Kirjoittanut sim | marraskuu 23, 2016

Thunderstorm asthma – siis mikä?

Näin useamman vuoden jälkeenkin sitä näköjään oppii Melbournen säästä uusia asioita. Tämän viikon maanantai oli aurinkoinen ja kuuma päivä, juuri sellainen että näiden suihkulähteiden alle olisi ollut kiva mennä vilvoittelemaan jo heti aamusta. Päivällä lämpötilat nuosivat +35C:n tienoille.

Kuten vastaavilla päivillä on täällä taipumusta tehdä, kuumuus päättyi ryminällä – iltapäivästä laaja ukkosrintama laski lämpötilaa hetkessä 15-20C-astetta. Tässä ei sinänsä ole mitään kummallista ja moiset cool change:t ovat varsin tavallisia, mutta tällä kertaa ilmiö vei satoja ihmisiä sairaalaan ja jopa tappoi pari (Edit: tapahtumasta kuolleiden määrä nousi sittemmin kahdeksaan). Mutta miksi ihmeessä?!

fountain

Ilmiö tunnetaan nimellä thunderstorm asthma, eli ukkosastma. Näin keväisin ilmassa on muutenkin paljon siitepölyä, etenkin silloin kun kuumina kevätpäivinä – kuten maanantaina – tuulee lämpimästä sisämaasta. Kova tuuli pöllyttää siitepölyä ja muuta pölyä tehokkaasti, ja maanantain siitepölyindeksi olikin luokkaa ”extreme”. Kun sitten tulee rankka sade, tapahtuu jotain jännää; siitepölyhiukkaset kastuvat, turpoavat ja hajoavat moneksi pieneksi hiukkaseksi.

Entäs sitten? No, normaalitilanteessa siitepölyhiukkaset ovat sen verran isoja että jäävät ylähengitysteihin ja aiheuttavat siellä niille allergisille nuhaa yms. Pienet hajonneet hiukkaset sen sijaan päätyvät syvälle keuhkoihin, ja kun niitä sinne pääsee runsaasti, tulee ongelmia.

Niin paljon ongelmia että ambulanssien tarve oli maanantai-iltapäivällä yli kuusinkertainen normaaliin verrattuna, ja hälytyksiä tuli klo 18:00 ja 23:00:n välillä 1,900 kpl. Tästä taas seurasi se, että ambulansseja ei joka paikkaan riittänyt ja niin poliisiautot kuin paloautotkin rekrytoitiin kuljettamaan ihmisiä sairaalaan, joiden ensiavut tietysti täyttyivät myös.

Virka-avusta huolimatta avun saanti kesti ainakin kahdelle nuorelle liian kauan, jotka menehtyivät astmakohtaukseen ennen kuin heidät saatiin sairaalaan. Lisäksi kymmeniä ihmisiä on näin pari päivää itse tapauksen jälkeenkin tehohoidossa.

Thunderstorm asthma ei ole mikään Melbournen erityisoikeus, vaikka ilmiö on ensimmäisen kerran raportoitukin täällä muutamia kymmenen vuotta sitten. Australian lisäksi ilmiötä on tavattu ainakin Englannissa ja Italiassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: