Sanoisin että heidän ”mild correction”-skenaarionsa on mielestäni sieltä epärealistisen optimistisesta päästä, mutta saas nähdä mitä tässä vuoden-parin sisään käykään..

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: