Kirjoittanut sim | elokuu 3, 2017

Elokuvateatteri-hifistelyä Melbournessa

Kontekstiksi: olen enimmäkseen toipunut aiemman elämän audiovisuaalinen hifisti, mutta tapaus Dunkirk palautti mieleen vähän vanhoja kriteereitä..

Kuten mahdollisesti tiedätte, Dunkirk on Christopher Nolanin (Inception, Dark Knight, Memento) elokuva toisen maailmansodan aikaan samannimisessä paikassa tehdystä sotilaiden massa-evakuoinnista. Elokuvasta itsessään ei sen enempää, siitä on kirjoitettu monta hyvää parempaa arvostelua kuin itse osaisin tehdä, esim. täällä ja täällä.

Näin Dunkirkin jo pari viikkoa sitten ”tavallisessa”, Village Cinemasin VMAX-teatterissa (VMAX on Village Cinemasin markkinointitermi isommalle valkokankaalle, paremmalle äänentoistolle yms). Elokuva oli kuitenkin erityisesti audiovisuaalisesti niin upea, että päätin mennä katsomaan sen uudestaan parhaassa mahdollisessa paikassa.

Se paras mahdollinen paikka on viime vuonna mm. uudella 12.1-kanavaisella 15,000W:n äänentoistolla päivitetty Melbournen IMAX-teatteri.

Suurin osa Dunkirkista on kuvattu 70mm:n IMAX-formaatissa, ja elokuva-asiantuntijat eivät ole jättäneet epäselväksi mielipidettään miten elokuva pitäisi kokea:

Melbournen IMAX on yksi vain kuudesta teatterista Pohjois-Amerikan ulkopuolella joka näyttää Dunkirkin 70mm:n IMAX-formaatissa; tarjolla on sekä 4K digitaalinen laser-projektio että 1570 filmiprojektio jota varten teatteri asensi takaisin 1570-projektorinsa. Valitsin jälkimmäisen myötäillen Nolanin uskollisuutta perinteiselle filmille.

Teatteri oli varustaunut elokuvaan myös Dunkirk:iin liittyvällä mininäyttelyllä.

Kun tämän lisäksi Melbournen IMAX omaa nykyään maailman suurimman valkokankaan (32x23m eli 736m2 – vertailun vuoksi Tennispalatsin suurin valkokangas on 185m2) niin melkein väitän että elokuvakokemus ei tämän teatterin premium-paikoilta juuri puitteiltaan paremmaksi voi tulla. Lähes $50:n (yli €30) lippuhinta on tietysti aika kova, joten ei täällä mitenkään joka kuukausi tai vuosikaan tule käytyä.

Tällaisia erikoistapauksia varten se kuitenkin kannattaa. Oli nimittäin ElokuvaKokemus isolla E:lla ja K:lla ja Nolanin toteamus ”virtuaalitodellisuus ilman laseja” kuvastaa sitä tämän elokuvan kanssa oikein hyvin. Suosittelen, mutta suosittelen vain ja ainoastaan elokuvateatterissa katsottavaksi; tämä jos mikä kun on elokuva joka ei kotiteatteriin sovellu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: