Kirjoittanut sim | huhtikuu 6, 2017

Kun metsäpaloja sytytetään tahallaan – hyvästä syystä

Kun auringonnousu näyttää tältä, tietää että ilmassa on savua jo ennen kuin astuu ulos ja sen haistaa:

Tulipalot ja niihin varautuminen kuuluu normaaliin elämään täälläpäin Australiaa, ja tästä onkin ollut jo juttua aiemminkin. Tällä kertaa kyse ei kuitenkaan ole mistään huolestuttavasta, vaan lukuisista kontrolloiduista tarkoituksella sytytetyistä tulipaloista.

Mutta miksi kummassa kukaan haluaisi tökätä tuleen metsää maailman paloherkimmällä alueella?

Juurikin siksi että ollaan maailman paloherkimmällä seudulla. Paikallinen palolaitos muistutti Facebook-sivuillaan mistä on kyse:

Kyseessä ovat siis planned burns tai toiselta nimeltään fuel reduction burns, joka kertoo paremmin mistä on kyse. Pahimman tulipalokauden ulkopuolella maastoa poltetaan tarkoituksella hallitusti, jotta ”polttoainetta” eli kuivaa puuta ja muuta kasvillisuutta saataisiin vähennettyä maastosta tulipalokauden ulkopuolella. Näin pahimpaan aikaan syttyy vakavia paloja vähemmän ja ne etenevät hallitummin kun maasto ei ole tupaten täynnä kuivaa palavaa ainesta.

Kun Victorian Emergency-karttaa kävi vilkaisemassa osoitteessa http://www.emergency.vic.gov.au/ niin meneillään on parhaillaan kymmeniä tällaisia polttoja ympäri osavaltiota. Niistä leviää vähän joka puolelle savua, joka sivuvaikutuksenaan tekee auringonnousuista ja -laskuista hyvinkin punaisia.

Suunniteltujen polttojen suunnitelmaa voi käydä vilkaisemassa täältä Forest Fire Managementin sivuilta. Maastoa poltetaan aikamoisia määriä; yksittäiset poltot ovat laajudeltaan muutamasta hehtaarista aina 5,000 hehtaariin (50km2) saakka. Vertailun vuoksi Suomessa ei ole ollut yli neljäänkymmeneen vuoteen metsäpaloa jossa olisi palanut yli 1,000 hehtaaria metsää.

Aivan riskittömiä eivät nämä suunnitellutkaan poltot ole; pari vuotta sitten Lancefieldin kylässä 70km:n päässä Melbournesta kontrolloitu tulipalo karkasi kontrolloimattomaksi ja tuhosi muutaman talon ennen kuin se saatiin uudelleen hallintaan.

Mainokset

Responses

  1. Minua hämmästyttää suuresti, ettei vielä ole keksitty koneita, jotka keräisivät tuon palavan karikkeen tms. maasta talteen ja hyödynnettäväksi vaikkapa energian tuotannossa. Monenlaista harvesteria on olemassa, muttei vielä tällaista. Monin paikoin vuoristoinen maaperä tosin vaikuttaisi tällaisten uusien keksintöjen käyttöä, mutta olisi hyvä juttu, jos edes osa tuosta ”harakoille” poltettavasta aineksesta saataisiin hyödynnettyä.

  2. ”vaikuttaisi” pitäisi olla ”vaikeuttaisi”…


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: