Kirjoittanut sim | huhtikuu 20, 2016

Tärkeimmät mobiilisovellukset Australiassa / Melbournessa

Australia on älypuhelinten luvattu maa – globaaleissa tilastoissa maa on älypuhelinten määrässä #2 heti Etelä-Korean jälkeen. Tarkemmin sanottuna Australia on iPhonejen luvattu maa – vaikka Android on noussut äskettäin ykköseksi, iPhonen markkinaosuus on Australiassa todennäköisesti maailman suurin, noin 40% (vs Suomen noin 17%). Tästä on sellainen seuraus että yksi sun toinen hyödyllinen palvelu on saatavilla mobiiliapplikaationa; alla siis listaa ohjelmista mistä voi olla arvaamatonta hyötyä ja/tai iloa täällä asuessa tai matkustellessa.

Listan, joka ei ole missään erityisessä järjestyksessä eikä luonnollisestikaan kattava, linkit ovat näin iPhone-käyttäjänä Applen App Storeen, mutta kaikille löytynee versio Google Play:stakin. Valtaosa näistä on ilmaisia, ja hinnat on mainittu niille harvoille mitkä eivät ole. Osa allaolevista on relevantteja vain Melbournen seudulle, mutta suurin osa pätee koko maahan.

 • National Public Toilet Map – valtion applikaatio joka nimensä mukaisesti löytää kätevästi lähimmät julkiset vessat. Palvelu on saatavilla myös netissä, https://toiletmap.gov.au/. Julkiset vessat ovat täällä keskimäärin Suomeen verrattuna a) yleisiä, b) siistejä ja c) ilmaisia.

 • Pankin sovellus kannattaa ladata, oli sitten minkä pankin asiakas tahansa – niillä hoituu suurin osa pankkiasioista ilman että tarvitsee tepastella konttoriin tai edes pöytätietokoneen ääreen. Suunnilleen kaikilta pankeilta löytyy oma sovellus: CommBank:ilta, ANZ:lta, WestPacilta, NAB:ilta jne.

 • Public Transport Victoria eli paikallinen reittiopas julkisen liikenteen aikataulujen selailuun – vaikka nykyään esim. Google Maps osaa kertoa ohjeet Melbournen julkiseen liikenteeseen myös. Josta päästäänkin kätevästi siihen, eli..

 • Google Maps on yhä monessa tapauksessa kätevämpi karttaohjelma kuin Applen omat kartat. Vaikka Applen karttasysteemi on vuosien varrella parantunut jo käyttökelpoiseksi, Google Maps löytää kaupat, ravintolat yms monesti paremmin.

 • Ratikoille on omakin sovellus, TramTracker, jolla näkee vaikka pysäkkikohtaisesti reaaliajassa milloin mikäkin ratikka tulee, mihin ne menevät yms.

 • Junapuoleltakin löytyy omia sovelluksia; esim. MetroNotify ilmoittaa – joskus jopa tarpeeksi ajoissa – häiriöistä junalinjallasi, ajamatta jäävistä junista yms. Aivan varauksetonta suositusta tämä ei saa; joskus käyttökokemus on tyyliin odotan asemalla junaa jonka piti saapua 5min sitten, jolloin applikaatio ilmoittaa – samaan aikaan asemakuulutuksen kanssa – että ko. vuoro on peruttu tai myöhässä. No shit, Sherlock…

 • Jatketkaan liikkumislinjalla. Uber on täällä suuressa suosiossa jos taksityyppistä liikkumista tarvitsee. Myös perinteisillä taksiyhtiöillä on omat sovelluksensa, esim. 13Cabs:in sovelluksella kyydin tilaaminen ja sen seuranta on melkein yhtä kätevää kuin Uberilla.

 • FireReady on ehdoton asennettava ainakin jos asuu tulipaloriskialueella. Paitsi tulipaloista, sovellus ilmoittaa halutessa muista lähistön hälytystehtävistä.

 • Emergency+ on paikallisen hätäkeskuksen sovellus, jonka paras ominaisuus on löytää osoite ja/tai koordinaatit missä satut olemaan. Näin apu on helppo ohjata oikeaan paikkaan vaikka seutu ei olisikaan itselle tuttua.

 • Lukuisista sääsovelluksista Pocket Weather ($2.99) on mielestäni paras. Tarpeellinen väline joka tarjoaa ominaisuuksia kaikille – Bureau of Meteorology:n dataa käyttävänä ennusteet pitävät myös yleensä kohtuuhyvin paikkansa.

 • Retkeilijöille WikiCamps ($7.99) on korvaamaton työkalu; sovellus listaa käytännössä kaikki maan leirintäpaikat kuvien, arvostelujen, palvelulistausten, mahdollisten hintojen yms kera.

 • SnapSendSolve on sovellus jolla omalle kunnalle tai muulle vastaavalle taholle voi kätevästi ilmoittaa jostain puutteesta – aina rikkoutuneesta liikennemerkistä roskiin asti ja kaikkea siltä väliltä. Kuten aiemmin kirjoittelin, sovellus on super-kätevä ja raportteihin reagoidaan yleensä nopeasti (joka tietysti on kunnan tms ansiota, ei sovelluksen).

 • Aussie Farmers Direct:n sovelluksella hoitaa kätevästi Aussie Farmers-ostoksensa / tilaustensa päivitykset. Colesilla ja Wooliesillakin on sovelluksensa, mutta online-ruoantilaus ei niillä onnistu joten niiden hyöty on vähäisempi.

 • Ruokapuolen toinen näppärä työkalu on CluckAR, paikallisen kuluttujajärjestön AR-applikaatio sen selvittämioseen miten vapaiden kanojen munia kaupassa myytävät ”free range”-munat ovatkaan. Kännykkä kohti pakettia ja CluckAR kertoo kasvatusolot. Kätevää kuluttuja-aktivismia. Sovellus sai alkunsa paikallisen ”free range”-määritelmän löyhyydestä ja kinastelusta että sitä pitäisi tiukentaa. Ehkä tämä osaltaan ajaa määräyksien tiukentamista ja/tai parempaa valvontaa.

 • Sovelluksia ruoan löytämiseen on monta, eikä valitettavasti oikeastaan mikään niistä ole ”paras” – tai edes hirveän hyvä. Mutta joka tapauksessa, Google Maps:in lisäksi ruoan etsintään ja arvostelujen lukuun/kirjoitteluun voi käyttää Zomatoa, Yelp:iä tai vaikka Australian Good Food & Travel Guide:a. Noutoruoan tilaukseen Menulog on suosituin ja kätevä applikaatio. Ravintoloiden lisäksi Melbournessa on monta loistavaa markkinaa, mutta niiden aukioloajat voivat tuntua turisteille vähän satunnaisilta. MyMarket-sovellus tuo avun siihen ja auttaa myös löytämään lähimmät.

 • Kanta-asiakaskorttien keräily on kohtalaisen rasittavaa puuhaa – aina ne ovat lompakossa tiellä. Onneksi jotkut paikat antavat mahdollisuuden tehdä sama kännykässä; alkoholiostoksiin Dan Murphy’s on aika hyvä ketju, ja niiden applikaatiossa on onneksi integroitu kanta-asiakaskortti. Kun nyt alkoholilinjalle mentiin, viinien ystävät arvostavat varmasti Wine Regions of Victoria-sovellusta, jos vaikka haluaa tehdä viinialuekierroksen.

 • Jos harrastaa surffausta, on hyvä tietää minkälaiset aallot missäkin ovat. Tähänkin on useita sovelluksia, enkä ole oikein päättänyt vielä mikä näistä on paras: Swellnet, Magic Seaweed vai Surfline.

 • Jos kärsii allergioista/heinänuhasta, hyötyy kenties Melbourne Pollen Count and Forecast-sovelluksesta, joka kertoo paitsi sen hetkisen siitepölytilanteen kaupungissa, myös tulevien päivien ennusteet.

 • Asunnon etsimiseen on kaikilla isoilla välityssivustoilla omat sovelluksensa; Domain, RealEstateView ja realestate.com.au ovat ne yleisimmät. Lyhempikestoisen majoituksen etsimiseen AirBnb on ehdoton jos vain palvelun toimintamalli itselle kelpaa.

 • Monilla paikoilla on myös omat applikaationsa, esimerkiksi: Melbourne Official Visitor Guide ja myös Melbourneen keskittyvä Our City, jonka idea on aika kiva – eri kohteiden historiaa ja tarinoita tunnettujen Melbournelaisten opastamana. Great Ocean Road:illa on oma applikaationsa, ja niin on Marysville:n ja Daylesford:in pikkukaupungeillakin. Monia näistä pikkupaikkojen applikaatioista ei tosin kovin aktiivisesti päivitetä, joka laskee niiden hyödyllisyyttä.

 • Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, nettiyhteys. Koska datapaketit ovat Australiassa verrattain kalliita, ilmaisten Wi-Fi-verkkojen löytäminen on monelle tärkeä juttu. Tähän tarkoitukseen paras lienee Wi-Fi Map joka myös kertoo ilmaisten verkkojen salasanat. $7.99:n hintainen Pro-versio tarjoaa kartat offline-tilassa.

 • Bonuksena lopuksi pari applikaatiota jotka eivät välttämättä ole mitenkään ”pakko asentaa”-tyyppisiä, vaan enemmän ”Siis on tehty applikaatio mihin?!”-reaktioita herättäviä. Ensinnäkin autosta roskia heittävät tapaukset voi käräyttää EPA:n Report Litter-sovelluksella. Toisekseen State Revenue Office on tehnyt SRO Mobile-applikaation vain sen laskemiseen miten paljon asuntoa ostaessa joutuu maksamaan veroja. Ja Melbournessa kun ollaan niin tietysti on myös Melbourne Coffee Review-sovellus ($1.49) joka listaa kaupungin muka-parhaat kahvilat (en suosittele ostamaan).

Ei kun latailemaan!

Mainokset

Responses

 1. Hyvä lista! Lisäisin vielä:
  – Triptastic – koen helpommaksi kuin PTV app. http://www.triptasticapp.com
  – Booko Buddy – kirjojen & DVDeiden hintojen helppoon vertailuun. http://bookobuddy.com
  – Pay 24 – helppo ladata lisää arvoa mm. Myki-kortille ja CityLink-tilille. http://pay24.com.au

  Mitä tulee SnapSendSolveen, niin sen kehittäjät ovat sen verran tuttuja että tiedän heidän joutuneen kevyesti painostamaan joitain council-alueita ennen kuin sovelluksen lähettämiin viesteihin alettiin vastata kunnolla. Eli kyllä se nopea raportteihin reagoiminen on vähän myös sovelluksen ansiota… 🙂 Ehdottomasti yksi lempi-appseistani!

  • Kiitos lisävinkeistä, enpäs tiennytkään että Bookollakin on appi sivuston lisäksi. Kätevää.

   Mielenkiintoinen tuo SnapSendSolven taustatarina. Ei varsinaisesti yllätä että councileja saa olla vähän potkimassa 😉


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: