Kirjoittanut sim | elokuu 11, 2016

Pieniä eroja

Monet asiat ovat eri maissa ja kapungeissakin eri tavalla. Vähänkään pidempään paikassa asuneena niihin tottuu eikä enää kiinnitä niihin mitään huomiota ellei nimenomaan yritä – tai kylään tule joku ekaa kertaa maassa käyvä joka ääneen itselle jo tavallisia asioita hämmästelee. Eräänä talvipäivänä viime viikolla havahduin allaolevan listan ykköskohdan seikkaan, josta tuli mieleen vähän pinnistellä mitä muuta vastaavaa sitä keksisi.

Oikeastaan tämä kirjoitus voisi olla jatkoa aiemmin tekemälleni pidemmälle listalle epätavallisista normaaleista asioista, mutta menköön nyt erillään.

 • Ikkunoiden likaisuuden huomaa talvella. Jokakeväinen ilmiö Suomessa, kun aurinko alkaa taas paistaa, on havaita miten likaiseksi ikkunat ovat päässeet tulemaan. Täällä sama tapahtuu talvella – talvella kun aurinko paistaa sen verran matalammalta että se paistaa oikein suunnitelluissa(kin) taloissa päivisin sisälle – kesäisin aurinko paistaa lähes suoraan ylhäältä ja suoraan sisälle päivällä ulottuva auringonpaiste on muutenkin lämpövaikutuksensa takia syytä minimoida / eliminoida esim. räystäillä.

 • Ukkosia voi tulla talvellakin. Muutenkin sääilmiöt sekä vaihtuvat nopeammin (Melbourne on tästä vaihtuvuudesta jossain määrin kuuluisa) että ovat äärimmäisempiä kuin Suomessa, tietysti sitä pakkaspuolta lukuunottamatta. Esimerkiksi myrskyvaroituksia yli 100km/h:n (28m/s) tuulista tulee monta kertaa vuodessa; vertauksen vuoksi Suomessa kovin koskaan mitattu tuuli on 31m/s, johon päästiin edellisen kerran yli 20 vuotta sitten.

 • Puutarha kasvaa talvellakin – ja vieläpä ilman kastelua. Talvi on itse asiassa parasta aikaa kasvattaa Suomesta tuttuja vihanneksia kuten perunaa, porkkanoita yms. Ne eivät liiemmin kesän kuumista keleistä tykkää. Lisäetuna talvella vedenhaihtuminen on sen verran pienempää ja sataa sen verran enemmän että puutarhaa ei pääosin tarvitse kastella että se pysyisi hengissä.

 • Luonto on vihreimmillään talvella/keväällä. Edellisistä pointeista johtuen, ruoho vihertää eniten talvella ja alkukeväästä. Kun päästään kesän puolelle, paahde ja sateen puute saa maaston kuivumaan. Puut toki pysyvät vihreinä kesänkin, mutta ruohotason muuttuessa ruskeaksi yleisilme ei ole niin vaaleanvihreä kuin keväällä. Omakotiympäristöissä monet toki kastelulla pitävät nurmikkonsa vihreänä kesätkin.

 • Veroehdotuksia on turha odottaa. Australian talousvuosi menee heinäkuusta kesäkuuhun, joten veroilmoitusten teon aika alkaa olla käsillä. Tämä hoituu kohtuullisen kätevästi netissä eikä ole ollenkaan niin rasittava prosessi kuin esim. Yhdysvalloissa, mutta ei myöskään ihan niin simppeli kuin Suomessa ettei mitään tarvitsisi itse tehdä.

 • Liukuportaissa(kin) seistään vasemmalla. Vasemmanpuoleinen liikenne pätee niin autoilijoihin kuin kävelijöihinkin – ainakin teoriassa. Kaupungin kaduilla kävellään usein vähän missä sattuu, mutta liukuportaissa ”seiso vasemmalla-kävele oikealla”-sääntö toimii aika hyvin. Turistit erottaa siitä että ne seisovat oikealla muiden tukkeena 😉

 • Kännykkä ei kuulu kaikkialla. Australia on yksi maailman suurimpia maita pinta-alaltaan (6. suurin), mutta 23M ihmistä ei ole hirveän monta. Paitsi että keskimäärin Australia on näillä luvuilla maailman 7. harvimpaan asuttu, on se myös yksi maailman urbanisoiduimmista maista; 89% väestöstä asuu urbaaneilla alueilla. Näistä juontuu sellainen yksinkertainen seikka että palveluita – kuten kännykkäverkkoa – ei ole mitään järkeä rakentaa koko maata kattavaksi. Kaikkien kolmen pääoperaattorin (Telstra, Optus, Vodafone) verkko toimii kaupungeissa ihan hyvin, mutta vähänkään syrjäisemmillä alueilla vain Telstralta löytyy kännykkäpeittoa. Ja vielä kun mennään vähän siitä lisää syrjään niin on helppo päästä paikkoihin joissa mikään kännykkä ei toimi. Tämä on syytä pitää mielessä sellaisilla seuduilla matkustaessa; ”outbackilla” matkustaminen on siistiä mutta ei ole siistä kun auto jumiutuu / rikkoutuu paikkaan jossa muita ihmisiä ei näy eikä kuulu eikä kännykällä saa yhteyttä mihinkään. Jos ei ole varustautunut asianmukaisesti (esim. satelliittipuhelimella, joita muuten voi vuokratakin esim. täältä tai täältä) tai hätälähettimellä, voi olla ns. kusessa.

 • Henkilötunnuksia ei ole, vaan henkilöllisyyden todistamiseen on käytössä on ns. 100 Point Check. Sen ansiosta esim. sähkö- tai puhelinlaskusta voi olla jopa jotain iloa.

 • Katutaidetta arvostetaan. Erityisesti Melbourne on tunnettu hienosta katutaiteestaan, josta alla pari esimerkkiä. Toki esim. junareittien varsilla näkyy myös töherrys-luokan ”taidetta”, mutta monessa paikassa teokset ovat tosi hienoja ja oleellinen osa kaupunkikuvaa.

SA-110816-4

SA-110816-3

SA-110816-1

Tämä ylläoleva muuten oli hienon videoprojektioteoksen tausta viime vuoden White Night-tapahtumassa; katso video täällä.

SA-110816-2

Mainokset

Responses

 1. Mukava postaus! Pohjois-Kaliforniassa on sama juttu, talvisin on kaikkein vihreintä ja vehreintä, jos ja toivon mukaan kun sattuu satamaan. Samoin kännykkäkuuluvuus on jotain ihan muuta, mihin Suomessa olemme tottuneet. Ja aivan totta, näille pienille ja isoillekin eroille alkaa kummasti sokaistua, mitä kauemmin on uuden kulttuurin ympäröimänä asunut.

  • Kiitos! Jep, Kalifornia on tuttua maastoa – ja samat kuivuuden tuomat ongelmat eli tulipalot ovat kesäisin riesana sielläkin.

 2. Kiitos, katutaide on yksi suosikeistani ja joskus huokaillen katson hienoja kuvia katutaiteesta ja aika usein nämä kuvat ovat juurikin Melbournesta.

  Melbournen katutaide on yksi merkittävä asia, mikä tekee kaupungin niin viehättäväksi, ainakin täältä kaukaisuudesta katsottuna. Katutaide viestii siitä, että monenlainen tekeminen on hyväksyttyä ja sallittua ja että kaupungissa on tilaa erilaisille ihmisille. Ja että kaupunkikuvan vaikutuksen ihmisten mielentilaan on ymmärretty.

  Suomessa rakennusten pintoja täyttävät lähinnä vain maksetut mainokset. Tai sitten joku yksittäinen pieni muurin pätkä on omistettu lailliselle graffitille.

  • Melbournessa tosiaan osataan katutaidetta arvostaa. Olet oikeassa että Suomessa ei valitettavasti ”kunnollisia” graffiteja kovin usein näy, mutta töherryksiä sitäkin useammin. Toki kyseessä ovat kaksi vähän eri ilmiötä, mutta veikkaisin että niitä tagejakin tulisi vähemmän jos olisi enemmän paikkoja kunnollisille töille.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: