Kirjoittanut sim | helmikuu 11, 2017

Alkuvuoden sekalaisia

USA vs Australia

Jo aiemmin on ollut puhetta Yhdysvaltojen ja Australian eroista, esim. tässä postauksessa. Kun reissaan työn puolesta säännöllisesti länsirannikolla, jonkinlainen tuntuma maahan pysyy yllä. 

Alla Piilaakso, käytännössä kokonaisuudessaan.

silicon-valley

Ja seuraavaksi havaintoja tältä tuoreimmalta reissulta. On ehkä korostettava että nämä huomiot ovat kohtalaisen yleistyskelvottomia, Kalifornia kun on hyvin erilainen kuin suurin osa Yhdysvaltoja ja Piilaakso on vielä ihan omanlaisensa mikrokosmos sen sisällä. Mutta silti; huomioita pienistä ja isoista asioista.

 • Tiet ovat Kaliforniassa surkeassa kunnossa. Perusinfrastruktuurin onneton tila Yhdysvalloissa jaksaa aina hämmästyttää, etenkin kun kyseessä on about rikkaimman maan rikkaimman osavaltion rikkain alue – ja silti valtatiet ovat yhtä kuoppaa. Ja näin vielä kulttuurissa joka arvostaa yksityisautoilua kenties enemmän kuin missään muualla maailmassa. 

 • Kodittomat; Melbournessa on viime aikoina ollut keskustelua katukuvassa  lisääntyneistä kodittomista – tai ”kodittomista” – ja mitä ilmiölle pitäisi tehdä. San Franciscossa kodittomia on kuitenkin vielä kertaluokkaa enemmän..

 • Auton tankkaus on typerästi järjestetty. En tiedä ovatko bensavarkaudet jotenkin yleisempi juttu Kaliforniassa kuin Australiassa, mutta missään ei pääse vaan tankkaamaan suoraan – aina pitää joko käydä sisällä tai vilauttaa edes korttia automaatilla, ja ulkomainen korttipa ei tietenkään niille kelpaa. Miten voi olla niin vaikeaa vaan tankata ja käydä maksamassa?

 • Piilaakson kupla näkyy kaikessa, tekemisiä myöten, mutta on silti yksilötasolla ohut.

 • Parasta Yhdysvaltojen reissuissa ovatkin ehdottomasti ne ihmiset. Joka kerta pääsee tapaamaan mielenkiintoisia uusia ihmisiä. Johtuen tosin jatkuvasti laajentuvasta ystäväpiiristä siellä, alkavat reissut olla sosiaaliselta vinkkeliltä hiukan haasteellisia..

 • TV on ihan aivotonta. Ei niin että Australiankaan televisiosta aina mitään laatuohjelmaa tulisi, mutta Yhdysvalloissa saa kyllä peruskanavien katsomisesta aivovaurion vielä paljon, paljon nopeammin.

 • Ruoka-annokset ovat edelleen isoja. Näin oli jo vuosikymmeniä sitten eikä trendi ole juuri muuttunut. Vain ns. ”fine dining”-paikoissa päästään normaalia lähenteleviin annoskokoihin. Suurista annoksista johtuen on ihan tavallista että ruoasta ottaa loput boksissa kotiin myöhemmin (ehkä) syötäväksi. Australiassa tätä doggie bag-kulttuuria ei käytännössä ole.

 • Pukukoodi; siinä missä Australiankin pukukoodi on tunnetun väljä ja rento, Piilaaksossa ollaan kyllä vielä askeleen edellä. Jos erehtyy käyttämään pukua (edes ilman krakaa), näyttää korkeintaan pankkiirilta. Toisaalta tätä voisi käyttää ilkeämielisesti hyväkseen jos haluaa – menet johonkin startupiin tummassa puvussa niin porukka on hermona että onkohan rahoituksen kanssa kaikki kunnossa.. 😉 Anyway, tykkkään. Farkut ja t-paitatyyli sopii mulle oikein hyvin.

 • Tippaus. En tykkää. On sitäpaitsi ärsyttävää kun pitäisi olla käteistä jos ei muuta niin ainakin huoneen siivojan tippaukseen jätettäväksi.

 • Vaikka Piilaaksostakin saa jotain juotavaksi hätätapauksessa kelpaavaa kofeiinipitoista juomaa, ei ole Melbournen kahvin voittanutta. Josta päästään seuraavaan aiheeseen..

Mistä on hyvät aamut tehty?

Voiko arkiaamu alkaa paremmin kuin pienellä hyötyliikunnalla ja kahvituokiolla hyvässä seurassa maailman parhaassa kaupungissa, jokimaisemaa auringon noustessa ihaillen?

coffee

No ei voi.

Ikkuna vai käytäväpaikka?

The Economist viime vuoden lokakuussa totesi että käytäväpaikat lentokoneissa ovat kyynikoille ja käytännöllisyyttä arvostaville, kun taas ikkunapaikat niille ketkä vielä ottavat matkustamisen seikkailuna. Ei se varmaan nyt ihan noin mene, mutta on tässä yleistyksessä varmaan jotain perääkin.

Itse käytän vähän molempia paikkoja. Jos pitää matkustaa pitkiä lentoja economy-luokassa, suosin käytännön syistä käytäväpaikkoja koska niissä voi edes välillä oikaista jalkansa käytävälle ja niistä pääsee helpommin jaloittelemaan muita häiritsemättä. Muissa tapauksissa olen viime vuosina alkanut yhä enemmän tykätä taas ikkunapaikoista; nautin pilvistä ja maisemien seuraamisesta, ja harva asia on upeampi kuin ihailla kirkasta tähtitaivasta tähdenlentoineen lentokoneesta (tai no, Australian Outback vetää tälle tälle tähtitaivaalle vertoja mutta kovin monesta muusta paikasta ihailtuna ei).

window-seat

Missä sinä istut?

Chatterboxing

Kouluissa harrastetaan täällä ns. chatterboxing-sessioita, jotka vastaavat vähän amerikkalaisten Show & Tell:iä. Ideana on että joka viikko jokainen oppilas esittää luokalle jonkun lyhyen – tyyliin minuutin – esityksen määrätystä aihepiiristä. Tällä viikolla meidän kakkosluokkalaisen chatterboxing-aihe kuvastaa hyvin miten monikulttuurinen maa Australia on. Tehtävänanto kuului:


My Family History: Who is in your family? What country did your family originally come from? Do you have any special celebrations in your family?Huomionarvoista tässä on esim. tuo kysymys että mistä maasta perheenne alunperin on; käytännössä kaikki kun ovat jostain muualta, ja useimmat eivät kovin monen polven siirtolaisia. Myös juhlakysymys kuvastaa monikulttuurisuutta – ei ole mitenkään niin että kaikilla on samat juhlat, joulut yms, vaan kunkin kulttuuriin / uskontoon / muihin tapoihin voi kuulua omia juhliaan.

Mainokset

Responses

 1. Omat havaintoni SFO:sta ja Piilaaksosta tukevat täysin sinun näkemystäsi. Etenkin tuo teiden huono kunto yllätti ja ihmetytti, kun ajoin taannoin Redwood Citystä niinkin kauas kuin Yosemiteen. Onneksi kyydissäni oli yksi paikallinen, jonka ansioista onnistuin saamaan auton tankattua! 🙂

 2. Onko Melbournessa muuten kodittomia näkynyt nyt enemmän kuin aiemmin?

  Sydneyssä näytti tänä kesänä kodittomat ilmestyneet näkyville selkeästi enemmän kuin aiemmin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: