Kirjoittanut sim | 7 tammikuun, 2011

Melbournen sää kesällä

Melbournen ja Helsingin ilmastoista yleensä olen kirjoittanut vertailevan postin aikaisemmin, mutta tässä enemmän jokapäiväisestä (kesä)säästä.

Monesti kuulee sanottavan että Melbournessa voi kokea ”four seasons in one day” eli neljä vuodenaikaa yhdessä päivässä. Suomalaisesta perspektiivistä tämä tietysti on puppua kun lämpötila ei talvellakaan laske pakkasen puolelle, kesästä nyt puhumattakaan. Realistisempi, vaikkakin tylsempi, sanonta voisi olla että Melbournessa voi kokea kesän ja kuuman kesän yhdessä päivässä 🙂

Lämpötila, tuuli & ilmankosteus

Melbournen lämpötila riippuu suurelta osin tuulen suunnasta; kun tuulee pohjoisesta (kuumasta sisämaasta) päin on sää usein hyvinkin lämmin. Kun tuuli taas on etelästä päin (viileän meren puolelta), on sää huomattavasti kylmempi. Tuulen suunta voi hyvinkin kääntyä päivän aikana jolloin lämpötila voi laskea parissa tunnissa 10C tai jopa 20C (ns. ”cool change”). Kesäisin tämä tarkoittaa usein sitä että lämpötila laskee nopeasti esim. +30C:stä tai +40C:stä vaikkapa +20C asteeseen. Säätiedotukset osaavat useimmiten ennakoida nämä viileät muutokset hyvin.

Yleistäen voidaan sanoa että kesällä päivälämpötila on aina yli +20C, useimmiten välillä +25 – +35C ja välillä päivän-pari yli +40C. Yölämpötilat ovat useimmiten +15C – +20C:n tienoilla. Tämä tosin ei kerro lainkaan miten kuumalta lämpötila tuntuu; yleisin tilanne Melbournessa on että tuulee enemmän tai vähemmän ja että ilma on kohtalaisen kuivaa. Tällöin joku +20C voi etenkin pilvisenä päivänä tuntua suoranaisesti kylmältä ja vielä +35C täysin mukavalta. Harvinaisin tilanne taas on että ei tuule lainkaan ja ilma on kosteaa – silloin jopa alle +30C:n lämpötila voi tuntua tuskaisen kuumilta.

Joka tapauksessa, ilman mitään tuulensuunnanmuutoksiakin, lämpötilaerot yhden päivän aikana voivat olla etenkin kesällä suuria. Kun päivälämpötila on usein luokkaa +35C ja aamuyöstä kuitenkin laskee +15-20C:n tienoille, muodostuu vuorokauden lämpötilan vaihteluväliksi (”diurnal temperature variation”) jopa 20C astetta. Riippuen miten hyvin kestää lämpötilavaihteluita, tämä tarkoittaa että päiväksi liikkeelle lähtiessään voi olla hyvä varautua aamuun esim. pitkähihaisella paidalla ja iltapäiväksi T-paidalla. Itse en tosin enää juuri jaksa moista tehdä; jos aikaisin aamulla onkin t-paidassa ja shortseissa vähän vilu niin tilanne yleensä korjaantuu nopeasti. Suuri lämpötilan vuorokausivaihtelu vaikuttaa myös mm. rakentamiseen, mutta siitä lisää joskus myöhemmin.

Eräs mielenkiintoinen ilmiö täällä on se, että päivän korkein lämpötila osuu usein vasta myöhään iltapäivään tai jopa iltaan. Alla hyvä esimerkki eiliseltä, kun päivän korkein lämpötila saavutettiin vasta kahdeksalta illalla, vajaa tunti ennen auringonlaskua; ruutukaappaus on iPhone-sovelluksesta Pocket Weather AU ($2.49) joka on mielestäni paras paikallisen sään sääsovellus ja näyttää hyvin esim. sadetutkat, varoitukset yms.

UV-säteily

UV-säteily on Australiassa niin voimakasta että siltä suojautumiseen kannattaa oikeasti kiinnittää huomiota. Lyhykäisyydessään tämä tarkoittaa korkeasuojakertoimista aurinkorasvaa, hattua, aurinkolaseja ja pahimpaan aikaan varjoon hakeutumista. SunSmart-sivuilta löytyy lisää tietoa oikeaoppisesta suojautumisesta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että kun Etelä-Suomessa UV-indeksi on korkeimmillaan juuri ja juuri 6 keskikesällä pahimpaan aikaan päivästä, on UV-indeksi Melbournessa sitä korkeampi yli puolet vuodesta ja pahimmillaan kesälllä jopa yli 11. UV-indeksi 6 ylittyy kesällä n. klo 10:30 ja 16:30:n välillä.

Ilman aurinkosuojausta, Suomessa yleinen II-tyypin iho palaa täällä keskipäivällä alle 10 minuutissa. Suojakerroin 30 ei siis ole liioittelua.

Lisäksi on hyvä muistaa että pilvinen sää ei tarkoita sitä että auringolta suojautumisen voisi unohtaa. Pilviselläkin säällä UV-indeksi voi helposti olla luokkaa 6-7.

Sade

Melbournessa sataa katsontakannasta riippuen usein tai harvoin. Edellinen vuosi oli harvinaisen sateinen, mutta toisaalta silloinkin sellaisia päiviä jolloin olisi satanut koko päivän oli äärimmäisen vähän – ja joskus vettä ei tule viikkoihin tippaakaan. Melbourne on kuitenkin Australian suurista kaupungeista sateisin siinä mielessä että sadepäiviä on eniten, vaikka sademäärältään Melbourne jääkin esim. Sydneystä jälkeen. Sadepäivien lukumäärää ei kuitenkaan kannata tuijottaa liiaksi – ”sadepäivä” voi hyvin olla kuitattu yhdellä pienellä 5min kestävällä sadekuurolla, loppupäivän ollessa täysin aurinkoinen tai muuten pouta.

Kohtalaisen yleinen ennuste säätiedotuksessa onkin ”Possible shower” eli mahdollinen sadekuuro. Useimmiten tämä tarkoittaa että siellä missä sinä olet, ei sada, koska kuuro – jos sellainen oli tullakseen – osuu muualle. Lisäksi yleensä voi luottaa siihen että vaikka sadekuuro päälle osuisikin, menee se nopeasti ohi. Sade tulee muutenkin useimmiten ”kunnolla” silloin kun se on tullakseen – tihkusadetta ei ole juuri koskaan.

Epäluotettavampi ja ärsyttävämpi ennuste sen sijaan on ”Scattered showers” eli hajanaisia sadekuuroja. Tämä voi tarkoittaa melkein mitä vaan, eli tiedossa voi olla a) täysin aurinkoinen päivä, b) yksi sadekuuro, c) monta sadekuuroa vähän väliä, luoden puolen tunnin välein vaihtuvia sataa-paistaa-sataa-paistaa-syklejä tai d) pari-kolme tuntia kestävä sade kun ”scattered shower” osoittautuukin 200km leveäksi ja 100km syväksi saderintamaksi (ei ole kerran tai kaksi kun näin on käynyt ”scattered showers”-päivänä).

Jos tuntuu siltä että Melbournessa sataa usein, voi lohduttautua sillä että sen ansiosta paikka on moneen muuhun Australian osaan verrattuna hyvinkin vehreä – ja sillä että sadepäiviä on silti paljon vähemmän kuin vaikkapa Helsingissä 🙂

Linkkejä

Loppuun vielä joitain Melbournen säähän liittyviä hyödyllisiä / mielenkiintoisia sivustoja:


Jätä kommentti

Kategoriat