Kirjoittanut sim | lokakuu 1, 2016

Melbourne, kirjallisuuskaupunki

Eräs aamu junassa työmatkaa tehdessä katsoin ylös lukemastani kirjasta ja tein erään nykymaailmassa kohtalaisen harvinaisen havainnon; ympärillä oli enemmän ihmisiä jotka lukivat fyysistä kirjaa kuin niitä jotka tuijottivat tai kuuntelivat älypuhelintaan. Mutta jos jossain näin voi vielä nykyäänkin käydä, niin täällä Melbournessa – kirjallisuus kun on kaupungissa arvostettu asia.

Melbourne oli yksi ensimmäisiä UNESCO:n kirjallisuuskaupunkeja (City of Literature), ja syy käy selväksi täällä asuessa – kirjallisuus on eri aspekteissaan kirjakaupoista kustantamoihin ja tapahtumiin hyvissä voimissaan.

Paitsi niiden kirjojen, lehtien ja sanomalehtien lukijoina – joita on Melbournessa enemmän kuin missään muussa Australian kaupungissa – miten tämä sitten näkyy?

Näkyvimmin tietysti kirjakauppoina. Mikä epätavallista nykyään, uusia kirjakauppoja avataan säännöllisesti ja niitä löytyykin kaupungista runsaasti ja joka lähtöön – ja myös ympäri kaupunkia lähiöistä ja ostoskeskuksista, ei pelkästään keskustasta. Eivätkä nämä ole mitään ”kaikki kirjat kympin tai alle”-tyylisiä laarimyymälöitä, vaan ihan oikeita tunnelmallisia kirjakauppoja asiantuntevan palvelun kera. On yleiskirjakauppaa ja erikoiskirjakauppaa, kuten reilun 30,000 teoksen valikoima ruokaan ja juomaan liittyvää kirjallisuutta ”Books for Cooks”-kaupassa. Alla symppiksen Embiggen Books:in näyteikkunaa:

Melbournesta löytyy myös maailman vanhin lastenkirjakauppa, The Little Bookroom. Tämän lähistöllä sijaitsee myös hiljattain maailman parhaaksi kirjakaupaksi valittu Readings:in Carltonin piste.

Kirjoja toki löytyy myös kirjastoista, ja niitäkin riittää seudulla runsaasti ja joka makuun. Docklandsiin pari vuotta sitten avattu kirjasto Library at the Dock esimerkiksi tuntuu varmasti kotoisalta skandinaavisen modernin pelkistettyyn tyyliin tottuneille; alla Victoria Harbourin kuva paikasta:

docklibrary

Kirjat tulevat välillä myös luoksesi ilman että edes kirjastoon asti tarvitsee raahautua. Ympäri kaupunkia on ilmaisia mikrokirjastotyyppisiä ”kirjanvaihto/lainapisteitä”, josta voi napata kirjan mukaansa ja palauttaa kun on lukenut. Eräs lista näistä paikoista löytyy täältä.

Vieläkin lähemmäksi voi kirjallisuus tulla – esimerkiksi juniin asti. Kohtalaisen uusi projekti Books on the Rail jättää tarkoituksella julkisiin liikennevälineisiin kirjoja ihmisten löydettäväksi ja luettavaksi.

Kirjallisuus on toki muutakin kuin vain lukemista; Wheeler Centre for Books, Writing and Ideas järjestää täällä paljon kulttuuri- ja kirjallisuustapahtumia ja keskustelutilaisuuksia niin kirjailijoiden kuin teemojenkin ympäriltä. Suosittelen tutustumaan tarjontaan. Lisäksi löytyy nousevien kirjailijoiden festivaalia, kirjailijafestivaalia jne – kirjamessujakin on paitsi ”normaaleja”, myös omansa esim. harvinaisille kirjoille ja järjestetäänpä anarkistikirjamessutkin.

Tämä kirja-intoilu ei tietenkään kaikkia liikuta pätkääkään, mutta tällaisille kaltaisilleni kirjatoukille tulee kotoisa olo kun koko kaupunki tuntuu samanhenkiseltä. Vaikka myönnän tilaavani kirjallisuutta myös Amazonista, on paikallisten kirjakauppojen tukeminen tärkeää ja pyrin säännöllisesti asioimaan liikkeissä joiden haluan olevan siellä jatkossakin.

Mainokset

Responses

  1. Hear, hear! The Little Bookroomissa tulee käytyä harva se viikko, mutten tiennytkään sen olevan maailman vanhin lastenkirjakauppa. Kiitos tästä(kin) infopläjäyksestä!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: