Kirjoittanut sim | lokakuu 12, 2016

Miksi Melbournen sää on niin vaihteleva?

Melbourne on tunnettu oikuttelevasta säästään ja lausahdus ”four seasons in one day” on yleisesti hyväksytty kuvaus Melbournesta. Vaikka tietysti näin suomalaista vinkkelistä katsoen tuo neljä vuodenaikaa on vähän liioittelua kun ”talveen” ei täällä päästä koskaan, on myönnettävä että säätilanvaihtelut voivat olla nopeita, jyrkkiä ja usein tapahtuvia.

Oikukkainta sää on näin keväisin; sataa-paistaa-ukkostaa-paistaa-syklejä olla niin monta päivässä että menee laskuissa sekaisin. Kesän erikoisin sääpiirre ovat ns. cool change:t – nämä tapahtuvat kun tuulen suunta muuttuu nopeasti, jolloin lämpitila voi romahtaa 15-20 C-astetta jopa muutamassa minuutissa. Syksy on sään puolesta tasaisinta aikaa – ja kun vielä yleensä on tasaisesti miellyttävä sää, on se monen suosikkivuodenaika. Talvellakaan ei kovin dramaattisia muutoksia yleensä ole, mutta sateita tulee enemmän.

Etenkin keväisin; älä anna sinisen taivaan huijata, ota sateenvarjo silti mukaan. 5 minuuttia tämän kuvan ottamisen jälkeen satoi rakeita. Toisaalta, jos aamulla sataa, ei niitä aurinkolasejakaan ole syytä jättää kotiin..

sunnyskies

Mistä moinen oikuttelu sitten johtuu?

Perussyy on maantieteessä – Victoria kun sijaitsee eri tavalla käyttäytyvien suurten massojen, veden ja maan, rajalla. Pohjoisessa on iso manner jonka keskusta on usein kuuma, ja eteläpuolella taas on iso valtameri – joka puolestaan on keskimäärin kylmä. Meri lämpenee ja jäähtyy hitaasti, kun taas maa lämpenee ja kylmenee nopeasti. Tästä taas johtuu melko tuulinen sää; Melbournessa keskimääräinen tuulennnopeus on noin tuplasti Helsinkiin verrattuna.

Myös isommat ilmaston ilmiöt vaikuttavat asiaan; paitsi Tyynen valtameren ENSO:lla (El Niño–Southern Oscillation:lla, eli ilmiö josta El Niño ja La Nina saavat alkunsa) myös Intian valtameren IOD:lla (Indian Ocean Dipole) on selvä vaikutus Australian säähän – pääsääntöisesti siihen miten paljon tai vähän sataa.

Victorian seudulla vaikuttaa lisäksi mm. subtropical ridge joka liikkuu vuodenajan mukaan joko Victorian päälle tai sen pohjoispuolelle. Päällä ollessaan se – kuten niinkutsutut blocking high:sitkin – estää matalapaineiden ja sateiden tulon Victoriaan, mutta korkeammalla ollessaan – kuten talvella – matalapaineet pääsevät alueen päälle.

Edellämainittu tuulen suunta vaikuttaa säähän etenkin kesällä kun maamassan ja meren lämpötilaero on suuri; nyrkkisääntönä Melbournessa on että kun tuulee pohjoisesta on lämmin tai kuuma ja kun taas etelästä, on kylmä. Pohjoistuuli tuo tosin mukanaan muutakin kuin lämpöä; keväisin ja alkukesästä sen mukana kulkeutuu siitepölyä kiitettäviä määritä, ja tiettyyn aikaan kesästä voimakas pohjoistuuli voi tuoda kokolailla monta kärpästä mukanaan.

Kaikesta tästä vaihtelevuudesta huolimatta on syytä huomauttaa että säätiedotukset pitävät täällä keskimäärin kohtalaisen hyvin paikkansa; tietenkään kuurojen ajankohtaa ei pysty minuuttitarkkuudella ennustamaan, mutta sateen todennäköisyyden, kesän cool change:ien ajankohdan yms ennusteet osuvat keskimäärin yllättävänkin hyvin kohdalleen. Tähän pieni disclaimeri tosin; mistä säätiedotuksesi katsotkin, varmista että käyttävät BOM:in eli paikallisen meteorologian laitoksen dataa. Monet kansainväliset palvelut perustuvat muiden tarjoamaan dataan ja ovat kertaluokkaa kehnompia ennustuksissaan.

Muualla Australiaa on lisäksi muita säähän vaikuttavia ilmastopiirteitä; näihin edellämainittuihin ja niihin muihin voi tutustua BOM:in havainnollisella Australian Climate Influences-sivustolla.

Mainokset

Responses

  1. Kiinnostava sää! Miten kannattaa pukeutua, jos lämpötila voi romahtaa noin paljon lyhyessä ajassa?

    Harmittaa, etten käynyt Melbournessa vieraillessani vuosia sitten Sydneyssä. Kaupungissa, jossa on paljon hyviä kirjakauppoja JA raitiovaunuja PITÄÄ käydä. 🙂

    • Kerrospukeutuminen on kova sana 🙂 Lämpötilojen romahtaminen kesällä tosin ei koskaan tapahdu kylmäksi asti, vaan pikemminkin kuumasta lämpimään – esim +40C:stä +25C:hen, joten se ei nyt niin hirveästi vaikuta pukeutumiseen – kesävaatteilla mennään joka tapauksessa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: