Kirjoittanut sim | syyskuu 12, 2017

Lähiöelämän ylistystä

Esikaupunkialueilla tai lähiöillä on usein huono maine asuinpaikkana. Tämä on sikäli kummallista että suurin osa ihmisistä suurimmassa osassa länsimaita asuvat nimenomaan lähiöissä – käsittääkseni vieläpä pääsääntöisesti tyytyväisinä. Joskus lähiöiden huono maine on helppo ymmärtää; on monta kaupunkia joiden lähiöt on suunniteltu lähinnä vain nukkumiseen, jos siihenkään, ja niistä puuttuvatkin paitsi lähes kaikki palvelut myös vapaa-ajan infrastruktuuri.

Kuten on aiemminkin ollut puhetta, Melbourne ei onneksi ole näitä kaupunkeja. Melbournen metropolialue on peräti 9,900km2:n kokoinen (suunnilleen saman kokoinen kuin Uudenmaan lääni siis) ja niitä lähiöitä mahtuu tänne yli 250kpl; useimmat lähiöt ovat omaleimaisia ja täysillä palveluilla varustettuja ja jokaiselle löytyy varmasti oman tyylisenä paikka asua.

Olen aiemmin ollut kokolailla kaupunki-ihminen, ja asunut miljoonakaupunkien keskusta-alueella hyvillä mielin. Täällä Melbournessa asumme kaupungin ja maaseudun rajalla joka on ns. urban growth boundary:n ansiosta hyvin selkeä; UGB:n taakse tiivis rakentaminen on kielletty. Tämä Urban Growth Boundary on meiltä kivenheiton päässä ja keskustaan on linnuntietä 20km – enkä voisi olla asuinpaikkaan tyytyväisempi.

Mikä täällä lähiöasumisessa sitten on niin kivaa? Tässä vaikka Top 5:

 • Luonto on lähellä. Puita on joka puolella. Äänimaailmaa hallitsevat lukuisat linnut ja kesäiltaisin cicadat, ei liikenne. Lähimmille kenguruille kävelee muutaman minuutin. Lähimmälle viinitilalle ajaa muutaman minuutin. Vartissa pääsee jokeen uimaan (makeanveden uimapaikat ovat harvinaisuus Australiassa) ja puolessa tunnissa kansallispuiston metsiin vaeltamaan. Viereisen kadun naapuri pitää mehiläispesiä, joten hunajan saa kirjaimellisesti omista kukista. Toisella ystävällä alle kilometrin päässä on kymmeniä kanoja isoa hedelmätarhaa möyhimässä, joten takuuvarmasti onnellisten kanojen munien saantikin on hoidossa. Täällä on helppo unohtaa asuvansa lähes 5 miljoonan asukkaan kaupungissa.

Lähi(ö)kengurut (kuvat btw suurenevat klikkaamalla):

 

 • Tilaa riittää. Etäisyydestä on sekin hyvä puoli että lähiö on selvästi väljemmin rakennettu kuin monet lähempänä keskustaa olevat; yli 1,000m2 tontit ovat normi, kun toisaalla Melbournessa tonttien koot ovat pääsääntöisesti huomattavasti pienempiä. Myös erityisesti seutua halkovan puron varrella on runsaasti puistotilaa, ja kotoa avautuvat mäkisen maaston ansiosta näköalat useamman kymmenen kilometrin päähän. On niinsanotusti tilaa hengittää.

Auringonnousu kotoa:

 

 • Kaikki palvelut löytyvät läheltä. Lähiön ”kyläkeskus” palvelee reilun 25,000:n asukkaan tarpeita, joten sieltä ja muualta lähiöstä siroiteltuna löytyvät kaikki jokapäiväiseen elämiseen tarvittavat palvelut; on erinomaisia kahviloita, leipomoita, kala-, liha-, vihannes-, ja hedelmäkauppoja, useampi päivittäistavarakauppa, Bunnings (=legendaarinen rautakauppaketju), lääkärikeskuksia, alkoholiliikkeitä, kymmeniä ravintoloita, postikonttori, pankit, vaateliikkeitä, uimahallit, urheilukenttiä, kenkäkauppoja, parturi/kampaamoita jne – jopa hyvä kirjakauppa löytyy. Joka toinen viikko on farmer’s market jossa pääsee alueen tuottajilta ostamaan suoraan kaikenlaista. Ja jos jotain erikoisempaa tarvitsee, kahden lähiön – vajaan 10min ajomatkan – päässä on ”pieni”, luokkaa Iso Omena, ostoskeskus ja toisessa suunnassa 15min päässä toinen, reilusti isompi, ostoskeskus. Yökerhoja ei löydy, mutta ne eivät tänne alueen imagoon sopisikaan 🙂

Yksi neljästä lähiöhedelmäkaupasta:


 

 • Hyvät liikenneyhteydet. Huolimatta siitä että ollaan maaseudun rajalla, pääsen kätevästi liikkumaan julkisilla töihin keskustaan – jonka ansiosta 5-henkinen perheemme pärjää hyvin yhdellä autolla. Junamatka keskustaan kestää vähän alle 40min ja on arkisin arvostettua luku- ja rentoutumisaikaa.

  Myös pyörätiet ovat seudulla hyviä, joten lähimatkat (mm. lasten koulumatkat) sujuvat kätevästi pyöräillen. Ainoat, onneksi harvoin eteentulevat, liikenneyhteyksien miinuspuolet ovat että vaikka junat kulkevat yli puolen yön, viimeiset bussit seudulla menevät jo yhdeksän jälkeen – ja toisekseen, mikään kaduista erotettu pyöräreitti ei ole iltaisin valaistu.

Lähijuna matkalla lähiöstä toiseen; kuvassa myös yksi niistä sadoista surullisenkuuluisista tasoristeyksistä. Tästä yksilöstä tosin ei liene kenellekään suurempaa ruuhkahaittaa, vaikka joku onneton tuolla toisella puolella ylitystä odotteleekin.


 

 • Yhteisöllinen tunnelma. Vaikka ollaan miljoonakaupungin lähiössä, on tunnelma kuin pikkukylässä. Niin bussikuskit kuin kauppojen myyjät ja kahviloiden tarjoilijat tunnetaan puolin ja toisin nimeltä ja kuulumisia vaihdetaan säännöllisesti. Vastikään uusittu kyläkeskus toimii toisena olohuoneena ja sen lavalla onkin harva se viikonloppu (ilmaista) livemuusiikkia ja muuta söpöä pikkuaktiviteettia.

  Ainoana ympyränä tällainen ”joka paikassa törmää tuttuihin”-kuvio voisi alkaa pidemmän päälle joitain ihmisiä ahdistamaan (nimim. miksi halusin muuttaa pois pikkukaupungista Suomessa), mutta jos eteen tulee liikaa tuttuja, junamatkan päästä löytyy niitä lähiöitä lisää jonne voi mennä nauttimaan anonyymiydestä sitä kaivatessaan 😉

Kyläkeskuksen olohuonetta:

 

Ps. Joku voisi kysyä että jos kerran tykkää kylämäisyydestä ja maaseudun rauhasta, miksei saman tien muuttaisi maaseudulle tai johonkin pienempään paikkaan? Aina välillä kieltämättä houkuttelisi muuttaa vielä maaseudummalle, mutta sitten tulee mieleen että oikeastaan noi lähikahvilat ovat aika kiva juttu olla olemassa kävelyetäisyyden päässä… 🙂

Vakavampiakin syitä on; rakastan kaikkea mitä Melbournella suurehkona kaupunkina on tarjota; kaikkia kuviteltavissa olevia palveluita, kulttuuritarjontaa, ruokaa, työmahdollisuuksia, ihmisten diversiteettiä, loputonta tapahtumien määrää jne.

Mainokset

Responses

 1. Lahioelamassa ei ole mitaan valittamista. Taalla toisella puolen maailmaa se tietysti vahan vaihtelee, minka kaupungin lahiosta on kyse, mutta esimerkiksi taalla Tennesseen maaseudullakin saa ihan perusjutut hoidettua omalla kylalla, ja sitten 20 minuutissa onkin jo isommassa paikassa, ja Nashvilleen vajaa tunti, mista loytyy kaikki aktiviteetit. Joita on toki kiva kayda katsomassa, mutta ruuhkassa istuessa aina muistaa, miksi maalla on mukavaa. Tosin kahvila kavelymatkan paassa puuttuu, mutta onneksi kahvisnobina tuo kahvin tekeminen onnistuu 🙂

  Aurinkoisia kevatpaivia sinne!

  • Kiitos kommentista. Kiva kuulla että sielläkin ”kyläpalvelut” toimivat; joku tuollainen 20min matka on vielä ihan OK välillä tehdä. Australiasta tosin löytyy paikkoja joista kestää vähänkään isompaan kauppaan useampi tunti ajaa – ainakin ruokahuollon suunnittelun oppisi paremmin jos tosi korpeen joutuisi 😛

   Mukavaa syksyä sinne!

   • Asuin ennen Tennesseeta Alaskassa, ihan Anchoragen vieressa, joten siina olisi viela sivistys lahella. Mutta sielta loytyi paljon paikkoja, missa oli pitka matka mihinkaan sivistykseen. Ja erityisesti ne Alaskan remote villages, siella kun ei edes ole kunnolla teita, niin talviaikaan ruokakaupparetki on moottorikelkkamatka, johon menee koko paiva …..

 2. Haaveilin pitkän aikaa keskusta-asunnosta, johon ei tietystikään koskan ole ollut varaa. Mutta kun asun kompaktissa kaupungissa (=Oxford, UK), välimatkat eivät ole huimat, vaikka asun syrjemmälläkin (esimerkiksi keskustaan kävelee reilussa puolessa tunnissa). Juuri tuo luonnon läheisyys ja kiva yhteisöhenki on kivoja täällä laitakaupungilla asuessa. Mulle sopii tän alueen värikkyys ja monikulttuurisuus tosi hyvin, ja kylkiäisenä tulevat sitten kaikki kivat eksoottiset ruokalat. 🙂

  • Kiitos kommentista! Laaja valikoima erilaisia ruokia on kyllä kiva juttu 🙂 Aika monessa esim. Helsingin kaupunginosassa se valikoima rajoittuu pizza- ja kebab-paikkaan :p


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Kategoriat

%d bloggers like this: