Kirjoittanut sim | helmikuu 1, 2016

Herätys, suomalaiset verkkokaupat!

Tämä aihe koskettaa Australian lisäksi useita muitakin maita. Monia ulkosuomalaisia – ja ulkomaalaisiakin – nimittäin nyppii se, että suomalaiset verkkokaupat eivät pääsääntöisesti myy ulkomaille. Eivät joko osaa tai yksinkertaisesti suostu, enkä kerta kaikkiaan ymmärrä miksi. En sitten millään. Samaan aikaan kun valitetaan että kauppa ei käy kotimaassa niin ei edes yritetä myydä ulkomaille.

Suomalaiset verkkokaupat: herätys! Maailma Suomen ulkopuolella on iso, siellä on paljon mahdollisuuksia ja kyllä, pystytte kilpailemaan siellä. Alla muutama esimerkki selityksistä mitä olen kuullut tiedustellessani verkkokaupoilta miksei ulkomaille tilaaminen onnistu:

”Postikulut ovat niin korkeat”

Kyllä, postikulut Suomesta ulkomaille ovat korkeita. Kiitos, Posti. Mutta tiedättekö kauppiaat mitä – yleensä se on ne ostajat jotka maksavat postikulut, eli kyseessä ei ole pelkästään kauppiaan murehdittava ongelma. Toisekseen, ulkomaille tilataan helposti harvemmin eli suurempia määriä tavaraa kerralla, joten postikuluista ei välttämättä muodostu estettä, ainakaan harvinaisen painavia tavaroita lukuunottamatta.

Kolmannekseen, EU:n ulkopuolelle tavaroita lähetettäessä niistä ei tarvitse maksaa ALV:ia. Jostain syystä tämä ei ole läheskään kaikkien tiedossa. Näin ulkomaisille asiakkaille voi antaa efektiivisen 20%:n alennuksen tuotteista – yllättävän monesta tuotteesta tulee tällä hyvinkin kilpailukykyinen, ja tällä säästöllä asiakas myös maksaa niitä kalliita postikulujakin aika mukavasti.

Ja  lopuksi, Posti ei ole se ainoa tapa lähettää tavaraa. Vaikka kilpailu onkin Suomessa vielä pientä, niin se on kasvamaan päin (ja samalla jollekin tilaisuus lähteä tälläkin saralla kilpailemaan). 

”Tuotteet ovat niin kalliita ettei niitä ostaisi kukaan”

Tiedoksi: jos vaikka suomalaiset tuntuvatkin penninvenyttäjiltä, on Suomessa myytävien ja etenkin siellä tehtyjen tuotteiden laatu usein maailman keskivertoa korkeampi. Maailmalta löytyy myös mukavasti niitä asiakkaita ketkä tätä laatua arvostavat ja ovat siitä valmiita maksamaan. Monesti Suomen puhtautta ja tuotteiden laatua arvostetaan, joten profiloituminen hiukan luksuspäähän kannattaa – samalla sillä hinnalla ei ole ihan niin kovasti väliä.

Esimerkiksi Australiassa ja Kiinassa yhtä sun toista eurooppalaista tuotetta markkinoidaan ilmeisen menestyksellisesti automaattisesti lähtömaata laadun takeena käyttäen, olivat ne sitten oikeasti laadukkaita tai eivät. Tähän näkemykseen kannattaa tarttua ja sitä hyödyntää. Lisäksi vinkiksi: luksusmarkkina joka viis veisaa hinnasta on jo pelkästään jossain Kiinassa monta kertaa suurempi kuin kaikki Suomen asiakkaat yhteensä.

Tämä btw ei tarkoita että riistohinnoittelu olisi mitenkään suotavaa tai mahdollistakaan – verkkokaupassa 100%:n lisä normaaleihin vähittäiskauppahintoihin ei ole perusteltua. Muistettakoon että vähittäiskauppahinnat ovat jo hyvinkin tuplattu tukkuhinnoista ja kaupalla on verkkokauppaa korkeammat kulurakenteet. Toisin sanoen, jotain rajaa.

”Niin mutta maksaminen ja kaikki on niin monimutkaista..”

Eikä ole. Monet kotimaisetkin maksupalveluntarjoajat tukevat ulkomaisia kortteja – ja ne ketkä eivät tue, hävetkää! Jos käytössä oleva ei satu tukemaan, löytyy niitä maailmalta vaikka millä mitalla PayPalista alkaen. PayPal-tili on kauppiaallekin helppo ja nopea laittaa pystyyn ja sillä pääsee hyvin alkuun.

”En osaa muita kieliä”

Tämä on itse asiassa jossain määrin ihan validi argumentti etenkin pienemmille firmoille, mutta ei silti syy kieltäytyä myymästä mitään. Pelkästään ulkosuomalaisia on jo reippaasti yli miljoona, joten siihen asiakaskuntaan voisi alkaa tarttua kiinni suomeksikin. Toisekseen englantia osaa varmasti auttavasti suurin osa suomalaisista, ja sillä aukeavat jo satojen miljoonien asiakkaiden markkinat – tai jopa kahden miljardin jos lasketaan englantia toisena kielenään puhuvat.

”En tiedä mikä menee kaupaksi”

Tee markkinatutkimusta tai koita vaan – nykyään molemmat ovat Internetin avulla kohtalaisen helppoja ja halpoja tehdä. Mutta tässä listaa alkuun: expat-suomalaiset kaipaavat usein ruisleipää (jälkiuunileivänhän voisi vaikka postittaa jos joku tajuaisi tämän markkinaraon..), xylitol-tuotteita, suomalaisia karkkeja ja suklaata, suomenkielisiä kirjoja yms. Monet maailmalla myös arvostavat suomalaisia kankaita ja tekstiilituotteita, sekä muita design-tuotteita.

Tämä voi tulla suomalaisille toimijoille yllätyksenä, mutta maailman kirjakaupoissa ei myydä suomenkielistä kirjallisuutta (ja silti se miljoona ulkosuomalaista yleensä jossain määrin haluaisi pitää kieltä yllä), kaupoissa ei myydä suomalaista karkkia, eikä paljon missään paljon mitään muutakaan. Syy? Kukaan ei ole vaivautunut lähtemään viemään niitä ulkomaille. Vaivautukaa!

”En osaa markkinoida ulkomailla / ulkomaille”

Lopuksi päästään suomalaisten firmojen maailmanvalloituksen mokaamisen perisyntiin: ei osata markkinoida, tai ei viitsitä kun kuvitellaan että teknologisesti tai muuten ominaisuuksiltaan ylivoimainen tuote myy itse itsensä.

Tiedoksi: ei myy. Eikä varsinkaan kun kukaan ei tiedä edes sen olemassaolosta mitään.

Tähän oikeaan ongelmaan on kuitenkin olemassa helppo ratkaisu: opetelkaa. Ei se ole niin vaikeaa kun voisi kuvitella, erilaista vaan. Ihan pikkutoimitsijan on helppo lähteä Facebookin, Twitterin yms sosiaalisen median voimin kauppaamaan tuotteitaan lähes mitättömin investoinnein. Isommat firmat voivat palkata apua, sitäkin kun löytyy useammilta firmoilta nykyään jos niin haluaa.

To-Do lista suomalaiselle yritykselle

Unelmani on että kun haluan ostaa jonkun suomalaisen tuotteen, voisin tehdä sen suoraan verkosta, ALVittomana, kätevästi suoraan kotiin toimitettuna. Ei niin että joudun tilaamaan sen suomalaisella luottokortilla, maksaen törkeän kalliin ALV:in, sukulaisten osoitteeseen jotka sitten joutuvat vielä erikseen lähettämään ne tänne minulle. Tätäkin nimittäin joidenkin tuotteiden osalta joutuu tekemään mutta onhan se nyt kumma jos ei tähän saada parannusta!

Niinpä, suomalainen kauppias:

 • Avaa tuotteillesi verkkokauppa, ja avaa se kaikille, riippumatta missä maassa ostaja on.
 • Tee se nyt. Mahdollisuuksien ikkuna ei ole auki ikuisesti; esimerkiksi Xylitol-tuotteita kuten tabletteja ja täysksylitolpurukumia ei täältä Australia vaan ollut saatavilla vuosiin. Verkkokauppojen puutteessa toimitukset olivat sukulaisten varassa. Nyt sen sijaan sekä täysksylitol-tabletteja että -purkkaa alkaa maasta löytymään. Valikoima on tosin vielä pientä, joten ihan kiinni ei ole tämäkään mahdollisuus vielä.
 • Myy ALV:ittomasti EU:n ulkopuolelle. Se auttaa hyvin kalliiden postikulujen kattamisessa.
 • Positioi tuotteesi laadukkaiksi ja kenties jopa ”luksukseksi”, koska maailmalla ne usein nähdään juuri sellaisina.
 • Markkinoi vaikka ensin expat-suomalaisille, joita voi käyttää pseudo-ystävällisenä koeryhmänä markkinatutkimukseen.

Jos muuten joku tietää hyvä suomalaisia verkkokauppoja jotka suostuvat lähettämään Australiaan tavaraa, saa vinkata tuonne kommentteihin. Etenkin kirja- ja kangaskaupat kiinnostavat.

Mainokset

Responses

 1. Sinun pitäisi postittaa tämä Hesarin yleisönosastolle, niin joku yrittäjä Suomessa voisi ottaa onkeensa.

  Akateeminen kirjakauppa on toimittanut tilaukseni tänne Ossillaan viimeksi pari vuotta sitten.

  • Jaa, ei välttämättä mikään huono idea. Hyvä tietää että Akateemiselta onnistuu – verkkokauppapuolelta sen sijaan ei, sivut kertovat tällä hetkellä että ”Rakennamme parhaillaan uutta verkkokauppaamme”. NIinpä tietysti.

 2. Finlandiakirja.fi oli hyvä! Ja antikvaari.fi Toimittivat ongelmitta Australiaan.

  • Kiitos vinkeistä!

 3. http://www.razormaster.com lähettää joka puolelle maailmaa, on jo lähettänyt Australiaankin 🙂 Uutuutena Suomessa käsin valmistetut parranajosaippuat!

  • Kiitos vinkistä!

 4. Loistava kirjoitus! Jopa Saksaan tilaaminen on vaikeaa, EU:n sisällä. Hyvä pointti, että nimenomaan asiakas maksaa postikulut.

  • Kiitos! Ja toisaalla oli keskustelua että usein suomalaiset verkkokaupat pyrkivät lähetyskuluina perimään vielä enemmän kuin Postin jo korkeat kulut, joka paitsi ei tietysti auta asiaa niin on IMO aika epärehellistä; postikulut ovat postikuluja, eivät extra-voittoa.

 5. Sellainenkin löytyy kun suomikauppa.fi
  Saa niin salmiakkia kuin lautapelejä ja iittalaa 😜 terveiset täältä supisuomalaisesta räntäsateesta!

  • Kiitos kommentista! Suomikauppa.fi on tosiaan tuttu. Valikoimakin on siellä ihan OK, mutta hinnoittelu ei ole kohdallaan kun tuotteiden hinnat ovat helposti kaksinkertaisia Suomessa oleviin vähittäismyynnin hintoihin (tukkuhinnoista puhumattakaan)..

   • No näin kyllä on! Aloin eilen nimittäin oikein tutustumaan ko. sivustoon ja kyllä soffalta putosin kun näin hinnat.
    Täytyy noista postikuluista sen verran kommentoida, että jos suomen posti siirtyisi tälle vuosituhannelle niin voisivat postikulutki muuttua hieman dynaamisemmiksi… Mukavaa kesää sinne päin Tellusta!

 6. Hei! Päädyin syystä tai toisesta blogiisi, ja pakko kommentoida: jos suomennettu kaunokirjallisuus kiinnostaa, tutustu ihmeessä Fabriikki Kustannukseen (fabriikki8.fi/kustannus), postitamme myös ulkomaille: https://holvi.com/shop/fabriikkikustannus Yhden kirjan postikulut pallon toiselle puolelle ovat aika suolaiset, myönnän, mutta ennakkotilauksissa sentään vähän siedettävämmät.

  • Kiitos kommentista ja vinkistä, hyvä tietää!

 7. Tuo tilanne on muuten yllättävän paljon myös toistepäin 🙂

  Olen Australiasta ja NZ:sta joutunut useasta verkkokaupasta jättämään tilaamatta koska eivät toimita Suomeen — tai hinta on aivan järkyttävä.

  Sama on tullut vastaan myös joissain saksalaisissa verkkokaupoissa, yllättävän monessa brittikaupassa(* ja kiitettävän usein jenkeistä. *) briteissä on mielenkiintoinen tilanne että joistain onnistuu helposti ja järkevään hintaan, joistain taas ei.

  Amazon ja Ebay luovat harhan siitä että kaikki sujuu ”jossain muualla” täysin ongelmitta.

  Olen huomannut nyt viimeisen 6-12kk aikana tilanneeni yllättävän paljon suomalaisista verkkokaupoista verrattuna eurooppalaisiin, ilmeisesti jotkut ovat hiljalleen tajunneet kuinka helppoa kilpailukyky on — tuotteen hinta kohdalleen ja toimituskulut linjassa. Vaihtoehtojahan toimitukselle Suomessa nykyään riittää, Posti ei ole ainoa.

  Australiassa tuli tilattua yllättävän paljon Amazon US:stä koska paikalliset hinnat olivat niin kilpailukyvyttömiä ja toimituskulut Yhdysvalloista samaa tasoa tai halvemmat.

  Mutta olet oikeassa että verkkokauppojen pitäisi pyrkiä toimittamaan ulkomaille — se ei ehkä ole iso bisnes mutta eihän sitä tiedä mihin se johtaa.

  • Tuo postikulujen kalleus niin Suomen Postin kuin AusPostin osalta on kyllä valitettavan totta. Volyymit toki ovat kohtalaisen pieniä sillä välillä, mutta veikkaan nykyisten hintojen olevan aikalailla yläkanttiin. Kilpailua kaipaisi sillekin saralle enemmän, vaikka pikkuhiljaa vaihtoehtojakin on.

   On varmasti myös totta että aika harva aussikauppa lähtee lähettelemään tavaraa Eurooppaan. Parannettavaa löytyy vähän kaikilta, ja kun benchmarkina tosiaan on US Amazon niin kuilu on yleensä aika suuri.

 8. Hei vaan Brisbanesta,

  Aivan sattumalta tama kirjoitus osui silmiini kun taas kerran etsin Suomalaista kauppaa/nettikauppaa joka lahettaisi tavaraa tanne Australiaan.
  Aivan mahtavaa etta joku muukin ihmettelee Suomalaista menttaliteettia ulkomaille myynnin suhteen. Kiitos sinulle!! Artikkeli pitaisi todella laittaa Hesarin etusivulle!

  Olen vuosia manannut tata tilannetta kun olisin niin mielellani tilannut Suomesta elokuvia ja TV sarjoja, elintarvikkeita, kirjoja ja lehtia, lahjatavaraa ja vaatteita. Aina on seina vastassa. Miksi? Vuosikausia sitten loysimme edes Fazerin konvehteja ja Iittalan lasia takalaisista kaupoista mutta nekin vahat ovat nyt taysin kadonneet.

  Sukulaisten kautta tilaaminen ei onnistu meilla mainitsemistasi syista eli maksan tavarasta aina tupla postitukset ja verot.

  Itse olen tilaillut Suomikauppa.fi ’sta ja booky.fi ’sta mutta etenkin ensin mainittu uusii laiskasti tuotevalikoimaa tai nettisivujaan. Etenkin DVD’t ja kirjat eivat uusiudu ollenkaan. Suuri Suomalainen Kirjakerho (ssk.fi ) lahettaa tavaraa tanne mutta on oltava jasen. Heidan valikoimansa muuttuu jatkuvasti ja olen tilannut sielta monet kirjat.

  Hinnat ovat tosi hurjia ja toimituskulut viela hurjemmat mutta muuten homma on sujunut hyvin. Yhtaan pakettia ei ole ”hukattu” ja olen saanut kahvit, mausteet, karamellit ja jopa leivat (ruis leivat) perille ihan OK. Tulli tosin penkoo paketin joka kerta mutta mitaan ei ole otettu pois. Paitsi kerran kuivattu saunavihta!

  Brisbanen terkuin
  Paivi

  • Kiitos kommentista! Tuntuu tosiaan suomalaisten verkkokauppojen olevan ylivoimaisen vaikeaa alkaa palvella ulkomaisia asiakkaita paremmin.. Seurauksena tästä tietysti on se, että sitä löytää täältä korvaavia tuotteita melkein kaikelle – sitä kirjallisuutta kenties lukuunottamatta.

  • Mitä mausteita muuten kannattaa Suomesta lähettää tänne (joita ei siis saa Australiasta)?!

   • Mielenkiintoinen kysymys, odotan myös vastausta 🙂 Ei nimittäin tule kyllä mieleen mitään maustetta mitä en olisi täältä löytänyt.

    Itse asiassa esim. kaneli on täällä parempaa kuin Suomessa; Suomessa myytävä kaneli kun on Cinnamomum cassia:a, joka sisältää verrattaen suuria määriä haitallista kumariinia. Täällä myytävä kaneli (ainakin Masterfoods:in) sen sijaan on Cinnamomum verum:ia, jonka kumariinipitoisuus on dramattisesti pienempi.

   • Itse tilaan saannollisesti kanelia, aromisuolaa, sinappia ja myos jauhettua cardemummaa. Niita kylla loytyy jonkin tasoisina taalta mutta mielestani ei samaa tasoa kun Suomesta tilattu. Kanelia ostan taalla joskus supermarketeista mutta on oltava tarkkana millaista ja mista ostaa. Laatu ja maku vaihtelee laidasta laitaan. Tilaan Suomesta saannollisesti raesokeria jota en taalla loyda muualta kuin Finlandia Villagen kahvilan myymalasta joskus.
    Jouluksi tilaan usein piaprkakkumaustetta ja glogimaustetta ja mieli tekisi tilata paasiaismammimallasta tai -jauhosekoitustakin. En vaan tieda mita tulli siihen sanoo.

   • Pitää kysyä että miksi kummassa tilaat kanelia? Suomessa myytävässä kaneli kun on Cinnamomum cassia:aa, jossa on kumariinia (haitallista) merkittävästi suurempia pitoisuuksia kuin täällä myytävässä (Masterfoods:in) kanelissa joka on Cinnamomum verum:ia. Samoin raesokeria löytyy ainakin täältä ihan Coleseja myöten, eikä ole noiden muidenkaan mausteiden osalta ollut mitään ongelmia löytää laadukasta tavaraa.. mutta saahan niitä toki suomestakin tilata jos haluaa 🙂

 9. Hyvä kirjoitus – ja ilahduttava asuinpaikka.
  Onko teidän mahdollista lainata e-kirjoja suomalaisista kirjastoista? Mielestäni e-kirja on helppo ja nopea tapa ja ilahduin kirjaston tarjoamasta vaihtoehdosta. E-kirjan saa lainaan paperiversiota nopeammin.
  (Ainakin osa mm. Areenan esittämistä ohjelmista on katsottavissa ulkomailla.)

  • Kiitos! E-kirjojen lainaus onnistuu kyllä, mutta kuulun siihen ryhmään jonka mielestä kirjat ovat fyysisinä versioina sen verran paljon parempia että aika vähän tulee tuota mahdollisuutta käytettyä..

   • Hei vaan,

    Kiitti vastauksestasi!
    Kuulun itse siihen sukupolveen jolla ei nama ”E-sellaiset ja tallaiset” oikein suju ilman draamoja enka myoskaan halua lukea tekstia tabletilta. Olen joitakin E-book’eja ostanut Amazon’ista mutta niiden lukeminen screenilta on hyvin epamiellyttavaa. Teknologia ja mina ei olla parhaita kavereita ja stressaannun taysin kun ei homma suju ilman jatkuvia kommelluksia….. Kirjat paperiversiona ovat paljon kaytannollisemmat.
    Sama tulee elokuvien tai TV sarjojen katseluunkin. DVD on se paras meidan ikaluokalle mutta niita kotimaisia uudempia on vaikea saada mistaan.

 10. Tervehdys,

  Satuin näkemään vahingossa postauksesi kuljetuksista ja nettikaupoista.

  Yrityksemme toimittaa paketteja ja rahtia yli 200 maahan ml Australiaan.

  Vaihtooppilaille ja sukulaisille täältä lähetellään kaikenlaista kaupallistem lähetysten ohella.

  Jos vielä joku nettikauppa ei toimita ulkomaille voihan aina pyytää toimittamaan meille Vantaalle ja laitetaan meiltä paketit maailmalle kohtuuhintaan.

  Lisätietoja pakettikuljetuksistamme http://www.skynet.net .

  • Kiitos infosta! Mielenkiintoista, en tiennytkään että Suomessakin operoi tällaisia ”uudelleenlähetyspalveluita”. Pidetään mielessä.

 11. Ongelma ei aina kuitenkaan ole tavaroiden toimituksessa. Ostokset suomalaisista verkkokaupoista tyssäävät usein jo siihen, että maksuvälineenä käytettävä luottokortti ei ole suomalainen.

  • Tämäkin on kyllä totta – valitettavan harva hyväksyy maksutapana esim. PayPal:ia, vaikka se olisi kauppiaalle erittäin helppo juttu.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: