Kirjoittanut sim | helmikuu 17, 2017

Päiväkahviseuraa ilman kiertoilmauksia, eli miten tutustutaan ihmisiin Melbournessa

Ihan kirjaimellisesti päiväkahviseuraa siis, ei sellaista päivä”kahvi”seuraa. Siltä varalta ettette ole huomanneet niin kahvilla on Melbournessa aika suuri rooli – myös ihmissuhteiden luomisen katalysaattorina.

coffee2

Tulipa nimittäin eteen Hesarin juttu viime vuodelta siitä miten uusien ystävien löytäminen on etenkin aikuisena vaikeaa. En voinut välttyä ajatukselta että etenkin se ensikontaktin luominen on kertaluokkaa hankalampaa Suomessa kuin nyt vaikka täällä Australiassa, joten päätin kirjoittaa hiukan ihmisiin tutustumisesta täällä.

Missä tahansa maassa on normaalia tutustua ihmisiin harrastusten parissa tai kursseilla tai työpaikalla tai lasten eri aktiviteettien yhteydessä (tai nykyään netin kautta vaikkapa meetup-ryhmissä), joten ei sen enempää niistä. Missä tahansa sen sijaan ei ole normaalia lähestyä tuntemattomia ja pyytää heitä kahvitreffeille ilman sen kummempaa syytä kuin että vaikuttavat kiinnostavilta ihmisiltä, ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Täällä kuitenkin se on ihan normaalia, ja päiväkahvitreffeissä ei ole mitään (toistan: ei mitään) epäilyttäviä konnotaatioita toisin kuin selvästi Suomessa.

Etenkin työverkostoitumisessa on ihan normaalia lähestyä ”cold calling”-tyyliin henkilöitä vaikka LinkedIn:issä ja pyytää oman alan tyyppjeä kahville. Tämä oli ensiarvoisen arvokas tapa tutustua täällä aikoinani omaan alaan ja verkostoitua ylipäänsä – useimmiten jokaiselta tapaamalta henkilöltä sai vielä kontaktin tai pari tai kolme lisää, joten äkkiä niitä kertyi enemmän kun ehti tavata. Myöhemminkin on hyvä (IMO, YMMV jne) laajentaa verkostoa tapaamalla uusia ihmisiä.

Mutta tällaisen strukturoidun ja tietoisen työperäisen verkostoitumisen lisäksi Australiassa on helppo tutustua ihmisiin vielä paljon epämuodollisemminkin.

Alla neljä tarinaa miten olen tutustunut Melbournessa ihmisiin; kaikkia näitä pidän nykyään ystävinäni, eli eivät ole pelkästään ”moikataan kun tavataan”-tyylisiä hyvänpäiväntuttuja. Tämä on sikäli mainitsemisen arvoinen asia että monet kokevat pinnallisen ihmisiin tutustumisen Australissa helpoksi, mutta syvällisen jotenkin hankalaksi – ottaen huomioon miten monet ovat sitä mieltä, on siinä varmaan jotain perääkin (tai sitten vaan kulttuurien eroja), vaikka itse en ole kokenut ”oikeaakaan” tutustumista mitenkään erityisen hankalaksi.

Tapaus 1: työmatkalaiset

  Kuljen töihin junalla, ja juna-asemalle otan joko bussin tai pyöräilen. Bussilla kulkiessani käytän useimpina aamuina samaa bussivuoroa, joten aika äkkiä sitä huomaa ketkä muut tulevat samalla vuorolla – etenkin kun tässä vaiheessa linjaa ja aamua bussissa on yleensä korkeintaan neljä ihmistä. Niinpä on luontevaa alkaa tutustumaan muihin kanssamatkustajiin – täällä kun ei ole tapana istua tuppisuuna muihin mitään kontaktia ottamatta.

  Nykyään meillä onkin neljän hengen ”bussiporukka” jolla on oma Whatsapp-ryhmäkin keskusteluun, niin käytännölliseen (jos bussi on esim. myöhässä, vähän kauempaa kyytiin nouseva varoittaa meitä muita, jos ei tule kyytiin niin kerrotaan muille etteivät jää odottamaan jne) kuin muuhunkin jutusteluun. Paitsi aamuisin, tapaamme ajoittain keskustassa lounaan merkeissä tai muuten; muutama viikko sitten yksi meistä, joka on teatterissa töissä, järjesti Her Majesty’s Theatre:en behind-the-scenes kierroksen. Viikon päästä taas kaikkien perheet kokoontuvat lounastamaan yhdessä yhden porukan ”jäsenen” minimaatilalle.

Tapaus 2: satunnaiskohtaaminen eläintarhassa

  Olimme viikonloppuna perheen kanssa käymässä yhdessä Melbournen seudun eläintarhoista. Piknik-lounasta nauttiessamme lähistöltä jonkun perheen isä tulee juttelemaan ja kysyy olemmeko Suomesta, Suomeksi kun siinä keskenämme juttelimme. Kävi ilmi että hän oli vuosia sitten ollut vuoden Suomessa töissä, oli tykännyt kovasti ja mielellään terästi sekä muistoja että kieltä.

  Siinä jutellessamme kävi myös ilmi että vaikka asumme täällä, en ollut siihen mennessä ehtinyt käymään yhdessäkään AFL-ottelussa. Kunnon aussin tavoin mies otti asiakseen korjata tämän pahan kultturipuutoksen, ja muutaman viikon päästä pääsin kaverin klubijäsenyyden siivillä ensimmäiseen AFL-otteluuni MCG:lle. Sen verran suunnitelma epäonnistui ettei minusta AFL-fania tullut, mutta säännöllisesti pidämme silti yhteyttä.

Tapaus 3: blogi

  Melbournessa on luokkaa satoja suomalaisia, joista vain pariin perheeseen pidämme säännöllisesti yhteyttä. En vain ole koskaan kokenut tarpeelliseksi hakeutua nimenomaan ”omanmaalaisten” seuraan, kuten monet näyttävät tekevän. Lisäksi on vaihteleva määrä WH-viisumilla enemmän tai vähemmän tilapäisesti läpikulkevaa porukkaa johon pääsääntöisesti en jaksa ottaa mitään kontaktia koska EVVK. Mutta kuten usein, poikkeus vahvistaa säännön..

  Eräs Melbournessa asuva suomalainen piti (pitää) kuitenkin niin hyvää blogia että oli pakko päästä tapaamaan henkilö tekstien takana – mitenkäs muuten kuin kahvin merkeissä. Ja siellähän oli ihan huipputyyppi, joten tämäkään ystävyys ei jäänyt ihan yhteen tai kahteen kahviin.

Tapaus 4: TEDx

  Joitakin vuosia sitten kävin kuuntelemassa TEDx Melbournen tilaisuuden. Tauolla tuli juttua esiintyjistä jonkun sattumanvaraisen yleisössä olleen brasilialaisen naisen kanssa. Juttu olisi jatkunut paljon pidempäänkin ja kun vielä kävi ilmi että oltiin karkeasti samalla alalla innovaatio-rooleissa, vaihdettiin yhteystietoja.

  Muutama viikko myöhemmin käytiin – ylläri – kahvilla. Vuosien varrella ollaankin sitten tavattu milloin kahvilla, milloin lounaalla, milloin kävelyillä, milloin yhdessä järjestettyjen tilaisuuksien yhteydessä, mutta aina mielenkiintoisten keskustelujen merkeissä – ja nyt näyttää siltä että hänen miehensä on tulossa meille töihin, samaan organisaatioon mun kanssa.

Näitä löytyisi vielä monta lisää, mutta ehkä tästä käy peruskuvio ilmi – uusiin ihmisiin tutustuminen ei vaadi sen kummempaa kuin suun avaamisen, joka on täällä onneksi ihan normaalia toimintaa. Tekisi mieli sanoa että toisin kuin eräässä toisessa tuntemassamme maassa, vaikka toki niitä poikkeuksia on sielläkin.

Tästä saa myös ehkä sellaisen virheellisen kuvan että olen jotenkin superavoin luonne. En ole. En koe olevani mikään luontainen extrovertti, ja nuorempana olin melkoisen ujo nörttityyppinen tapaus. Vuosien varrella siitäkin on onneksi kehittynyt ja nykyään ei tuota mitään ongelmia ottaa kontaktia ihmisiin ilman mitään ikä-, ammatti-, tilanne-, sukupuoli-, kulttuuritausta-, kansalaisuus- tai muita ennakkoluuloja. Ja on hienoa asua kaupungissa jossa pääsääntöisesti muut ajattelevat samalla tavalla, eivätkä tyyliin ”ihme friikki, enhän mä edes tunne sitä, en varmana lähe mihinkään!” (jälkimmäisen mahdollinen yhdennäköisyys nimeltämainitsemattomaan kulttuuriin on täysin sattumanvaraista).

Bonuksena pohjalla näissä kaikissa on se, että kun työnkuvaani kuuluu niin teknologisten kuin muidenkin trendien ja yhteiskunnan ymmärtäminen ja analysointi, kaikki mielenkiintoisten ihmisten kanssa keskustelut edesauttavat sitäkin. Win-win-win siis – ja kaikki vain siksi että uskaltaa pyytää päiväkahviseuraa. Liikuntaakin saa jos kahvittelee vaikka kävelylenkin päätteeksi. Win-win-win-win. Jne.

Mainokset

Responses

 1. LinkedIn-idea on mielestäni erittäin mielenkiintoinen. Ehkä pitäisi kokeilla vastaavaa Suomessakin?

  • Veikkaan että ainakin teknologia-alalla ja/tai startup-maailmassa toimisi oikein hyvin sielläkin. Vanhemman tyylisten ”perinteisten” firmojen porukka voi olla varustettu hiukan eri ajattelutavalla joten niissä ei välttämättä ihan niin hyvin.. Vielä.

 2. LinkedIn:in lisäksi/sijaan kannattaa tsekata Meetup, eri aihepiirien (laidasta laitaan) meetuppeja on niin Suomessa kuin Australiassakin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: