Kirjoittanut sim | marraskuu 12, 2015

Rautalankaa laatueroista

Kulttuurishokin kakkosvaiheeseen kuuluu usein äänekäs valitus. Valitetaan siitä miten huonosti asiat ovat, miten typerästi se ja tuo ja tämä tehdään – ja usein myös romantisoidaan kotimaata eli paljon paremmin tämä asia Suomessa hoidetaankaan. Useimmiten ihmisten kehitystä kulttuurishokin vaiheista toiseen on lähinnä huvittavaa seurata, mutta monesti toivoisi ihmisiltä itseltään enemmän ymmärrystä sille prosessille mitä ovat läpi käymässä.

Erilaisuus kun ei useimmiten ole parempaa tai huonompaa, vaan pelkästään erilaista.

On kuitenkin eräs yleinen valituksen aihe – väite että Australiassa on yleinen laatutaso heikkoa – mikä on jossain määrin perusteltu näkökulma.

Auttaakseni ihmisiä ymmärtämään tätä eroa, tein graafin. Tämä allaoleva rankasti yksinkertaistettu ja kärjistetty esitys toivottavasti auttaa ymmärtämään maailman erilaisuutta. Vaikkei tämä joka asiaan (kuten esim. ruokaan) pädekään, pätee se tarpeeksi moneen että tällainen yleistys voidaan mielestäni tehdä – oli sitten kyse vaatteista tai koulutuksesta tai rakentamisesta, homma noudattaa pääpiirteissään seuraavaa kuvaajaa:

laatu

Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä että keskiarvolaatu todellakin on ihan oikeasti täällä monesti heikompaa kuin Suomessa. Jos täysin satunnaisesti valitsee jonkun tuotteen X, mihinkään muuhun huomiota kiinnittämättä, saa keskimäärin vähän heikompilaatuisen jutun kuin Suomessa.

Mutta.

Asia ei ole ihan näin yksinkertainen koska pelkkään keskivertoon tuijottaminen peittää alleen laajemmalle ulottuvan kirjon tarjontaa; ei tarvitse nähdä kuin vähän vaivaa niin täältä löytää tuotteen tai palvelun joka on parempi kuin mitä Suomessa on edes teoreettisesti saatavilla – tätä kuvastaa tuo keltainen alue ylläolevassa kaaviossa.

Joutuuko siitä maksamaan enemmän kuin huonommista jutuista? No totta kai joutuu. Minulla ei yksinkertaisesti riitä yhtään ymmärrystä ihmisille jotka hankkivat sen kaikkein halvimman jutun ja sitten valittavat kuinka heikkolaatuinen se olikaan.

Toim huom. halveksun kohtuullisen syvästi kertakäyttökulttuuria ja kulutuskulttuuria ylipäänsä. Siinä mielessä valitus heikosta laadusta on ihan ymmärrettävää. Mutta eikö olisikin parempi keskittyä käyttämään ja promotoimaan niitä parempia ja kestävämpiä vaihtoehtoja kuin ostaa sitä halvinta ja sitten valittaa siitä?

Äänestäkää ihmiset valinnoillanne. Niitä parempiakin on nimittäin täällä hyvin tarjolla kun vaan pikkuisen etsii.

PS. Sivuhuomiona todettakoon että paikallisetkin ovat sitä mieltä että monet uudet asunnot ovat kelvottoman huonolaatuisia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: