Kirjoittanut sim | tammikuu 8, 2017

Kesä Australiassa on…

Kesä kestää Melbournessa virallisesti 3kk, joulukuusta helmikuuhun. Tämä kalenterimääritelmä ei kuitenkaan kuvasta kokonaisuutta; päivälämpötila on keskimäärin yli +20C:ssä lokakuusta huhtikuuhun, joten suomalaisittain ”kesä” jatkuu yli puolet vuodesta. Mitä kesään kuuluu? YMMV jne, mutta minulla kesä Australiassa on:

 • Aurinkoa. Sitä upeaa, häikäisevää, UV-indeksillä 14 paahtavaa brutaaliakin kesän aurinkoa joka aiheuttaa ihosyöpiä, kuumentaa pysäköidyt autot hetkessä saunoiksi ja tekee keskipäivällä ulkona valokuvaamisesta melkolailla turhaa puuhaa – mutta jota rakastan. Rakkaudesta valoon huolimatta kuumimpina päivinä sitä mielellään välttää keskipäivällä ulkoilua ja varjoja alkaa kummasti arvostaa.

 • Aurinkorasvaa. Edellisestä luontaisesti seuraten, auringolta pitää myös kesällä suojautua ihan tosissaan.. työpäivinä päivän polttavat tunnit ollaan sen verran tehokkaasti sisällä että aurinkorasvaa ei tarvita, mutta muuten päivät alkavat kaikkien perheenjäsenten aurinkorasvauksella. Lapsilla on myös hattupakko kouluissa ja kindereissä ulkoillessa.

 • Kevyttä vaatetusta. Takin voi onneksi unohtaa kaappiin suurimmaksi osaksi vuotta. Meillä töissä (normaali toimistotyöpaikka) lämpimämpinä päivinä on ihan yleistä että porukka on paikalla lyhythihaisissa kauluspaidoissa – ja perjantaisin näkee porukkaa shortseissa ja t-paidoissakin. Konsulttiraukat mm. Accenturella ja PWC:llä sen sijaan painavat kesätkin täydessä mustassa puvussa – niitä käy kyllä vähän sääliksi, mutta vain vähän – itsepä ovat työnsä valinneet 😉

 • Metsäretkiä. Yksi paikka missä ei tule talvella liiemmin liikuttua on metsät, vaikka vesiputoukset olisivatkin parhaimmillaan silloin. Lyhyemmät päivät ja märät kelit vaan eivät siihen houkuttele. Suurimman osan vuodesta kuitenkin on kiva viettää vaikka päivä (tai useampi) metsäretkellä – paitsi pahimpina metsäpaloriskipäivinä. Vaikka täällä ei Suomen tyylistä jokamiehenoikeutta olekaan, on suojelualueita sen verran paljon että metsään pääsee kyllä samoilemaan ilman että pitää kovin kauas lähteä. Metsissä on monesti mukavan viileää ja varjoista kuumina päivinä.

 • Campingiä eli telttailua/retkeilyä. Vaikka tätäkin pystyisi talvella harrastamaan, keskittyy telttailukausi meillä kevääseen, kesään ja syksyyn kun lämpötilat ovat vuorokauden ympäri mukavat eikä kovin kummoisia makuupusseja tarvita. Australiassa on kymmeniä tuhansia leirintäpaikkoja joista varmasti löytää omansa, halusi sitten maisemakseen vuoristoa tai rantaa.

 • Suolaa. Yllättävänkin monessa muodossa; ulkoillessa hikoilun tuottama suola ja siitä seurauksena tuleva suolaisen ruoan nälkä, kuten myös merenrannalta väistämättä joka paikkaan tunkeutuva ihana suolainen merivesi ja -ilma. Josta päästäänkin sopivasti seuraavaan pointtiin eli..

 • Rantaelämää. Rannat ovat tietysti toinen paikka joissa ei tule talvella käytyä. Eikä ihan alkukeväästäkään – olen täällä ”rantakelin” rajana pitänyt +25C:tä koska etenkin avomeren vesi on Victoriassa viileää vuoden ympäri ja useimmiten rannalla tuulee jonkun verran. Viime kesänä hankimme puoliavoimen rantateltan joka on osoittautunut hyväksi hankinnaksi niin tuulen- kuin aurigonsuojanakin.

 • Ötököitä. Nämä voisivat jäädä tulemattakin, mutta väistämättä kesä tuo mukanaan läjän ötököitä hämähäkeistä alkaen. Yli-äänekkät cicadat tulevat sitten varsinaisen kesän alkupuolella (joulukuussa) ja niiden meteliä on aina auringon laskiessa mukava kuunnella sen muutaman viikon kun se kestää. Jossain vaiheessa Melbournen seudulle lentelee tuulten mukana maaseudulta läjäpäin kärpäsiä, mutta itikoita sen sijaan ei onneksi hirveästi ole (kuivan ilmaston etuja).

 • Sotkua. Kun kesä tulee, yleinen siisteysvaatimustaso helposti hiukan laskee. Lapset käytännössä asuvat ulkona, ja itsekin sisällä tulee oltua entistä vähemmän. Rannoilta tulee tietysti aina mukaan puoli rannallista hiekkaa myös..

 • Hattuja. Jos ulkoilee keskipäivän aikaan eikä ihan väkisin halua polttaa itseään kesällä, on opittava käyttämään hattuja. Miestenkin.

 • BBQ:tä Vaikka täällä onkin vuoden ympäri grillaussää, talvella pimeys laskeutuu sen verran aikaisin (ennen kuutta) että ei sitä tule kovin usein talvella pimeässä / keinovalossa grillattua. Kesällä sen sijaan BBQ:lla kypsentää kätevästi niin hampurilaiset kuin maissitkin ja vähän kaikki siltä väliltä.

 • Kevyitä ruokia ja jäisiä juomia. Kun on kuuma päivä (tämän määritelmä on nykyään yli +35C), ei kovin raskas ruoka maistu – BBQ:nkin sijaan tekee mieluummin salaatin ja jonkun jäähilejuoman. Liikkeellä ollessa Boost Juice ja muut vastaavat paikat tulevat ahkeraan käyttöön, kuten myös etenkin Lygon Streetin italialaiset jäätelökioskit, mmm..

 • Auringonlaskuja – koska aurinko laskee täällä kesälläkin viimeistään iltayhdeksän maissa, ehtii auringonlaskuista nauttimaan käytännössä päivittäin.

 • Ruskeita maisemia – siinä missä maasto on talvisin ja keväisin hyvinkin vihreää, kuumuus kesällä kuivattaa ruohon ja maasto alkaa moninpaikoin näyttää kokolailla ruskealta.

 • Ilmastointia – Tasmaniaa lukuunottamatta tulee ilmastointi tarpeeseen koko maassa jossain välissä kesää. Melbournessa lämpö on onneksi yleensä a) kuivaa ja b) helpottaa yöksi, mutta silloin harvoin kun öisinkään ei lämpötila juuri +30C:n alle tipu ja kohdalle sattuu kostea ilmamassa, on sitä kumman kiitollinen viilentävästä ilmastoinnista.

 • Ruuhkaa – joulusta tammikuun loppuun on paikallinen lomakuukausi ja -sesonki. Tämä tarkoittaa ruuhkia suosituimmissa paikoissa. Turistilaumoista eroon pääseminen onnistuu kyllä, mutta sitä saa mennä hiukan sivuun kaikkein suosituimmilta paikoilta.

 • Allergiakauden loppua. Edellämainitusta maiseman ruskeutumisesta on jotain iloakin; siitepölyä tulee täällä pääasiassa heinistä, ja kun ne kuivuvat niin sekin loppuu. Tammikuussa ei siitepöly juuri enää vaivaa.

 • Puutarha kasvaa kohisten. Sikäli kun sitä muistaa kastella. Miedon ilmaston etuja on että pystyy kasvattamaan melkein mitä vaan – tämän kesän yritys on passiohedelmät, jotka toistaiseksi näyttävät voivat varsin kelvollisesti. Ainakin joitain kymmeniä on odotettavissa lähiviikkoina. Niiden kukat ovat kyllä tosi nättejä, kuten allaolevasta kuvasta näkee.

 • Tulipaloja. Victorian seutu on yksi maailman paloherkimmistä alueista, ja kesän kynnyksellä alkaa yleensä ns. fire season eli kausi jolloin metsä- ja maastopaloja eniten esiintyy. Näistä voi lukea lisää omasta postauksestaan.

 • Ulkoilmatapahtumia. Keskustan kupeessa olevassa Sidney Myer Music Bowl:ssa järjestetään ulkoilmakonsertteja, Royal Botanic Gardens:issa ulkoilmaelokuvia jne. Onpa jopa Wilsons Promontoryn kansallispuistossakin ulkoilmaelokuvateatteri, jossa tänä vuonna tuli katsottua Rogue One tähtitaivaan alla, mikäs sen parempi ympäristö.

 • Haita. Haita nyt tietysti kiertää Australian merissä vuoden ympäri, mutta koska ihmisiä on vedessä enemmän kesäisin niin haitkin ovat relevanti juttu kesäisin. Victoriassa on Länsi-Australiaan verrattuna vähän haita, ja niistä on harvoin haittaa. Tänä vuonna kuitenkin jopa keskustan läheisiä rantoja suljettiin lyhyeksi ajaksi haihavaintojen takia. Hirveän paniikissa haiden takia ei kannata kuitenkaan olla; yleensä vuosittain vain pari ihmistä kuolee niiden hyökkäyksiin.

 • Surffausta. Mielikuvista huolimatta ”vain” noin 10% australialaisista harrastaa surffausta. Itsekin tähän joukkoon lukeudun, mutta bodyboard:in muodossa ja kohtalaisen harvoin.

passionfruit

Harvinaista harvinaisempikin kuva itsestäni:

surf

Mainokset

Responses

 1. Olisi mielenkiintoista kuulla miten päädyit alusta työskentelemään ulkomaille.Oliko se opinnoista lähtien suunnitelmissasi? Millainen kielitaito sinulla oli? 🙂

  • Hyvä kysymys, johon ei varmaan ole yksiselitteistä vastausta. Lapsuuteni oli etenkin sen ajan mittapuilla hyvin kansainvälinen joten itselle on kutakuinkin ”aina” ollut selvää että koko elämää en tule Suomessa viettämään. Useampaan otteeseen alaikäisenä ulkomailla asuneena oli helppoa lähteä ensin työpaikan viemänä ulkomaille ja myöhemmin omatoimisesti tänne.

   Kielitaidosta; olen lapsesta alkaen ollut kaksikielinen (suomi/englanti), mutta muut opiskelemani kielet (ruotsi, saksa) ovat unohtuneet käytön puutteessa melko tehokkaasti.

 2. PS. postaukseen; puolet tästä oli postattu aiemmin vuonna 2014, siitä ylläolevat kommentit. Päivitin ja laajensin ja tein siis osittaisen repostauksen näin 2017 🙂

 3. Minulle jäi Melbournen ilmoista mieleen lähinnä niiden älytön vaihtelu 😀 Vietin toki kaupungissa vain vajaat kolme viikkoa, mutta tuntui että vuodenaika vaihtui joka päivä moneen kertaan. Satoi, paistoi, tuuli, ei tuullut, oli vilpoisaa, hetkellisesti aurinko paahtoi kuumasti ja sitten taas vilpoisaa… Oltiin siellä joulun tienoilla, mutta ei sattunut kyllä kovin lämpimiä kelejä meidän kohdalle – suurimman osan aikaa oli makuuni turhan koleaa. Kiva kaupunki kyllä kieltämättä!

  • Kiitos kommentista! Melbournen sää on kyllä tunnettu kovasta vaihtelustaan – joku aika sitten kirjoitinkin miksi se on niin vaihtelevaa; https://australiaan.wordpress.com/2016/10/12/miksi-melbournen-saa-on-niin-vaihteleva/

   Kun kesä etenee pidemmälle ja syksyyn, vaihtelu tasoittuu ja on yleensä kuukausitolkulla kohtuutasaisesti mukava sää. Mutta jos joulunaikaan on joutunut palelemaan niin sitten on kyllä ollut huono onni!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: